11.4 C
Athens
27 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΣτην Τράπεζα Πελοποννήσου μεταφέρει έσοδα και κεφάλαια ο δήμος Φυλής. Αντίδραση και...

Στην Τράπεζα Πελοποννήσου μεταφέρει έσοδα και κεφάλαια ο δήμος Φυλής. Αντίδραση και επιφυλάξεις ακόμα και από μέλη της διοίκησης

- Advertisement -

Την επιφύλαξη ακόμα και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας για τη σκοπιμότητά της, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του δήμου Φυλής να προχωρήσει σε συνεργασία με την Τράπεζα Πελοποννήσου, μεταφέροντας εκεί τα ταμειακά της διαθέσιμα και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Έντονη η αντίδραση του Δημήτρη Μπουραίμη, “μουδιασμένα” αρκετά μέλη της δημοτικής αρχής και σκληρή στάση από και το σωματείο των εργαζομένων που προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία.

Χωρίς καμία εισήγηση στα χέρια της, χωρίς κάποια βεβαίωση από τη νομική ή οικονομική υπηρεσία του δήμου για τις ασφαλιστικές δικλείδες και χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο για τη διαδικασία με την οποία ελήφθη η απόφαση, η αντιπολίτευση κλήθηκε να επικυρώσει – απουσία του δημάρχου Χρήστου Παππού – τη μεταφορά των εσόδων του δήμου στην Τράπεζα Πελοποννήσου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και μέλη της δημοτικής αρχής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, όπως ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο οποίος ζήτησε γραπτές εγγυήσεις για εργαζόμενους και δήμο και διασφάλιση των χρημάτων των δημοτών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Δημήτρης Καμπόλης: «Έχουμε πληροφορίες ότι είναι φερέγγυα τράπεζα…»

Αιτιολογώντας την απόφαση ο αντιδήμαρχος Εσόδων και Διοίκησης Δημήτρης Καμπόλης έκανε λόγο για απόδοση υψηλότερου επιτοκίου από τη συγκεκριμένη τράπεζα, κατά 0,10%. Όπως τόνισε, απηύθυνε σχετική πρόσκληση σε πέντε τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank , Alpha και Πελοποννήσου) από τις οποίες οι δυο (Εθνική και Πειραιώς) δεν ανταποκρίθηκαν, οι δυο (Eurobank και Alpha) πρόσφεραν επιτόκιο 1,92% ενώ η Πελοποννήσου επιτόκιο 2,02%
Εξάλλου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της μείζονος αντιπολίτευσης, των εργαζομένων αλλά και δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα Πελοποννήσου μετέχει στην Πανελλαδική τράπεζα, έχει εγγυήσεις και, με βάση τις πληροφορίες του, δεν τίθεται θέμα φερεγγυότητας. Έφερε δε, ως παράδειγμα το δήμο Ασπροπύργου, στον οποίο βρίσκεται και το μοναδικό υποκατάστημα που διαθέτει η τράπεζα σε ολόκληρη την Αττική .
Επιπλέον, ο κ. Καμπόλης ισχυρίστηκε ότι θα λειτουργήσει υποκατάστημα στα Άνω Λιόσια, καθώς και ότι οι σφραγισμένες προσφορές ανοίχτηκαν παρουσία του ίδιου, του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, χωρίς ωστόσο να είναι παρόντες αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου.

Δημήτρης Μπουραίμης: «Ποια επιτροπή άνοιξε τις σφραγισμένες προσφορές των τραπεζών;»

Επιμένοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει υποκατάστημα πουθενά στην περιοχή και οι εργαζόμενοι του δήμου θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλες τράπεζες για να σηκώσουν τα χρήματά τους πληρώνοντας προμήθεια, ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρης Μπουραίμης κατήγγειλε την έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και την απουσία εισήγησης από τη νομική ή οικονομική υπηρεσία του δήμου, που να καταδεικνύει τα εχέγγυα και τα οφέλη που προκύπτουν για το δήμο.
«Η τράπεζα Πελοποννήσου δεν έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και, αν πτωχεύσει, ο δήμος θα ψάχνει τα χρήματά του. Δε μπορεί ένας δήμος σαν το δικό μας να πηγαίνει σε μικρές τράπεζες, διακινδυνεύοντας την περιουσία του» τόνισε, προσθέτοντας ότι για την απόφαση ήταν υποχρεωτική και η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Παράλληλα, με οξύ τόνο ζήτησε να μάθει ποια επιτροπή άνοιξε τις σφραγισμένες προσφορές των τραπεζών, ποια ήταν τα μέλη της επιτροπής, ποιος ανέλαβε την ευθύνη για το άνοιγμά τους και αν γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του δήμου ως προς τα εχέγγυα της τράπεζας.
«Δεσμεύομαι ότι θα ζητήσω θεσμικά τη σύμβαση με την Τράπεζα, διότι η σχέση με τις μεγάλες τράπεζες έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο. Θα περίμενα από το δήμαρχο να είναι εδώ και να κάνει ο ίδιος την εισήγηση γιατί φέρει προσωπική ευθύνη» σημείωσε.

Θεοδόσης Δρόλιας: «Πρωτοφανές να μην υπάρχουν υπηρεσιακοί στην επιτροπή αξιολόγησης»

«Είναι πρωτοφανές για επιτροπή αξιολόγησης να αποτελείται μόνο από αιρετούς και όχι από υπηρεσιακούς παράγοντες. Η διαφορά 0,10% στο επιτόκιο είναι πολύ μικρή για να πάμε στη συγκεκριμένη Τράπεζα. Όταν, σε μια συνεργασία, επιλέγουμε ένα προϊόν που δεν αποτελεί brand name πρέπει να πάρουμε πολλά περισσότερα. Επιπλέον, η προσφορά αφορούσε μόνο στο επιτόκιο αλλά οι τράπεζες χρεώνουν και άλλα έξοδα. Ποια θα είναι τα έσοδα του δήμου από το 0,10% και ποια θα είναι τα έξοδα; Θα κάνει υποκατάστημα η τράπεζα Πελοποννήσου ή θα έχει μόνο ΑΤΜ;»

Γιώργος Κρητικός: «Έχουμε ποινική ευθύνη γιατί οδηγήσαμε τα κεφάλαια του δήμου σε μια τράπεζα που δεν ανακεφαλαιώνεται»

«Οι τράπεζες που δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων συστημικών δεν ανακεφαλαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχουμε ποινική ευθύνη γιατί οδηγήσαμε τα κεφάλαια του δήμου σε μια τράπεζα που δεν ανακεφαλαιώνεται. Τι θα γίνει αν η τράπεζα αυτή δεν έχει επαρκή κεφάλαια; Το ψηφίζω, γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, αλλά έχω επιφυλάξεις»

Να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση ήταν παρών ο Σάββας Σάββας, ο οποίος αποχώρησε πριν την ψήφιση του θέματος ενώ απουσίαζαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -