11.4 C
Athens
24 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗ«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για το νέο χρέος του δήμου Φυλής...

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για το νέο χρέος του δήμου Φυλής στην ΕΥΔΑΠ

spot_img
- Advertisement -

Χωρίς την ψήφο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην του Σάββα, ο οποίος έτσι και αλλιώς θεωρείται συνδιοίκηση) το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, σε έκτακτη συνεδρίασή του, σχέδιο σύμβασης για τη ρύθμιση αποπληρωμένης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Εσόδων Δημήτρης Καμπόλης, το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 6.059.510 ευρώ και αφορά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ που άφησε η διοίκηση Μπουραΐμη ενώ τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια αφορούν οφειλές από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούλιο. Επίσης, διευκρίνισε ότι η ρύθμιση είναι απαλλαγμένη από τις προσαυξήσεις, ύψους 628. 461 ευρώ.

- Advertisement -
- Advertisement -

Υπεραμυνόμενος της ψήφισης της ρύθμισης, ο κ. Καμπόλης υποστήριξε ότι ο δήμος έχει νοικοκυρευτεί και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης καθώς και ότι υπάρχουν πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, σημαντικά έσοδα από την υπηρεσία ύδρευσης. «Ότι εισέπραξε η διοίκηση Μπουραίμη σε τριάμισι χρόνια από το νερό, το εισπράξαμε σε εννιά μήνες. Εμείς δεν κάνουμε πέντε βήματα μπροστά και πέντε πίσω. Θέλουμε να μας λένε νοικοκυραίους, δε θέλουμε να μας λένε απατεώνες από το Καματερό και κάτω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως και παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Καμπόλης απέφυγε να απαντήσει στο σημαντικότερο, ίσως, ερώτημα που τέθηκε: γιατί εφόσον ο δήμος έχει νοικοκυρέψει τα έσοδα της ύδρευσης και οι δημότες πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους, το χρέος στην ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε από το Σεπτέμβριο και μετά κατά 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ;

Δημήτρης Μπουραΐμης: «Τι κάνατε τα 2 εκατομμύρια που έχετε εισπράξει από τους δημότες;»

Την ανάγκη αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα της διαχείρισης του νερού γιατί, «εμείς αγοράζουμε ως δήμος το νερό από την ΕΥΔΑΠ, σαν να είμαστε ο οποιοσδήποτε καταναλωτής και το δίνουμε με κατώτερο τιμολόγιο. Είναι φανερό λοιπόν ότι από αυτή τη διαφορά μπαίνουμε μέσα και ότι ο δήμος θα είναι πάντα μια αποικία χρέους και πάντα θα χρειάζεται να κάνει ρυθμίσεις» επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρης Μπουραΐμης.

Ο κ. Μπουραίμης αναφέρθηκε στη πρόταση που είχε γίνει επί δικής του θητείας (και η οποία είχε αντιμετωπιστεί θετικά από την εταιρία), να αναλάβει τη διοίκηση του δικτύου η ΕΥΔΑΠ, αναλαμβάνοντας επίσης την πληρωμή και εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου, την επισκευή του δικτύου και μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για το θέμα της αποχέτευσης, «το οποίο είναι ακόμα πιο σημαντικό».

Παράλληλα, πρότεινε να μη βιαστεί η διοίκηση του δήμου να κάνει τη ρύθμιση με την ΕΥΔΑΠ αλλά να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος ή να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα και μετά θα κάνει συζητήσεις ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε στο που πήγαν τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες. «Το νερό είναι ανταποδοτικό. Έχετε εισπράξει 2 εκατομμύρια από τους δημότες για τους λογαριασμούς. Να μας πείτε τι τα κάνατε εφόσον δεν τα πληρώσατε. Στον επόμενο προϋπολογισμό θα αναγκαστείτε να τα βάλετε μέσα, χαρατσώσατε τον κόσμο» σημείωσε.

Δημήτρης Τσιουμπρής: «Δεν μπορεί να πληρώνουν οι δημότες και να μην το αποδίδουμε»

Ευθύνη στη διοίκηση του δήμου, σχετικά με την άγνοια που επικρατεί σε δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις για το θέμα της ύδρευσης, επέρριψε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τσιουμπρής. Ζήτησε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη εισήγηση «για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει», χαρακτήρισε το νερό κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο «είναι ακριβό αυτό που δίνουμε στους πολίτες» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατό να πληρώνουν οι δημότες τους λογαριασμούς και ο δήμος να μην αποδίδει τα χρήματα στην ΕΥΔΑΠ».

Γιώργος Αβράμης: «Τι έχουμε πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ αυτούς τους μήνες που διοικείτε και τι έχουμε εισπράξει;»

Σειρά ερωτήσεων σχετικά με το αν υπάρχει ισοσκελισμός όσον αφορά έσοδα και έξοδα σε σχέση με την ύδρευση, απηύθυνε προς τη διοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργος Αβράμης, χωρίς ωστόσο να πάρει απαντήσεις. «Έχοντας ως δεδομένο ότι η διοίκηση Μπουραΐμη είχε εξοφλήσει το χρέος στην ΕΥΔΑΠ και ότι, όπως είπε, αντιδήμαρχος κ. Καμπόλης παρέλαβε χρέος περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, τι είναι αυτά τα 6 εκατομμύρια που καλούμαστε να ρυθμίσουμε; Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Κρητικός ανέφερε ότι ο δήμος εισέπραξε από το νερό 450 χιλιάδες ευρώ στο τετράμηνο από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Πως δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις 4 εκατομμυρίων; Τι έχουμε πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ αυτούς τους μήνες και τι έχουμε εισπράξει;» διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θέση της παράταξής του είναι πως όλοι οι δημότες, από τη Μονή Κλειστών μέχρι το Ζεφύρι, πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση και πρόσθεσε: «Ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Αργυρόπουλος, παίρνοντας το λόγο, «αποκάλυψε» ότι η ρύθμιση γίνεται λόγω κατάσχεσης που έχει έρθει στο δήμο. Γιατί η διοίκηση το απέκρυψε και ο αντιδήμαρχος κ. Καμπόλης το αρνείται; Ποια είναι η αλήθεια;»

Θεοδόσης Δρόλιας: «Πως γίνεται να νοικοκυρεύεις το δήμο και να αυξάνεις το χρέος του;»

Στην επισήμανση ότι για τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων και τη νυν διοίκησή του, η είσπραξη του νερού αποτελεί ένα έμμεσο δανεισμό, προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Θεοδόσης Δρόλιας. «Δε μπορεί ο δημότης να πληρώνει νερό, η ΕΥΔΑΠ να μην πληρώνεται και ο δήμος να κάνει έργα» τόνισε και ζήτησε, με τη σειρά του, ενημέρωση σχετικά με το πόσα χρήματα έχει εισπράξει μέχρι τώρα η διοίκηση και πόσα χρήματα έχει αποδώσει στην ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, στηλίτευσε την επαναλαμβανόμενη αναφορά του αντιδημάρχου ότι η διοίκηση Παππού παρέλαβε ένα διαλυμένο δήμο. «Όταν αναλάβαμε ο δήμος χρωστούσε 40 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΥΔΑΠ. Αν συνυπολογίσουμε και τις τρέχουσες υποχρεώσεις των 4 χρόνων, μιλάμε για ένα ποσό πάνω 50 εκατομμύρια, από το οποίο η διοίκηση Μπουραΐμη άφησε χρέος 2 εκατομμύρια. Δηλαδή, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, ο «διαλυμένος» δήμος που παρέλαβε η νέα διοίκηση όφειλε στην ΕΥΔΑΠ μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ και ο «νοικοκυρεμένος» δήμος που έχει η νέα διοίκηση οφείλει 6 εκατομμύρια. Πως γίνεται να νοικοκυρεύεις το δήμο και να αυξάνεις το χρέος του;» διερωτήθηκε.

 

- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -