11.4 C
Athens
5 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΓκαλά όπερας από το σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την αποκατάσταση του...

Γκαλά όπερας από το σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την αποκατάσταση του Οινοποιείου

- Advertisement -

Ένα από τα πλέον ετοιμόρροπα, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το Οινοποιείο, τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ο οποίος προχωρά στη διοργάνωση εκδήλωσης για τη διάσωσή του.

- Advertisement -

Η ιδιαίτερα κακή κατάσταση του Οινοποιείου είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια πριν από ένα μήνα άμεσων σωστικών έργων από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάρρευσή του. Οι εργασίες αφορούσαν στήριξη της τοιχοποιίας, στεγανοποίηση και καθαρισμό του χώρου από τα υλικά κατάρρευσης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το Οινοποιείο, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα κτίσματα, με ένα τμήμα του υπόσκαφο για να διατηρεί τα κρασιά στη σωστή θερμοκρασία και υγρασία, στέκει σήμερα πληγωμένο, με τη στέγη του πεσμένη και όλο τον αυθεντικό εξοπλισμό του καταπλακωμένο και έρμαιο των καιρικών συνθηκών (δρύινα βαρέλια, άμαξες, εργαλεία, πατητήρι, γυάλινα μπουκάλια). «Αν δεν γίνονταν άμεσα τα σωστικά έργα,ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και η μπροστινή τοιχοποιία του κτίσματος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής.

Για τη διάσωση του Οινοποιείου, ο Σύλλογος αποφάσισε να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασής του, την οποία ανέθεσε σε εταιρεία μελετών και στη συνέχεια θα δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική και ακριβή μελέτη, γιατί το κτίριο είναι πολύπλοκο. Επίσης, γιατί προτείνουμε εκτός από το Οινοποιείο να αποκατασταθούν μαζί και τα τρία κτίρια του Εμφιαλωτηρίου, καθώς αποτελούν ενιαίο σύνολο», εξηγεί ο κ. Κουτσαβλής.

Πρόκειται για το πέμπτο κτίριο του Τατοΐου, τη μελέτη αποκατάστασης του οποίου αναλαμβάνει ο Σύλλογος. Η αρχή έγινε με το Βουτυροκομείο, η μελέτη του οποίου έχει εγκριθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τον ερχόμενο Γενάρη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες αποκατάστασης του Τηλεγραφείου, της Οικίας Στουρμ και της Κατοικίας Φροντιστή. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για το Οινοποιείο, στόχος του συλλόγου είναι να αναλάβει και τη μελέτη του Δασονομείου.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η ίδια η φάση της αποκατάστασης των κτιρίων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων για αποκατάσταση κτιρίων, παρά μόνο για άμεσα σωστικά έργα». Μόνη ελπίδα είναι το νέο ΕΣΠΑ, o σύλλογος είναι διατεθειμένος να στρέψει την προσοχή του στη συγκέντρωση ιδιωτικών πόρων για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κτιρίων,  ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θα πρέπει να βρει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την αποκατάσταση.

Το Οινοποιείο κατασκευάστηκε την περίοδο 1879-1885 και παρήγε μερικά από τα πιο φημισμένα κρασιά της εποχής, που είχε αποσπάσει εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Η ετήσια παραγωγή του ήταν περίπου 130 χιλιάδες μπουκάλια για τρεις ποικιλίες κρασιού: μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και «Chateu Decelie».

Aποτελείται από τρία διακριτά τμήματα, το διώροφο με το πατητήρι στον όροφο και τα μεγάλα βαρέλια, όπου έπεφτε ο μούστος στο ισόγειο, το μεσαίο τμήμα, στο οποίο αποθηκευόταν και ωρίμαζε το κρασί μέσα σε βαρέλια και το βορειότερο και μεταγενέστερο τμήμα που χρησίμευε για την αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού.

Με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν για τη μελέτη αποκατάστασης του Οινοποιείου, ο σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» διοργανώνει γκαλά όπερας την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Καρύτση 8).

Εισιτήρια για την εκδήλωση διατίθενται από το ticketservices.gr

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -