11.4 C
Athens
2 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΜαθήματα... δημοσιογραφίας (αντί απάντησης) από το ΔΣ του συλλόγου Πανοράματος

Μαθήματα… δημοσιογραφίας (αντί απάντησης) από το ΔΣ του συλλόγου Πανοράματος

- Advertisement -

Με ένα δοκίμιο περί… δημοσιογραφίας αλλά και με τον καλύτερο τρόπο τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Πανοράματος επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ, ότι πρόκειται περί παραταξιακών εγκάθετων που νοιάζονται περισσότερο για το προσωπικό τους όφελος, παρά για το όφελος της περιοχής τους. Η (καθοδηγούμενη) απάντηση του συλλόγου που δεν ήταν… απάντηση (γιατί δε θα μπορούσε φυσικά να υπάρχει απάντηση) αποτελεί για την εφημερίδα την καλύτερη επιβεβαίωση.

- Advertisement -

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του συλλόγου:

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κακή δημοσιογραφία
Στράτος Παπάνης, Ακαδημία των Πολιτών

Κακή δημοσιογραφία είναι να ονομάζεις τη βροχούλα και το χιόνι του χειμώνα ‘ακραία καιρικά φαινόμενα’, για να τρομάξεις τον κόσμο. Κακή δημοσιογραφία είναι να επιλέγεις από εκατό καλές ειδήσεις την μία άσχημη, για να δημιουργήσεις θέμα.. να γίνεσαι εισαγγελέας, κινδυνολόγος, συνωμότης, βιαστής της γλώσσας, της σύνταξης, της ορθογραφίας και να αναπαράγεις από άλλα δίκτυα το συμβάν που πουλά, μόνο και μόνο επειδή πρωτο-δημοσιεύθηκε σε μια δήθεν αξιόπιστη πηγή. Κακή δημοσιογραφία είναι να σταχυολογείς από το διαδίκτυο, χωρίς να σηκώνεσαι να πας για ρεπορτάζ και να μεταφέρεις τα λόγια χωρίς το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν. Να καμώνεσαι πως είσαι ειδήμων, πολιτικός αναλυτής, κριτικός τέχνης, τη στιγμή που μετά βίας τελείωσες το Λύκειο και με το ζόρι διάβασες ένα βιβλίο. Κακή δημοσιογραφία είναι να παρεμβαίνεις ανάμεσα στο κοινό και την είδηση, αλλοιώνοντας με ενοχλητικό θόρυβο την αλήθεια. Να παίζεις με ελπίδες, φόβους, πόθους και ενοχές, για  να περάσεις την προπαγάνδα ή την προκατασκευασμένη είδηση. Να παραποιείς την ουσία των πηγών σου και να εκθέτεις τους συνανθρώπους σου. Να χρησιμοποιείς ξύλινη γλώσσα και να μηρυκάζεις εκφράσεις, που είναι του συρμού, επειδή στην προσωπική σου ζωή μόνο χίλιες λέξεις περιγράφουν τον κόσμο σου. Να κρίνεις τα γεγονότα βάσει της ατομικής σου αλήθειας και της περιορισμένης εμπειρίας σου και να αντιγράφεις άκριτα τα ήθη των τηλεοπτικών αστέρων. Να συνθηκολογείς με την εξουσία, επειδή λόγω της ακροαματικότητας, τηλεθέασης και των αναγνωστών, συμμετέχεις σε αυτήν, παριστάνοντας ακόμα και τον αντι-εξουσιαστή. Να εμπορεύεσαι τη χαμηλή σου αυτοεκτίμηση και τα κόμπλεξ σου, ώστε να κερδίζεις ανοχή και σεβασμό. Να διαχειρίζεσαι τον πόνο δραματοποιώντας τις λεπτομέρειες και τη χαρά αφήνοντας υπόνοιες. Και τέλος, να στιγματίζεις την πηγή ενός μηνύματος, επειδή δεν έχεις επιχειρήματα να αντικρούσεις τη γνώμη του ομιλητή.

Υ.Γ. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους της Δυτικής Όχθης πως τα γραφεία του συλλόγου είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη 18.00-21.00 για τυχόν απορίες…

 

Και η απάντηση της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ

Οι δημοσιογράφοι της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Πανοράματος για τα δωρεάν μαθήματα δημοσιογραφίας που προτίθενται να τους παρέχουν κάθε Τετάρτη. Ως αντάλλαγμα η εφημερίδα είναι διατεθειμένη να τους προσφέρει μαθήματα πολιτικής και συλλογικής δράσης. Είναι σίγουρο ότι θα τα χρειαστούν την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους του Πανοράματος ότι θα παλέψουν για το κοινό καλό τους.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ προτείνουν στα μέλη του ΔΣ (και ιδιαίτερα στον πρόεδρο ο οποίος είναι και τοπικός σύμβουλος της διοίκησης του δήμου), σε ένα από αυτά τα μαθήματα, να παρευρίσκονται και οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να τους ενημερώσουν (διότι προφανώς το έχουν… ξεχάσει) για το γεγονός ότι το (τεράστιο) έργο στο Πανόραμα (από την περίοδο 2007-2010) απασχολεί τη δικαιοσύνη και ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν οι τότε υπεύθυνοι.

Αν, τα μέλη του συλλόγου, κωλύονται (για ευνόητους προσωπικούς και παραταξιακούς λόγους) να ενημερώσουν τους κατοίκους, είναι διατεθειμένη να τους βοηθήσει η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση μέσα από τις σελίδες της. Έτσι, για να βγάλει και την υποχρέωση των δωρεάν διαλέξεων καλής δημοσιογραφίας και ηθικής που θα έχουν την τύχη και την τέχνη να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι της…

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -