11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΑπό τα αντισταθμιστικά του δήμου Φυλής ξεκινά η "επανάσταση" δημάρχων κατά της...

Από τα αντισταθμιστικά του δήμου Φυλής ξεκινά η “επανάσταση” δημάρχων κατά της Δούρου!

- Advertisement -

Σε θρυαλλίδα για την πρώτη, πολιτική, σύγκρουση μεταξύ των δημάρχων που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αναδεικνύεται – ανέλπιστα – το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών για τη διαχείριση απορριμμάτων στο δήμο Φυλής. Όσοι υπέθεσαν ότι ο επικοινωνιακός «άσος» της μείωσης των αντισταθμιστικών στον, μέχρι χθες, «κακό», «σπάταλο» και «εκατομμυριοφάγο» δήμο Φυλής – χωρίς αντίστοιχο όφελος για τους δήμους – θα ήταν εύκολη υπόθεση, πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Το κατάλαβαν δε, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, που κλήθηκε να συζητήσει την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για μείωση των αντισταθμιστικών.

Την αντίδραση αρκετών δημάρχων στο στρογγυλό τραπέζι της ΠΕΔΑ συνάντησε η απόφαση να οριστεί εκ νέου η προσωρινή τιμή για τα απορρίμματα στα 45 ευρώ τον τόνο, την ίδια ώρα που τους ζητούσαν να αποφανθούν επί της μείωσης των αντισταθμιστικών στους δήμους. Παράλληλα, επέκριναν το γεγονός ότι κλήθηκαν να αποφασίσουν χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της μείωσης, ούτε αν αυτή θα μεταφραστεί σε αντίστοιχο οικονομικό όφελος για το δήμο και τους δημότες. Παρά τις διαφορετικές απόψεις των μελών του ΔΣ, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει μείωση στα αντισταθμιστικά που δίνονται στο δήμο Φυλής, υπό την προϋπόθεση ότι ανάλογη μείωση θα καρπωθούν και οι καταναλωτές.

- Advertisement -
- Advertisement -

Προφανώς, κανείς από τους δημάρχους της Αττικής δεν αγάπησε ξαφνικά τη Φυλή, προτάσσοντας τα στήθη του για να μη μειωθούν τα αντισταθμιστικά που δίνονται προς όφελος εκείνων που «τρώνε» τα σκουπίδια τους. Προφανώς, είναι οι ίδιοι δήμαρχοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) που ανέχονταν (και σε κάποιες περιπτώσεις τροφοδοτούσαν) τους μύδρους του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού εναντίον των διοικήσεων (διαχρονικά) της περιοχής. Προφανώς, οι λόγοι είναι πολιτικοί αλλά και στο βάθος οικονομικοί ενώ υπάρχει πάντα μπροστά το μεγάλο θέμα των έργων του ΕΣΠΑ που θα καθορίσει, εν πολλοίς, την τελική συμπεριφορά τους απέναντι στη Ρένα Δούρου.

Τελικά, ύστερα από σχετική πρόταση του αντιπροέδρου της ΠΕΔΑ Γιώργου Ιωακειμίδη και το συγκερασμό του με την πρόταση του προέδρου Ηρακλή Γκότση, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ αποφάσισε:

  • ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τη μείωση των αντισταθμιστικών μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά συνολική απόφαση για οριστικό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής, ύψος αντισταθμιστικών και ύψος των εισφορών των Δήμων.
  • ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους του στον ΕΔΣΝΑ και όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουν άποψη, αφού πρώτα συζητήσουν διεξοδικά με την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους – μέλη της ΠΕΔΑ, που αφορούν τα αντισταθμιστικά.

 

Ανδρέας Βαρελάς, δήμος Αθηναίων

«Είναι δεδομένο ότι αν κοπούν τα αντισταθμιστικά στους δήμους, πρέπει να μειωθεί και το τονάζ. Έχουμε εξουσιοδοτήσει την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να εξυγιάνει τα κέντρα κόστους της διαχείρισης, γιατί τα πληρώνουμε ακριβά. Δεν μας ενδιαφέρει πως έκαναν οι δήμοι τη διαχείριση των χρημάτων που τους δώσαμε, ούτε είμαστε εδώ για να τους κριτικάρουμε αλλά για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει μελέτη του ΕΔΣΝΑ που λέει ότι το κόστος θα έπεφτε στα 31 ευρώ τον τόνο, αν πληρώναμε κανονικά τα χρέη»

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμος Νίκαιας – Ρέντη

«Τα λεφτά που δίνουμε για τα αντισταθμιστικά είναι πολλά. Όταν έχουμε 65% μείωση των πόρων, δεν μπορούμε να σηκώνουμε τέτοιο βάρος. Αλλά η μείωση μας αφορά, όταν έρχεται στους δήμους, διαφορετικά τι να την κάνουμε. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε πράγματι μια κακή ιστορία, ότι πρέπει να πάμε αλλού και ότι είναι ακριβή και πρέπει να γίνει φτηνότερη. Να υπάρχει πληρέστερη μελέτη από την Ε.Ε. για να καταλήξουμε»

Νίκος Σαράντης, δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

«Σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, είναι απαραίτητες οι μειώσεις. Να γίνουν όμως μειώσεις και στον τόνο, να δείξουμε και κάτι στην κοινωνία. Το προεδρείο της ΠΕΔΑ, μαζί με μια διαπαραταξιακή επιτροπή, να συναντηθεί με την περιφερειάρχη και να της θέσει τη μείωση της τιμής του τονάζ, για να υπάρξει και μείωση των αντισταθμιστικών».

Δημήτρης Στεργίου, δήμαρχος Πεντέλης

«Δε συμφωνούμε με τη μείωση των αντισταθμιστικών, εφόσον αυτή η μείωση δεν περνά στους δήμους».

Νίκος Σακούτης, δήμος Πετρούπολης

«Να υπάρξει απεμπλοκή από τα αντισταθμιστικά και το σημερινό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Έστω και συμβολικά πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των αντισταθμιστικών».

 

πεδα, ΠΕΔΑ, συνεδρίαση, αντισταθμιστικά, δήμος Φυλής, συνολική λύση, μείωση, τονάζ

Χρήστος Παππούς, πεδα, ΠΕΔΑ, συνεδρίαση, αντισταθμιστικά, δήμος Φυλής, συνολική λύση, μείωση, τονάζ

Δημήτρης Μπουραίμης, πεδα, ΠΕΔΑ, συνεδρίαση, αντισταθμιστικά, δήμος Φυλής, συνολική λύση, μείωση, τονάζ

πεδα, ΠΕΔΑ, συνεδρίαση, αντισταθμιστικά, δήμος Φυλής, συνολική λύση, μείωση, τονάζ

πεδα, ΠΕΔΑ, συνεδρίαση, αντισταθμιστικά, δήμος Φυλής, συνολική λύση, μείωση, τονάζ

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -