11.4 C
Athens
5 Δεκεμβρίου 2023
spot_img
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΔεύτερη συνάντηση για τους "Δημότες των Αχαρνών"

Δεύτερη συνάντηση για τους “Δημότες των Αχαρνών”

- Advertisement -

Οι πρωτοβουλίες, το ενδιαφέρον και η δράση τους επιβεβαιώνουν πολλαπλώς τον ορισμό του Ενεργού Δημότη. Μάλιστα, η δεύτερη συνάντησή τους τόσο λόγω του περιεχομένου της όσο και λόγω  της δυναμικής που έχουν αναπτύξει, μέσω της σελίδας τους στο facebook,συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου που βλέπει μια διαδικτυακή ομάδα να εκφράζει στοιχειοθετημένες προτάσεις για αδιέξοδα δεκαετιών στην πόλη των Αχαρνών.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνάντηση της ομάδας “Δημότες των Αχαρνών” δεν συζητήθηκαν απλώς αλλά υπήρξαν σαφείς προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου καθώς και για τη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου διαδρομών ποδηλάτων. Ομιλητές ήταν οι κύριοι Μαυρογιώργης Θεόδωρος (Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός), Στάμου Κωνσταντίνος (Πολιτικός μηχανικός) και Κωνσταντινίδης Δημήτριος (Τοπογράφος Μηχανικός).

- Advertisement -
- Advertisement -

Διαβάστε το πόρισμα των τοποθετήσεών τους, όσο και των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τους φίλους που έλαβαν μέρος στη διαδικασία:

Α)   Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ίσως το σημαντικότερο τεχνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη των Αχαρνών.

Αποδέκτης αυτού του έργου, λόγω της μορφολογίας και την κλίσης του εδάφους, θεωρείται το ρέμα της Εσχατιάς. Η ανεπάρκεια του ρέματος να παραλάβει άμεσα την παροχή των όμβριων του δήμου μας οδηγεί στην λύση της κατασκευής ‘’δεξαμενών ανάσχεσης’’ όπου θα αποθηκεύουν τα όμβρια, μέσω των συλλεκτήριων αγωγών, στην περίοδο αιχμής των φαινομένων και θα τα διοχετεύουν σε αυτό τις επόμενες ώρες ή ημέρες

Το δίκτυο αγωγών περισυλλογής όμβριων αρχικά πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο όλη την Λ. Καραμανλή έτσι ώστε ανακόψει και να συλλέξει τα όμβρια βόρεια της οδού, όλη την οδό Αριστοτέλους για τον ίδιο λόγο καθώς και επέκταση – αναμόρφωση του δικτύου στο Κεντρικό Μενίδι. Η υπάρχουσα κατάσταση στο κέντρο του δήμου περιλαμβάνει αγωγούς συνολικού μήκους 1,5 χλμ. περίπου, με βάσει τα φρεάτια που υπάρχουν σε διάφορους δρόμους.  Περιφερειακά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε δίκτυο σε όλο το μήκος των οδούς Πλήθωνος Γεμιστού και Λαθαίας και στη οδό Δεκελείας από την Καραμανλή έως την Πλήθωνος Γεμιστού. Επίσης πρόσφατα άρχισε να κατασκευάζεται το έργο στην περιοχή Αγία Άννα – Γεροβουνό το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αγωγών περισυλλογής όμβριων 3 χλμ. (οδός Σάμου – Λ. Δημοκρατίας) καθώς και δεξαμενή ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 8.000 κυβικών.

Στην προσπάθεια μείωσης των όμβριων που εναποθέτουν οι ιδιοκτησίες (κτίρια και ακάλυπτοι ) σε δημόσιους χώρους θα μπορούσαν να θεσπιστούν κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης πρόταση αποτελεί και η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ιδιωτικών ακαλύπτων χώρων που δεν είναι ‘’τσιμεντοποιημένοι ’’ ώστε να έχουν απορροφητικότητα.

Τέλος χωρίς να έχει άμεση σχέση με το θέμα που αναφέρουμε πιο πάνω θα θέλαμε να θέσουμε το θέμα της τραγικής κατάστασης που έχει σήμερα ο Κηφισός ποταμός. Είναι καιρός πια για εξωραϊσμό και ανάπλαση του ποταμού ώστε να χρησιμοποιείται για αναψυχή και δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου από τους Δημότες.

Β)     Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου εντάσσεται στην ευρύτερη έννοια της διαχείρισης του δημόσιου χώρου στην πόλη των Αχαρνών. Αποτελεί κοινά αποδεκτή ορθή πρακτική η απελευθέρωση μέρους που κατέχει σήμερα το ΙΧ, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο και το περπάτημα. Η κατασκευή και λειτουργία διαδρομών ποδηλάτου και των λοιπών ήπιων μορφών μετακίνησης πρέπει να εντάσσεται σε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική του Δήμου για τη Βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας. Η κατασκευή και λειτουργία διαδρομών ποδηλάτου και των λοιπών ήπιων μορφών μετακίνησης έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία αλλά –μέσω των αναπλάσεων- και στην οικονομική δραστηριότητα. Ως γενική αρχή, το δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου και των λοιπών ήπιων μορφών μετακίνησης σχεδιάζεται έτσι ώστε να συνδέει βασικούς πόλους όπως την κεντρική περιοχή του Δήμου, τις Πλατείες (κεντρική Πλατεία, Πλατεία Καράβου, Πλατεία Θρακομακεδόνων), τα Σχολεία, τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Χωριό), τα Εμπορικά Κέντρα, τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς (Σ.Κ.Α. , Σιδηροδρομικός σταθμός Αχαρνών), κλπ. Επίσης έχοντας και τουριστική στόχευση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας. Τέλος , το δημοτικό δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου πρέπει να επιδιώκεται να συνδεθεί με άλλα όμορα ανάλογα δίκτυα (πχ Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Κηφισιάς-Πειραιά, κλπ).

Γ)     Κατά το τρίτο μέρος της συνάντησης μας, στο οποίο ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να κάνουν προτάσεις σχετικά με τα θέματα που θα ήθελαν να τεθούν προς συζήτηση σε επόμενη συνάντηση, ακούστηκαν οι εξής προτάσεις
1) Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ακτινοβολία.
2) Δημοτικός θερινός κινηματογράφος.
3) Ηχορύπανση από διερχόμενα οχήματα.
4) Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.
5) Εθελοντισμός και κοινωφελείς δράσεις.
6) Επιχειρηματικότητα στο Δήμο μας.
7) Η πανίδα του δρυμού της Πάρνηθας και πως μπορεί να προστατευτεί.
8) Η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.
9) Μελέτη ανάπλασης του τμήματος του Κηφισού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας.
10) Δράση κατά του bulling στα σχολεία.
11) Πρόταση δημιουργίας από το Δήμο ομάδας χορού με αναπηρικά αμαξίδια και οργάνωσης εκδηλώσεων για την ποιότητα ζωής των ΑμεΑ.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ