11.4 C
Athens
17 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΗΡΑΚΛΗΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ, πρόεδρος ΚτΥπ ΑΕ: «Στο νέο ΕΣΠΑ θα εντάξουμε την κατασκευή...

ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ, πρόεδρος ΚτΥπ ΑΕ: «Στο νέο ΕΣΠΑ θα εντάξουμε την κατασκευή νέων σχολείων…»

- Advertisement -

Ένταξη στο ΕΣΠΑ για το ειδικό Γυμνάσιο Φυλής

Ανέλαβε τη νέα εταιρία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» ένα χρόνο πριν, με τη φιλοδοξία να θέσει κάτω από μια κοινή ομπρέλα το δαιδαλώδες και πολύπλοκο καθεστώς των δημόσιων κτιριακών υποδομών της χώρας. Τη μερίδα του λέοντος αυτών των υποδομών καταλαμβάνουν τα σχολεία και ο πρόεδρος της εταιρίας Ηρακλής Δρούλιας, ένας νέος και οξυδερκής μάνατζερ, ανέλαβε να ιεραρχήσει τις ανάγκες τους με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Ένα χρόνο μετά αναλύει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ στόχους και προτεραιότητες και αποκαλύπτει τι γίνεται με τα σχολεία στους δήμους Αχαρνών, Ιλίου και Φυλής…

- Advertisement -

Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά

- Advertisement -
- Advertisement -

Πως προέκυψε και με ποιο τρόπο η δημιουργία της ΚτΥπ ΑΕ;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα μας. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή είναι και η δημιουργία της νέας εταιρείας του Δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚτΥπ ΑΕ), η οποία απαντά στην ανάγκη υλοποίησης δημόσιων κτιριακών υποδομών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για το δημόσιο συμφέρον σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του κράτους. Παλαιότερα, οι δημόσιες υποδομές υλοποιούνταν ανά κλάδο από διαφορετικούς οργανισμούς και εταιρείες. Εδώ κι ένα χρόνο, όλοι αυτοί οι παλιοί οργανισμοί συγχωνεύθηκαν σε έναν ενιαίο φορέα, την ΚτΥπ ΑΕ. Επομένως, αποστολή μας είναι οποτεδήποτε και οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη είτε για την κατασκευή νέου είτε για την ανακαίνιση παλαιότερου δημόσιου κτιρίου αυτό να υλοποιείται από την ΚτΥπ ΑΕ.

Ποιος είναι ο στόχος σας για τη νέα προγραμματική περίοδο;

Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε όλες τις ανάγκες που ανακύπτουν και τα έργα που υλοποιούμε να είναι σύγχρονα, οικονομικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία προς όφελος του Δημοσίου. Αξιοποιούμε δυναμικά τους πόρους του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, το έργο μας είναι μεγάλο και δύσκολο. Πραγματικά τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι της ΚτΥπ ΑΕ κάνουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η χώρα μας να μην υπολείπεται σε κτιριακές υποδομές από την υπόλοιπη Ευρώπη και να κτίζονται τα θεμέλια για μια καλύτερη Ελλάδα. Και, πιστέψτε με, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, διότι όταν τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους πηγαίνουν σε σχολεία που στεγάζονται σε άρτια κτίρια μπορούν να επικεντρώνονται στην εκπαίδευσή τους. Όταν ένας δημόσιος υπάλληλος εργάζεται σε ένα καλό περιβάλλον, κάνει και καλύτερη δουλειά, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνει τόσα προβλήματα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν έργα για σχολικά κτίρια στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ); Έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα;

Είναι φυσικό όσο περνάει ο καιρός να αλλάζουν τα δεδομένα και οι ανάγκες για τις υποδομές της χώρας. Όσον αφορά όμως στα σχολεία και στους σκοπούς του ΕΣΠΑ, σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες παραμένουν αρκετά παρεμφερείς με την προηγούμενη περίοδο, οπότε δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια ένταξης έργων στο πρόγραμμα. Γενικός στόχος της ΚτΥπ ΑΕ για τις σχολικές υποδομές είναι να στεγάζονται όλοι οι μαθητές μας σε σύγχρονα κτίρια με σεβασμό στο περιβάλλον, προσφέροντας έτσι ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την παιδεία της νεολαίας μας.

Υπάρχει πρόθεση για να ενταχθούν νέα σχολεία;

Στο νέο ΕΣΠΑ σκοπεύουμε να εντάξουμε την κατασκευή νέων σχολείων σε συγκεκριμένες περιοχές, εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες από πληθυσμιακή αύξηση, συστεγάσεις και διπλοβάρδιες σχολείων αλλά και να αναβαθμίσουμε ενεργειακά και περιβαλλοντικά υπάρχοντα κτίρια τα οποία είχαν κατασκευασθεί με παλαιότερες προδιαγραφές. Ωστόσο, πιο συγκεκριμένα και λεπτομερή κριτήρια θα καθοριστούν αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Νέας Προγραμματικής Περιόδου για το ΕΣΠΑ. Για να σας δώσω και ένα παράδειγμα για τη Δυτική Αττική που σας αφορά άμεσα, στο σχεδιασμό της εταιρίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι το Ειδικό Γυμνάσιο Φυλής.

Σε ορισμένους Δήμους της Αττικής όπως στο Ίλιον, τη Φυλή και τις Αχαρνές παρατηρούνται ακόμη σημαντικά προβλήματα κι ελλείψεις σε επίπεδο σχολικής στέγης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν κάνετε κάτι για αυτό.

Η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων της χώρας χάρη σε άρτιες κτιριακές υποδομές αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ). Έχουμε πολύ σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και πείρα στο θέμα και, παράλληλα, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πλήρη ενημέρωση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να παρεμβαίνουμε άμεσα κι αποτελεσματικά. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα σας πω ότι η ΚτΥπ ΑΕ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Αττική και είναι χαρακτηριστικό ότι για τους Δήμους που αναφέρατε, τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν δρομολογηθεί.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι στο Ίλιον κατασκευάζεται ένα από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σχολικών υποδομών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Πρόκειται για έργο Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τα έργα ΣΔΙΤ της ΚτΥπ ΑΕ έχουν πρόσφατα βραβευθεί και από το παγκοσμίου εμβέλειας και φήμης βρετανικό περιοδικό World Finance ως τα πιο ξεχωριστά υποδομών παιδείας διεθνώς! Για ένα άλλο σχολείο, το 8ο Γυμνάσιο, έργο με πόρους που έχει εξασφαλίσει η ΚτΥπ ΑΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ), έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και αναμένεται από τον οικείο Δήμο η διόρθωση της μελέτης εφαρμογής που έχει εκπονήσει ώστε να περάσει η ΚτΥπ ΑΕ στη φάση κοστολόγησης και δημοπράτησης του έργου.

Στις Αχαρνές, έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης για το 21ο Δημοτικό και έχει εκδοθεί η σχετική πολεοδομική άδεια.

Επίσης όπου υπάρχει σήμερα συστέγαση σχολείων γίνονται κινήσεις επίλυσης του προβλήματος, όπως είναι π.χ. τα συστεγαζόμενα 15ο και 30ο νηπιαγωγεία στο Ίλιον, των οποίων η κατασκευή έχει ήδη δημοπρατηθεί.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -