Λύκο που είχε κατέβει στον οικιστικό ιστό σε περιοχή που εκτείνεται πάνω από το Πανόραμα Άνω Λιοσίων και στα όρια με τη Φυλή εντόπισαν περίοικοι πριν λίγες ημέρες και το κατέγραψαν σε βίντεο.
Το άγριο ζώο προφανώς κατέβηκε για να βρει τροφή, αφού το δάσος δεν είναι πλέον ικανό να τα θρέψει.
Οι 8 λύκοι που υπολογίζεται ότι έφτασαν αρχικά από τα βουνά της Βοιωτίας σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 30, όμως όπως τονίζει ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που για πρώτη φορά εντόπισε και τεκμηρίωσε επιστημονικά την επανεμφάνιση των λύκων στην Πάρνηθα, το 2015, το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει στο στάδιο της «εξοικείωσης» με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Υπάρχουν περιστατικά με άτομα που τους εντοπίζουν και τους πετάνε φαγητό για να βγάλουν selfie μαζί τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», είχε αναφέρει ο Γιώργος Θεοδωρίδης σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr.
Το φαινόμενο της επανεμφάνισής του είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ παρατηρείται με πολλά σαρκοβόρα σε όλη την Ευρώπη. Ένας από τους λόγους είναι πια το νομικό καθεστώς προστασίας τους, όσο φυσικά και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
«Κανένας λύκος -πλην ορισμένων σπάνιων εξαιρέσεων που το ζώο έχει λύσσα- δεν πρόκειται να επιτεθεί σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να προσεγγίζουμε τον λύκο. Αν βρεθούμε κατά λάθος κοντά του, με παλαμάκια, φωνές, ίσως και πέτρες, τον απωθούμε αμέσως. Και φυσικά δεν φέρνουμε σε εθνικούς δρυμούς κανένα κατοικίδιο ζώο», είχε εξηγήσει.
Όσον αφορά στην Πάρνηθα, είναι ένας βιότοπος σχετικά απομονωμένος, με μια θεαματική αύξηση του πληθυσμού των λύκων που επηρεάζει δραματικά τη ζωή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτή η περιοχή που αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα με τους λύκους.
Στα Μέγαρα, στη Βαρυμπόμπη, στην Κηφισιά, στη Μάνδρα, στον Αυλώνα, στο Κρυονέρι έχουν αναφερθεί επιθέσεις λύκων σε κτηνοτροφικά ζώα.