KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ετοιμάζει η ΚΕΔΕ

11/12/2014 15:29
3 '
ΚΕΔΕ, κεντρική ένωση δήμων Ελλάδος
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και απειλές προστίμων. Ειδικότερα συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Αττικής Η. Γκότσης, Στερεάς Ελλάδας, Λ. Υπερήφανος, Α. Μακεδονίας Θράκης Ευ. Λαμπάκης, Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, ο κ. Φάμελλος εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Πύργου Γ. Λιατσής, Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Σπ. Τζόκας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της Πολιτείας. Μάλιστα χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση χώρων εναπόθεσης τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών».

Ο κ. Πατούλης διατύπωσε τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. πάνω στο ζήτημα, τονίζοντας :

  • Ότι η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης».
  • Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
  • Την ανάγκη πρόβλεψης ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
  • Η Αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιονδήποτε προστίμων στους Δήμους.

Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Δήμους , η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πατούλης είπε πως «η ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο», αλλά όπως σημείωσε «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη».

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διεξαχθεί συνέδριο όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: