11.4 C
Athens
7 Δεκεμβρίου 2023
spot_img
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΧρήστος Παππούς: Το παιδικό όνειρο να γίνει δήμαρχος και ο γύρος του...

Χρήστος Παππούς: Το παιδικό όνειρο να γίνει δήμαρχος και ο γύρος του θριάμβου σε 4 χρόνια

- Advertisement -

Οι πληροφορίες που έφταναν παραμονές των εκλογών προεξοφλούσαν μια θριαμβευτική νίκη του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, αλλά ακριβώς λόγω του μεγάλου ποσοστού που πλανιόταν στον αέρα, παρέμεναν ως πεδίο συζήτησης μόνο στα «πηγαδάκια». Κανείς δεν πίστευε ότι ο άνθρωπος που ηττήθηκε το 2010, ήρθε δεύτερος με ποσοστό 26% το 2014 και κατέλαβε 57% το 2019, όχι μόνο θα παρέμενε άφθαρτος, αλλά θα έκανε και ένα φοβερό άλμα προς την κορυφή.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αν κάτι χαρακτήριζε τον Χρήστο Παππού, από μικρό παιδί ακόμα, ήταν το πείσμα και η επιμονή του. Συμμαθητές του στο Γυμνάσιο, τον θυμούνται να λέει από τότε πως μια μέρα θα γινόταν δήμαρχος – ποιος να εκλάβει όμως ως σημαίνουσα τη δήλωση ενός 15χρονου παιδιού; 

Τα κατοπινά χρόνια έμελλαν να τους διαψεύσουν, καθώς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, άρχισε να συμμετέχει ενεργά σε κινήματα κατά της χωματερής, να δημιουργεί συμμαχίες ακόμα και με άτομα αντίθετης, εκ διαμέτρου, ιδεολογίας και να ξεδιπλώνει χρόνο με τον χρόνο την πολιτική του προδιάθεση. Μέντοράς του ο πρώην κοινοτάρχης και μετέπειτα δήμαρχος Φυλής Νικόλαος Λιάκος και πόθος του να ακολουθήσει την ανοδική πορεία του πρώην δημάρχου Φυλής Νίκου Παπαδήμα.

Η ασθένεια του τελευταίου και η αποχώρησή του από την ενεργό δημοτική δράση ήταν η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Χρήστο Παππού να κάνει το μαθητικό του όνειρο πραγματικότητα και να εκλεγεί δήμαρχος Άνω Λιοσίων το 2006, πριν ακόμα συμπληρώσει τα 40 του χρόνια. Η απειρία του σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του Δήμου και τις λάθος επιρροές, τον οδηγούν την επόμενη τετραετία εκτός δημαρχιακού θώκου, όπου όμως επιστρέφει το 2014 – με διαφορετικό αφήγημα και διαφορετικό πρόσωπο. Ο Χρήστος Παππούς, όπως τον γνώριζαν όλοι, δεν υπάρχει πια – ένας νέος χαρακτήρας αναδυόταν και ένα νέο πολιτικό αστέρι γεννιόταν με ορίζοντα διαρκείας.

Εκτός από τις αλλαγές στην ιδιοσυγκρασία του, για τον δήμαρχο Φυλής η πενταετία 2014-2019 φέρνει αλλαγές και στη διοίκησή του, αφού ύστερα από μια μακρά περίοδο ανεπίσημων και ανομολόγητων συγκρούσεων, το νούμερο 2 της παράταξής του, ο Δημήτρης Καμπόλης αποχωρεί και σχηματίζει νέα παράταξη με επικεφαλής τον γαμπρό του Αλέξανδρο Κουλοχέρη. Όσοι νόμιζαν ότι ο Χρήστος Παππούς θα κλονιζόταν, πλανήθηκαν πλάνη οικτράν. Έχοντας δίπλα του μια πλειάδα αφοσιωμένων δημοτικών συμβούλων και συνεργατών, όχι μόνο δεν έχασε ποσοστό, αλλά το αύξησε περίπου κατά 12 μονάδες, φτάνοντας στο 57% και καταφέρνοντας το 2019 να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Και αν η περίοδος 2014-2019 θεωρήθηκε ως η περίοδος της εδραίωσης για τον Χρήστο Παππού, η περίοδος 2019-2023 απεδείχθη η περίοδος της… απογείωσης. Οι συνεχείς διεκδικήσεις του για νέα έργα, οι φιλόδοξοι στόχοι, η κοινωνική πολιτική, η εξωστρέφεια, η ισορροπιστική του ικανότητα και, κυρίως, η επικοινωνιακή του δεινότητα λειτούργησαν συνδυαστικά ως η θρυαλλίδα της εκτόξευσής του.

Είχε, άλλωστε, πλέον την απαιτούμενη εμπειρία για να γνωρίζει πως η επιτυχία ενός δημάρχου ακουμπά στη σχέση που έχει με τους πολίτες, στην αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να τους λύσει τα προβλήματα και στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Γνωρίζει επίσης, πως θεσμικά και διαχρονικά αυτός ο κάποιος δε μπορεί παρά να είναι ο ίδιος, καθώς το σύστημα είναι καθαρά δημαρχοκεντρικό – σύστημα που μεγεθύνεται σε έναν Δήμο με τα χαρακτηριστικά του Δήμου Φυλής. Και όσα γνώριζε στη θεωρία, τα εφάρμοσε λεπτομερώς στην πράξη. 

Με αυτή την πορεία, ο Χρήστος Παππούς έφτασε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου να αναμετράται με το συντριπτικό ποσοστό του 80%, το οποίο είτε το πίστευε, είτε όχι, το κέρδισε. Αποδεικνύοντας πως για τον 15χρονο νεαρό που ονειρευόταν φωναχτά και πείσμωνε όταν δεν τον πίστευαν, δεν αρκούσε απλώς να πάρει τη θέση του δημάρχου, αλλά να κάνει και τον γύρο του θριάμβου.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ