11.4 C
Athens
30 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗ«Ψαλίδι» στις δαπάνες για τα σχολεία του δήμου Φυλής

«Ψαλίδι» στις δαπάνες για τα σχολεία του δήμου Φυλής

- Advertisement -

Με αισθητά ψαλιδισμένους πόρους, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι σχολικές κοινότητες του δήμου Φυλής, που βλέπουν από τη νέα χρονιά να αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα στα οποία είχαν συνηθίσει. Χρήματα στα ταμεία των σχολικών συμβουλίων εισέρρευσαν μόλις πριν λίγες ημέρες και ενώ οι διευθυντές είχαν φτάσει στο ναδίρ της αντοχής τους, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στον κίνδυνο ανατροπής του κοινωνικού ιστού που είχε υφανθεί με προσοχή γύρω από τους μαθητές.

Παρά το ξέσπασμα της κρίσης, την τριετία 2011- 2014 η Παιδεία αποτέλεσε προτεραιότητα για το δήμο Φυλής, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι της τότε διοίκησης. Κύριο μέλημα όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν να μη βιώσουν την κρίση τα παιδιά, πράγμα για το οποίο οι δυο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, έκαναν ότι περισσότερο μπορούσαν.

- Advertisement -
- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό, οι σχολικές επιτροπές κάλυπταν τα έξοδα για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών, επιχορηγούσαν επισκέψεις στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συντηρούσαν σχολικές εκδηλώσεις και προμήθευαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό τα εργαστήρια των σχολικών μονάδων. Οι μαθητές είχαν, όχι απλώς τα απαραίτητα, αλλά επιπλέον καλύψεις για να μη στερηθούν οτιδήποτε.

«Καμπανάκι» για τη λειψή επιχορήγηση της πολιτείας

Η τελευταία επιχορήγηση δόθηκε στα συμβούλια των σχολικών κοινοτήτων στις 7 Μαΐου του 2014 και έκτοτε δεν πήραν άλλα χρήματα. Διευθυντές και καθηγητές έφτασαν στα όρια τους, καθώς δεν είχαν αναλώσιμα, ούτε υλικά καθαριότητας για να λειτουργήσουν. Σχεδόν όλα τα σχολεία αγόραζαν με πίστωση αυτά που χρειάζονταν αλλά και αυτό είχε ημερομηνία λήξης. Τελικά, μόλις λίγες ημέρες πριν, οι διευθυντές των σχολείων πήραν στα χέρια τους την πολυπόθητη επιταγή που θα τους επιτρέψει να ξεχρεώσουν τα χρωστούμενα και να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, σύντομα αναμένεται το ταμείον να είναι… μείον, καθώς μέσα από την επιχορήγηση που τους δόθηκε θα πρέπει να καλύψουν αναλώσιμα και σέρβις για τα φωτοτυπικά μηχανήματα, τα οποία μέχρι πρότινος οι σχολικές επιτροπές κάλυπταν με έξτρα επιχορήγηση. Επιπλέον και τα υλικά για τα εργαστήρια θα πρέπει να καλυφθούν από τα χρήματα που πήραν για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Στο «αέρα» οι εκπαιδευτικές εκδρομές

Αβεβαιότητα υπάρχει όσον αφορά την συνέχιση των εκπαιδευτικών εκδρομών των μαθητών, καθώς ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Δημήτρης Τσίγκος ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους διευθυντές ότι δεν δύναται να τις καλύπτει, όπως γινόταν μέχρι τώρα και ότι τα χρήματα θα πρέπει – με βάση το νόμο – να τα βάζουν από την τσέπη τους οι μαθητές, όπως γίνεται στους υπόλοιπους δήμους.

Όπως τόνισε, ο δήμος μπορεί να διαθέσει μόνο τα χρήματα που δίνει η πολιτεία και αν διατεθεί έξτρα επιχορήγηση που θα αφορά εκπαιδευτικές επισκέψεις ή φωτοτυπικά μηχανήματα, θα τη δώσει στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αβεβαιότητα επικρατεί και σε σχέση με τη συνέχιση της λειτουργίας του Συνεργείου Παιδείας (συνεργείο από υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων του δήμου που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα προβλήματα των σχολείων και το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Θεοδόσης Δρόλιας και Δημήτρης Πουλιάσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση θεωρεί ότι το συνεργείο υπάγεται στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ανάγκες των σχολείων, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε σε αυτά κατά προτεραιότητα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -