11.4 C
Athens
27 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΘεόφιλος Αφουξενίδης: "Ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015"

Θεόφιλος Αφουξενίδης: “Ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015”

- Advertisement -

 Προσαρμοσμένος πλήρως στις υποδείξεις των δημοσιονομικών κατευθύνσεων ο προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών για το οικονομικό έτος 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σαφής ως προς τον τρόπο που ακολουθήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος οικονομικών (εσόδων)Θεόφιλος Αφουξενίδης εξηγεί τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού,τη φιλοσοφία και το όραμα(;) που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

*Ποια στοιχεία διαθέτει ο προϋπολογισμός του 2015 έναντι προηγούμενων  αλλά και με βάση όσα προβλέπει το Παρατηρητήριο;

Ρεαλισμό στα νούμερα. Εφαρμογή του αυστηρού πλαισίου που υπάρχει,πλέον,για όλους τους δήμους της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε επιτήρηση. Όχι,μόνο εμείς,αλλά όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο προϋπολογισμός είχε σταλεί από τον Ιούλιο στο παρατηρητήριο για γνωμάτευση.Μας έγιναν οι παρατηρήσεις και λόγω αλλαγής διοίκησης υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά αυτό ήταν πανελλαδικό φαινόμενο, πλην των διοικήσεων που έμειναν οι ίδιες Πάνω σε αυτές τις παρατηρήσεις έξι τον αριθμό, συμμορφώθηκε η υπηρεσία.

*Ποιες ,ακριβώς,ήταν οι παρατηρήσεις του;

 Ένα παράδειγμα ήταν σε κάποιους εσωτερικούς κωδικούς όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα. Αυτό, λοιπόν, ήρθαμε και το μορφοποιήσαμε.Ήταν πολύ εξειδικευμένα και όχι ο γενικότερος κανόνας του προυπολογισμού.΄

*Κύριε Αφουξενίδη, ο προϋπολογισμός φέρει τη σφραγίδα της νέας διοίκησης;

Δεν έχει να κάνει με την παλιά ή με τη νέα διοίκηση. Έχει να κάνει με  τον ρεαλισμό των πραγμάτων. Παλαιότερα τα ποσοστά υλοποίησης κυμαίνονταν στο 30 με 40%. Ποια ήταν η πεπατημένη; Βάζαμε στον προϋπολογισμό αυτό που οραματιζόμασταν να κάνουμε αλλά πολλές φορές δεν φθάναμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως σχηματίζεται,σήμερα,ο προϋπολογισμός; Ότι έχεις, ήδη, εγκεκριμένο το βάζεις. Άντε και να βάλεις και δέκα μελέτες και είκοσι. Αλλά το ποσό εδώ δεν  είναι και τόσο μεγάλο ώστε να σου εξακοντίσουν τον προϋπολογισμό και να πεις μετά ότι υλοποίησα μόνο το 20%. Το 2013 που αρχίσαμε να μπαίνουμε σε ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς το ποσοστό υλοποίησης έφτασε στο 70%. Το 2014 θα κλείσουμε μ’ ένα ποσοστό υλοποίησης κοντά στο 76%.

Πάντως, ο προϋπολογισμός φέρει την πινελιά της νέας διοίκησης  κυρίως στην καθαριότητα, εκεί δηλαδή που υπάρχει η ανταποδοτικότητα. Παρόλο που δεν αυξάνoυμε καθόλου τα τέλη και υπάρχει η πρόταση από τον ίδιο τον δήμαρχο για την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων προσθέσαμε την αγορά στόλου για την αποκομιδή των απορριμμάτων.Πρόκειται για 4με 6 οχήματα που τα έχουμε υπολογίσει στον Προϋπολογισμό.

Ο στόλος που παρέδωσε η πιο προηγούμενη διοίκηση του Δήμου του κ. Φωτιάδη ήταν επαρκής. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιοι λόγοι, μάλλον οικονομικοί ήταν οι λόγοι οπου έμεινε πάρα πολύ πίσω όλος αυτός ο στόλος.

*Όπως περιγράφετε τα πράγματα και επαναλαμβάνοντας τη λέξη ρεαλισμός, δίνετε την εντύπωση ότι στην εποχή μα, οι διοικήσεις ενός δήμου δεν πρέπει να έχουν όραμα…

Ο προϋπολογισμός δεν σου λέει ότι δεν μπορείς να έχεις όραμα. Σου λέει απεικόνισε, σήμερα, πως είναι η πραγματικότητα με τα σημερινά δεδομένα. Εάν,για παράδειγμα,το 2015 καταφέρουμε να εντάξουμε ένα έργο όπως τα όμβρια στη Λεωφόρο Καραμανλή τότε θα κάνουμε αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Επίσης, εάν έχεις πιστοποιημένα έσοδα από το ΕΣΠΑ ή την Περιφέρεια τότε το εντάσσεις το έργο. Το όραμα,επίσης,θα φαίνεται κυρίως από τις μελέτες θέλεις να πραγματοποιήσεις.Και το  τεχνικό πρόγραμμα αυτής της διοίκησης έχει όραμα. Έχει πολλές μελέτες που θα γίνουν ώριμες και θα μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα για ενταχθούν στη συνέχεια στον προϋπολογισμό και να έλθουν τα χρήματα και να αυξήσουμε το μέρος του προϋπολογισμού.

*Η απαλλαγή από τα τέλη των κατηγοριών που προαναφέρατε είναι κάτι που έχει υπολογιστεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού;

Το γενικότερο πάτημα που δίνει η αποκεντρωμένη όσον αφορά τις απαλλαγές, ιδιαίτερα στα τέλη είναι η απόρριψη. Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε ικανοί να αποδείξουμε ότι είναι αυτό εφικτό για τον δικό μας Δήμο και να καταφέρουμε να το προχωρήσουμε.

*Με την απαλλαγή θα υπάρχουν κάποια έσοδα που δεν  θα εισρεύσουν στο ταμείο του δήμου. Πως θα αντισταθμίσετε τυχόν απώλειες;

Αυτό που ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι,σήμερα,ένας στους τρεις συνδημότες μας δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, αριθμός που προέκυψε από μια γρήγορη  ματιά που ρίξαμε με τις υπηρεσίες , οι οποίες κάνουν πολύ καλή δουλειά και είναι ενημερωμένε. Επειδή όλοι είμαστε ίσοι, ως διοίκηση πιστεύουμε ότι πρέπει να πληρώνουμε αυτό που μας αναλογεί. Κι αυτό λογαριάζουμε να κάνουμε Έτσι μπορεί να υπάρξει μείωση έως και μηδενισμός των τελών σε ευπαθείς ομάδες τις οποίες όλοι τις έχουμε στο μυαλό

*Έσοδα όμως δεν είναι μόνο τα τέλη. Από πού αλλού θα διεκδικήστε έσοδα;

Οι άλλες μορφές εσόδων είναι,κυρίως, από προγράμματα που τρέχουν μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά κι αυτά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως ένα πρόγραμμα για να κτιστεί ένα σχολείο και να φτιαχτούν οι υποδομές στον Δήμο. Το καλύτερο για έναν Δήμο είναι να έχει έσοδα –έξοδα μηδέν. Δηλαδή αυτό που εισπράττει να γυρνάει πίσω στον Δημότη ,είτε ως υπηρεσία είτε ως υποδομές. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει μα διοίκηση. Άλλου τύπου έσοδα που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος είναι από τις μεγάλες εταιρείες  τις ΔΕΚΟ κυρίως ,χρήματα που διεκδικούμε βεβαίως για να πληρώσουν και αυτοί την ανταποδοτικότητα που τους αναλογεί.

*Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτό;

Είχε ξεκινήσει μια διαδικασία επί Φωτιάδη η οποία στη συνέχεια ατόνησε. Έσοδα πάντως στον Δήμο δεν έχουν έλθει. Επίσης, πέραν του εξορθολογισμού των εξόδων, έσοδα μπορούν να έλθουν και από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που είναι τεράστια. Αρκεί να μπει σε μία τάξη και να δημιουργηθεί μια μορφή ανάπτυξης που θα δώσει και θέσεις εργασίας. Βέβαια έχουμε μείνει πίσω και στους ΚΑΠ όπου υπάρχει η γνωστή καθυστέρηση που δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους τα αναμορφωμένα ποσά σύμφωνα με την απογραφή του 2011, απ΄όπου περιμένουμε γύρω στις 300.000 ευρώ.

*Συνοψίζοντας κ. Αφουξενίδη, τι πρέπει να περιμένουμε ως δήμος το 2015;

 Ξεκίνησε,ήδη,η προσπάθεια είσπραξης των δημοτικών τελών από τους δημότες που,μέχρι σήμερα,δεν τα πλήρωναν.Εφαρμόζουμε εξορθολογισμό εξόδων-εσόδων,όχι περιττές σπατάλες.Προσδοκούμε στην έγκριση μελετών για να έρθουν χρήματα που θα επενδυθούν σε έργα,δηλαδή, με ανταποδοτικό χαρακτήρα και προσδοκούμε στην είσπραξη του αναμορφωμένου ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους

*Τελικά μπορεί να είναι κανείς ευτυχής με τους κανόνες και τα πολλά επίπεδα ελέγχου που υπάρχουν,πλέον,στην κατάρτιση του προϋπολογισμού;

Προφανώς όχι κ.Χοχλάκη αλλά δουλειά μας είναι να πάμε τα πράγματα μπροστά και θα τα πάμε.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -