11.4 C
Athens
28 Ιανουαρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΑποκλειστικό: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Τι θα γίνει...

Αποκλειστικό: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Τι θα γίνει με την κάθοδο της Εικόνας

- Advertisement -

Απολύτως συμβολική και καθόλου ενδεικτική της απόφασης που θα ληφθεί για το θέμα της καθόδου της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών χαρακτηρίζουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, τη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με το δήμαρχο και επιτροπή αιρετών από τη Φυλή.

- Advertisement -

Και αυτό διότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής εκκλησίας ξεκαθάρισε τους εκπροσώπους του δήμου δυο σημαντικά δεδομένα: ότι πρώτον δεν μπορεί να παρέμβει στα κυριαρχικά δικαιώματα του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και δεύτερον ότι είναι απολύτως απαραίτητο να πειστούν και να συμφωνήσουν οι μοναχές επί τη βάση οποιασδήποτε απόφασης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε στους εκπροσώπους του δήμου την επιθυμία του να επισκεφθεί το μοναστήρι λόγω της σημαντικής ιστορικής του σημασίας και προκειμένου να έχει ίδια άποψη για τις θέσεις των μοναχουσών.

Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επισημαίνουν ότι η πιθανή επίσκεψη του στη Μονή, συνοδεία και ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, θα δημιουργήσει, εκ των πραγμάτων, συνθήκες πίεσης στις μοναχές, πλην όμως η σαφής και εκφρασμένη θέση του στη συνάντηση, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: ο ίδιος δε μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, παρά μόνον η Ιερά Σύνοδος, αν το θέμα φτάσει σε αυτήν.

Τότε, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα καλέσουν τις δυο πλευρές, θα εξετάσουν τα επιχειρήματά τους και ύστερα θα κληθούν να αποφασίσουν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, το πιθανότερο είναι η Ιερά Σύνοδος να μη θελήσει να πάρει απόφαση αλλά να αναπέμψει το θέμα στον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής τοποθετούν την πιθανή έλευση του Μακαριωτάτου στη Μονή Κλειστών πριν τις γιορτές, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι αμέσως μετά θα προλάβει η Ιερά Σύνοδος να συζητήσει το θέμα. Καταρχήν, διότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης της Διαρκούς Συνόδου στις αρχές Απριλίου αλλά και διότι προηγούνται άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Επιπλέον, πηγές της Αρχιεπισκοπής σημειώνουν στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ότι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αν και έχει βιώματα από την παιδική του ηλικία με τα έθιμα των Αρβανιτών και πόσο δεμένοι είναι με αυτά, ωστόσο στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε, τα λόγια του ήταν ξεκάθαρα: «Πρέπει να πειστούν οι μοναχές ότι με την κάθοδο της εικόνας εκφράζεται η θρησκευτικότητα του κόσμου και αναπτύσσεται το θρησκευτικό τους ήθος και να συμφωνήσουν».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος δεν ήταν προγραμματισμένο αρχικά να συμμετέχει ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς αλλά μόνο επιτροπή αιρετών από τη δημοτική κοινότητα Φυλής.

Σε κάθε περίπτωση, σημείο – κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η στάση του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα καθώς η δική του άποψη θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τελικά στη μια και μοναδική – εξαιρετικά βαρύνουσας και ουσιαστικής σημασίας – απόφαση. Ο ίδιος, πάντως, σε όλη την πορεία της διαδρομής του έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη σοφία που απαιτείται στη διαχείριση κρίσεων, απεριόριστο σεβασμό προς κάθε κατεύθυνση, καθώς και ότι μπορεί να είναι Πατέρας για όλους. Παραμένει δε σταθερά, ένθερμος οπαδός της σύνθεσης και της συναίνεσης και όχι της σύγκρουσης.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -