11.4 C
Athens
25 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΙΛΙΟΝΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ: «Στόχος μας, ΟΛΟΙ οι δημότες...»

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ: «Στόχος μας, ΟΛΟΙ οι δημότες…»

- Advertisement -

Ανέλαβε τον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ασταθή. Το νεαρό της ηλικίας της δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην απόφαση του δημάρχου Νίκου Ζενέτου να της εμπιστευθεί τη θέση αλλά ούτε στην ίδια να την αποδεχθεί. Αντίθετα της προσέδωσε δύναμη, ευθύνη και, κυρίως, τη δυνατότητα να αποτελεί κομμάτι μιας ομάδας όπου η συμμετοχή, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Ανδριάνα Αλεβίζου μιλά στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ για τις δομές, το έργο και τις νέες πρωτοβουλίες του δήμου στην κοινωνική πολιτική και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να κοιτά τους ανθρώπους στα μάτια πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της θητείας της…

Συνέντευξη στην Άννα Χοχλάκη

- Advertisement -
- Advertisement -

Δεύτερη φορά δημοτική σύμβουλος, πρώτη φορά στη διοίκηση ενός δήμου. Γιατί στην Κοινωνική Υπηρεσία; Ήταν προσωπική επιλογή;

Η πρόταση να αναλάβω τον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας ήταν του Δήμαρχου Νίκου Ζενέτου και φυσικά το αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε μεγάλη ευθύνη το γεγονός ότι με εμπιστεύτηκε για ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα.

Τι σημαίνουν για τη δημοτική αρχή και το δήμο οι τομείς της Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Υπηρεσίας;

Σημαίνουν θέματα απόλυτης προτεραιότητας, γιατί ο δήμαρχος της πόλης βλέπει ανθρώπους και όχι αριθμούς. Δε βλέπει μόνο νούμερα. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Νίκος Ζενέτος αγαπά πολύ την ενασχόληση με τα κοινά, αφιερώνει ατέλειωτες ώρες στο δήμο και αυτό φυσικά αποτυπώνεται στους δημότες. Στον τομέα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η διοίκηση του δήμου έχει δώσει προτεραιότητα – κάτι που έχει να κάνει και με τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες – προκειμένου να μπορέσουν να ακουμπήσουν πάνω της οι κοινωνικά αδύναμοι συνδημότες μας. Αυτή η δημοτική αρχή πιστεύει πολύ στην ομαδικότητα, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και νομίζω ότι το αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα. Θεωρώ ότι, με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορώ και εγώ προσωπικά να αντεπεξέλθω και να συνεργαστώ ώστε η Κοινωνική Υπηρεσία να συνεχίσει το πλούσιο έργο που παρέλαβα.

Είναι εύκολος ή δύσκολος ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής ενός δήμου;

Σε αυτή τη χρονική στιγμή -κατά γενική ομολογία- θεωρείται θεμελιώδους σημασίας. Λόγω του επαγγέλματός μου, όμως, θα έλεγα ότι έχω τη δυνατότητα της κοινωνικής αποτύπωσης του πληθυσμού. Έχω την επαφή, διότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και δουλεύω στο Ίλιον. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε προσωπική μου φιλοδοξία. Ανάγκη, ναι. Να προσφέρω και για αυτό το λόγο συντάσσομαι με όλη την πορεία και την προσπάθεια της παράταξης από το 1982 ως σήμερα να προσφέρει. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα πιστώνεται στον κόσμο και αυτό φαίνεται από την ευρεία πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Τι έργο παραλάβατε από την Κοινωνική Υπηρεσία;

Εξαιρετικά πλούσιο από όλους τους προηγούμενους αντιδημάρχους. Έστησαν αυτό που αποκαλούμε Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ιλίου, για να μπορεί να ανταποκρίνεται σήμερα στις αυξανόμενες ανάγκες των καιρών. Η Κοινωνική Υπηρεσία, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, λειτουργεί άψογα και όλοι οι συνεργάτες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αφιερώνουν χρόνο από την προσωπική τους ζωή, κάνουν υπερωρίες γιατί πιστεύουν πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

Να έρθουμε λίγο στα στοιχεία και να ξεκινήσουμε από τον αριθμό των δημοτών που εξυπηρετεί η Κοινωνική Υπηρεσία…

Η Κοινωνική Υπηρεσία διαθέτει αρκετές δομές, ξεκινώντας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο οποίο αναγκάζονται να εντάσσονται όλο και περισσότερες οικογένειες. Υπάρχει το Κοινωνικό Φαρμακείο, συσσίτιο για τους δημότες, δεκατιανό για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, πάντα με διακριτικότητα σε όλα τα σχολεία. Υπάρχουν, επίσης, και οι άλλες δομές όπως τα βιβλιάρια Πρόνοιας, η Τράπεζα Αίματος και τα δυο Δημοτικά Ιατρεία, όπου εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων δίνουν προσωπική παρουσία και χρόνο όλη την εβδομάδα. Στόχος μας είναι κάθε μήνα να μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες εξετάσεις που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν, σε συνεργασία πάντα με δημόσιους φορείς. Ταυτόχρονα διαθέτουμε ισχυρή Δημοτική Τράπεζα Αίματος, η οποία ιδρύθηκε το 1987, και είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες αιμοδοσίες καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής, γεγονός για το οποίο ο δήμος μας θα βραβευτεί πανελλαδικά. Εκτός από την αιμοδοσία έχουμε ξεκινήσει και την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

Ψάχνοντας και αναζητώντας τον τρόπο, εντοπίσαμε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση της τότε Υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα σχετικά με την προαγωγή του μητρικού θηλασμού μέσα από τη δημιουργία δομών. Ο δήμος μας επίσημα ανακοινώθηκε από την Υφυπουργό ως δήμος φιλικός προς τα βρέφη (baby friendly) και πλέον έχουμε εκκινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να δημιουργήσουμε το δικό μας ιατρείο θηλασμού. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται και άλλες δράσεις όπως ομιλίες, διαλέξεις καθώς και συμβουλευτική σε συνεργασία με παιδιάτρους, γυναικολόγους, μαίες προκειμένου όλοι να γίνουμε αρωγοί σε αυτή την τόσο ουσιαστική πρωτοβουλία. Υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει όραμα αλλά ταυτόχρονα είμαστε και ρεαλιστές. Δεν αρκούν σίγουρα τα 2.5 χρόνια της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος. Πρέπει να το πιστέψει και ο επόμενος καθώς και ο μεθεπόμενος Αντιδήμαρχος.

Άλλοι στόχοι;

Να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, ο σημαντικότερος. Να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες όπως λειτουργούν, ο προφανής. Η εξομάλυνση των κοινωνικών ανακατατάξεων που προκλήθηκαν από την οικονομική ύφεση και η ομαλή επανένταξη των πολιτών στον κοινωνικό ιστό με την ταυτόχρονη ανάληψη των κοινωνικών τους ρόλων, η νίκη. Από εκεί και πέρα η διεκδίκηση υλοποίησης καινοτόμων και ταυτόχρονα ουσιαστικών δράσεων προληπτικής ιατρικής, όπως αυτή που έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ύστερα από πρόταση και αίτημα που τέθηκε από εμάς προκειμένου ο Δήμος Ιλίου μαζί με το Δήμο Νίκαιας – Ρέντη να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής υγειονομικών φροντίδων, στους μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων (Νηπιαγωγείων – Δημοτικών – Λυκείων) είναι ακόμα ένα βήμα προσφοράς στο τόπο μας και στα παιδιά μας. Στόχος μας ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Πόσοι δημότες εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή από την κοινωνική υπηρεσία;



Καταγεγραμμένα βιβλιάρια ανασφάλιστων είναι γύρω στα χίλια πεντακόσια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βοηθά σε μηνιαία βάση 1026 νοικοκυριά. Το δεκατιανό αφορά περίπου 210 220 παιδιά. Έχουμε τα κοινωνικά φροντιστήρια, στα οποία λειτουργούν περίπου 20 τμήματα, όπως και το κέντρο Δια βίου Μάθησης. Θα ήθελα να τονιστεί ότι τα κοινωνικά φροντιστήρια είναι χωρίς κανένα οικονομικό κοινωνικό κριτήριο.

Υπάρχουν εθελοντές εκπαιδευτικοί;

Ναι. Έχουμε άριστη συνεργασία, είναι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και το κάνουν με χαρά και όχι σαν αγγαρεία. Όπως και ο θεσμός των δημοτικών ιατρείων στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές. Αν κάτι μας κάνει υπερήφανους είναι πως, σαν κοινωνία δεν έχουμε κατακτήσει μόνο τις δομές αλλά και τους εθελοντές που χρειάζονται για να λειτουργούν.

Αναφερθήκατε νωρίτερα στην έλλειψη του προσωπικού…

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες υπολειπόμαστε σε προσωπικό και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε. Έχουν παγώσει οι προσλήψεις, η ενδοδημοτική κινητικότητα δε λειτουργεί, από φόβο ίσως, και οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Επιπλέον, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαμε τις πλημμύρες. Αλλά νομίζω ότι χειριστήκαμε εξαιρετικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ήμασταν από τους πρώτους δήμους, που βρέθηκαν σε πρακτικό επίπεδο κοντά στους κατοίκους. Ο Δήμαρχος ήταν παρών διαρκώς, με συνεργεία, κλιμάκια της τεχνικής αλλά και της κοινωνικής υπηρεσίας.

Προγράμματα τύπου “Βοήθεια στο σπίτι” υπάρχουν; Και πόσους εξυπηρετούν;

Βεβαίως και από ιδίους πόρους. Ιδιαίτερα, το “Βοήθεια στο σπίτι” είναι μια πρωτοβουλία του δημάρχου να γίνεται από ιδίους πόρους, προκειμένου να καλύπτει όλους τους ευάλωτους κοινωνικά συνδημότες μας. Εξυπηρετεί περίπου 100 συνδημότες μας, όλες περιπτώσεις εξαιρετικά ευαίσθητες…

Θα λέγαμε ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή του Ιλίου;

Το Ίλιον είναι μια περιοχή, η οποία μπορεί να βιώνει προβλήματα αλλά έχει αναβαθμιστεί αισθητά σε σχέση με άλλες περιοχές. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική δυσπραγία οι κάτοικοι του Ιλίου, αισιοδοξούν, περπατούν στον πεζόδρομο, χαμογελούν, συνομιλούν και συνδιαμορφώνουμε την τοπική ατζέντα. Λοιπόν, ζώντας στο Ίλιον τόσα χρόνια, βλέπω ότι οι άνθρωποι εδώ είναι ζεστοί και θετικοί.

Υπάρχει συνεργασία με την Μητρόπολη;

Βεβαίως, σημαντική. Τόσο οι υπηρεσίες της Μητρόπολης, όσο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ.Αθηναγόρας είναι άνθρωπος με ανοιχτό ορίζοντα, πολύ κοντά στους ανθρώπους, πολύ κοντά στον δήμαρχο και πολύ κοντά στην Κοινωνική Υπηρεσία. Δε θα πρέπει να παραληφθεί ότι ακόμα και στις πλημμύρες βοήθησαν και εκείνοι όπως μπορούσαν με κλινοσκεπάσματα, όπου είχαμε ελλείψεις. Επίσης, η εκκλησία στέκεται αρωγός τόσο στο συσσίτιο όσο και σε άλλες δομές της υπηρεσίας.

Ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, είστε μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας…

Ναι. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης να προτείνει και να εμπιστεύεται νέους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έκανε και ο Δήμαρχός μας ο Νίκος Ζενέτος. Από τη συμμετοχή αυτή στην Επιτροπή φροντίζουμε και έχουμε καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση σε σχέση με τα εξελισσόμενα ή επικείμενα προγράμματα, όπως έγινε και με το επισιτιστικό πρόγραμμα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας. Αν καταφέρουμε τελικά και το πάρουμε αυτό το πρόγραμμα θα δοθούν αρκετά χρήματα στη σίτιση των ευπαθών ομάδων, μέσα από το συσσίτιο και το παντοπωλείο. Θέλω να σας πω κάτι. Καθημερινά βλέπω ανθρώπους να είναι διστακτικοί να χτυπήσουν την πόρτα για να ζητήσουν βοήθεια. Δεν πρέπει. Ο καθένας μας στις παρούσες συνθήκες μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη στιγμή. Αλίμονο, εμείς εδώ υπάρχουμε για να παρέχουμε στήριξη, με διακριτικότητα και εχεμύθεια. Να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή του τόπου. Αυτή είναι όλη η ουσία. Δεν υπάρχουμε για τις καρέκλες μας αλλά για να μπορούμε να κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία μας…

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -