11.4 C
Athens
28 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΤο παρασκήνιο πίσω από το έργο ανάπλασης της Φυλής. Γιατί αλλάζει την...

Το παρασκήνιο πίσω από το έργο ανάπλασης της Φυλής. Γιατί αλλάζει την ευρύτερη περιοχή. Πότε ξεκινά η ανάπλαση των Άνω Λιοσίων- Τι λένε οι πρωταγωνιστές

spot_img
- Advertisement -

Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2022 όταν ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς κάλεσε στο γραφείο του, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα και τον ειδικό συνεργάτη του Γιάννη Λιάκο, από τους οποίους ζήτησε να τελειώσουν πρόωρα τις διακοπές τους και να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο του έργου ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Φυλής. Το πράσινο φως για την έγκριση του έργου που φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε «Αράχωβα» της Αττικής είχε δοθεί μόλις τρεις μέρες πριν και, πιστός στην αντίληψή του ότι όλα έπρεπε να είχαν γίνει… χθες, έβαλε αμέσως μπροστά τις μηχανές.

- Advertisement -
- Advertisement -

Όπως και έγινε. Θανάσης Σχίζας και Γιάννης Λιάκος ξεκίνησαν, την επόμενη μέρα κιόλας, να τρέχουν τις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες από γραφείο σε γραφείο και από Υπουργείο σε Υπουργείο, η Τεχνική Υπηρεσία ολοκλήρωσε και τις λεπτομέρειες της μελέτης, ο διαγωνισμός άνοιξε, ο ανάδοχος επελέγη και ακριβώς ένα χρόνο μετά έπεσαν οι υπογραφές του έργου.

Γιατί όμως τόσος ντόρος για την ανάπλαση μιας περιοχής που δεν παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα, θα αναρωτηθεί κάποιος. Διότι, όπως τονίζουν οι πρωταγωνιστές τους, δεν πρόκειται για ένα ακόμα έργο, αλλά για ένα έργο από τον οποίο θα ξεκινήσει συνδυαστικά η ανάπλαση όλου του Δήμου. Δηλαδή, κάτι σαν το «άλφα και το ωμέγα».

Άλλωστε και ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς χαρακτήρισε την ανάπλαση της Χασιάς ένα οραματικό έργο όλης της περιοχής, καθώς σηματοδοτεί τη γενικότερη αλλαγή του Δήμου και «κουμπώνει» με μια πληθώρα έργων, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο στη χωματερή που θα δίνει δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες, την ανέγερση φοιτητικών εστιών με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το κέντρο logistics σε κτήμα της Χασιάς κ.ά.

Ο Χρήστος Παππούς με τον ειδικό συνεργάτη του Γιάννη Λιάκο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα

Το έργο

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Φυλής, προϋπολογισμού σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα περιλαμβάνει:

  • Διαμόρφωση οδών και πεζοδρομίων α)στη Λεωφόρο Φυλής, β) στις οδούς Θρασύλλου, και Θρασύβουλου γ) στους ενδιάμεσους δρόμους από την οδό Φυλής έως την οδό Μπιζανίου, καθώς και από τη Λεωφόρο Φυλής έως την οδό Ηρακλείτου.
  • Ανασχεδιασμό του οδικού δικτύου με έμφαση στην πεζή μετακίνηση και στην προσβασιμότητα. Επανασχεδιασμό των πεζοδρομίων και διαμόρφωση ελεύθερης ζώνης για την κυκλοφορία πεζών, διαδρόμων για κυκλοφορία τυφλών (οδεύσεις τυφλών) και προσβάσιμων διαβάσεων για παιδικά και αναπηρικά αμαξίδια.
  • Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων, με ελεγκτή ασύρματης επικοινωνίας με το κεντρικό σύστημα.
  • Ανάδειξη της εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου.
  • Αναβάθμιση του αστικού πρασίνου με αρδευτικό σύστημα και τηλέλεγχο
  • Έξυπνες διαβάσεις, έξυπνα παγκάκια, φωτιζόμενα εύκαμπτα κολωνάκια
  • Τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων με αισθητήρες πλήρωσης.

Ελένη Λιάκου: «Η Φυλή αλλάζει»

Χαρακτηριστική της μεγάλης σημασίας που αποδίδεται στο συγκεκριμένο έργο είναι η δήλωση της, καθ΄ ύλην αρμοδίου για την περιοχή, αντιδημάρχου Φυλής Ελένης Λιάκου, η οποία τόνισε ότι θα ενώνει το παραδοσιακό με το νέο, το ιστορικό με το σύγχρονο, και τη φύση με τη λειτουργικότητα. «Για πρώτη φορά, υλοποιείται μια ενιαία παρέμβαση πολυεπίπεδης και ολοκληρωμένης αναβάθμισης σε αστική περιοχή ιστορικής σημασίας, μέσα από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και την ενσωμάτωση «έξυπνων» εφαρμογών» επισήμανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Και πρόσθεσε: «Η Φυλή έρχεται πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της, κρατά την παράδοση και τον πολιτισμό της και γίνεται μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η Φυλή αλλάζει! Ο Δήμος Φυλής αλλάζει με έργα και πράξεις, και αποκτά το σύγχρονο πρόσωπο που θέλουμε και ονειρευόμαστε».

Ελένη Λιάκου, αντιδήμαρχος Φυλής & Διοίκησης

Θανάσης Σχίζας: «Μετά τη Φυλή, ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση των Άνω Λιοσίων»

Έργο πνοής, το οποίο θα επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας, το γραφείο του οποίου θα έχει και την επίβλεψη του έργου. Ο ίδιος, σε δήλωσή του στη Δ.Ο. και το doxthi.gr επανέλαβε την εξαγγελία του Χρήστου Παππού, ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η σύμβαση για την ανάπλαση των Άνω Λιοσίων (Β΄ φάση), έργο το οποίο επίσης έτρεξαν μαζί με τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Γιάννη Λιάκο.

«Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και ο φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι μέσα στον Σεπτέμβριο να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση και να ξεκινήσει και αυτό έργο» σημείωσε.

Η Β΄ φάση της ανάπλασης, στην οποία συμμετείχαν τρεις εταιρίες και κατακυρώθηκε στην εταιρία ΛΑΚΩΝ, θα ξεκινά από το ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων και θα φθάνει μέχρι την Αιγαίου Πελάγους, ενώ θα περιλαμβάνει και την ανάπλαση όλης της οδού Ηρακλέους στη Ζωφριά.

Θανάσης Σχίζας, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -