11.4 C
Athens
8 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣύλλογοι και κοινωνική συμμετοχή... Άρθρο της Κατερίνας Καράλη

Σύλλογοι και κοινωνική συμμετοχή… Άρθρο της Κατερίνας Καράλη

- Advertisement -

Ανήκω σε μια γενιά που απόλαυσε τη γειτονιά, με την παλιά της έννοια. Αυτή της κοινωνικής σύνδεσης, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης άρχισε μια μεγάλη συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής την αύξηση της κατάθλιψης, την έλλειψη αλληλεγγύης, τη μη συμμετοχή της πλειοψηφίας των πολιτών στα κοινά κ.ο.κ.

- Advertisement -

Η φτώχεια η ένδεια και η συνεχής ανασφάλεια δημιουργούν μέρα με τη μέρα μια κοινωνία πιο σκληρή και πιο αφιλόξενη σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σταδιακά υποχωρεί το δίκτυο στήριξης που προσέφεραν η διευρυμένη οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον. Θέλοντας κανείς να προσεγγίσει το θέμα με απλό τρόπο θα μπορούσε να σκεφτεί πως η κοινωνική συμμετοχή θα μπορούσε να εξασφαλισθεί στις γειτονιές και συγκεκριμένα με τους τοπικούς συλλόγους. Γιατί όμως εφόσον υπάρχουν τόσοι σύλλογοι η απομόνωση κι η απογοήτευση παραμένει; Γιατί οι απλοί άνθρωποι παραμένουν αμέτοχοι και δεν ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στους τοπικούς συλλόγους;

- Advertisement -
- Advertisement -

Σύμφωνα με το λεξικό ως σύλλογος ορίζεται το νομικό πρόσωπο, που λειτουργεί επιδιώκοντας την επίτευξη κοινών στόχων που καθορίζονται στο καταστατικό του. Είναι ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων, ανθρώπινων συμπεριφορών, που έχουν νόημα και δημιουργούν προσδοκίες μεταξύ των μελών του. Είναι οι πράξεις που βασίζονται σε κοινές προσδοκίες, αξίες, πεποιθήσεις και έννοιες μεταξύ των ανθρώπων.

Βέβαια ο κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι παρόλο που ο σύλλογος είναι ένα πολιτιστικό σύστημα (στο ότι ξεπερνά τους ανθρώπους) δεν μπορεί να είναι ένα αρμονικό ενιαίο σύνολο. Θα έχει δυσκολίες και διαμάχες βασισμένες σε διαφορές φύλου, κοινωνικού επιπέδου, μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος και άλλων παραγόντων. Και γι΄ αυτό το λόγο και για να προωθηθεί η συμμετοχή σ΄ ένα σύλλογο χρειάζονται άνθρωποι που θα ενθαρρύνουν την ανεκτικότητα και το ομαδικό πνεύμα και θα αποκτούν αποφάσεις συγκατάθεσης.

Η πιο απλή πρώτη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι η κοινωνία είναι αδιάφορη και ο καθένας ξεχωριστά έχει επικεντρωθεί στην προσωπική του επιβίωση. Συζητώντας όμως με ανθρώπους απλούς που δε συμμετέχουν έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποια πιθανά αίτια που πρέπει να μας προβληματίσουν. Αρκετές φορές και όχι όλες για να είμαστε ξηγημένοι, υπάρχουν πολλές και φωτεινές εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που ασχολούνται έχουν κίνητρο το προσωπικό τους συμφέρον πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό και δεν προσβλέπουν παρά μόνο στην προσωπική τους ανέλιξη. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο δημιουργούν συμμαχίες που ναι μεν τους εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ή τη θέση της ενεργούς συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα τους οριοθετούν σε μια κατάσταση περιορισμένης δράσης. Γιατί πώς να μπορείς να δράσεις υπέρ ενός συνόλου όταν δεν μπορείς ν΄ αντιταχθείς σε κάποια κατεστημένα που σε στήριξαν για να είσαι σ΄ αυτή τη θέση.

Και σ΄ αυτό το σημείο πρέπει να τεθεί ο εξής προβληματισμός: Ποιο είναι τελικά πιο επικίνδυνο; Να συμβάλλουμε ώστε τα συμβούλια των συλλόγων να είναι ανεξάρτητα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ή μήπως να αδρανοποιούμε έμμεσα τη λειτουργία τους απομακρύνοντάς τους απ΄ τον πραγματικό τους στόχο, την οργανωμένη κοινωνικοποίηση του απλού πολίτη. Γιατί τι αξία μπορεί να έχει ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος ενός συλλόγου όταν μ΄ αυτό τον τρόπο τον καταστούμε κοινωνικά αδρανοποιημένο.

Η Κατερίνα Καράλη είναι παιδίατρος και επιλαχούσα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -