KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

“Κούρεμα” στα αντισταθμιστικά του δήμου Φυλής, κανένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ. «Ναι σε όλα» είπε ο Παππούς

29/08/2015 17:08
4 '
Χρήστος Παππούς, δημοτικό συμβούλιο, Φυλή, δήμαρχος Φυλής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Με την αίσθηση ότι τα σκουπίδια στη Φυλή ήρθαν για να… μείνουν εφόσον κανείς από τους ιθύνοντες του ΕΔΣΝΑ δεν ήταν σε θέση να δώσει, έστω και υποτυπωδώς χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης, έμειναν όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, όπου εγκρίθηκε η β΄ αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Σπουδαίες ασκήσεις… επί χάρτου – αφού στην πράξη ακόμα και οι ίδιοι οι εισηγητές δεν μπόρεσαν να διαβεβαιώσουν ότι όλα αυτά που περιγράφονται θα γίνουν τελικά – αποτέλεσε το περιβόητο Σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στα λόγια όλοι επεσήμαναν την ανάγκη να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής, στην πράξη ωστόσο οι περισσότεροι εξέφρασαν αμφιβολίες, κατά πόσο θα υλοποιηθούν όσα προβλέπει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και μέλη της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, επεσήμαναν ότι αν και εφόσον υλοποιηθούν όσα προβλέπονται, υπάρχει πιθανότητα (και όχι βεβαιότητα!) να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Επίσης, εγκρίθηκε για πρώτη φορά και η μείωση των αντισταθμιστικών οφειλών που καταβάλλονται στο δήμο Φυλής σε ποσοστό 10% για τα επόμενα 4 χρόνια ενώ το αντιστάθμισμα -«τυράκι» που επιφύλαξε η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ ήταν η δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Παρά τη μείωση, πάντως, με βάση το σχεδιασμό, οι δήμοι θα εξακολουθούν να πληρώνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους το ίδιο ποσό ανά τόνο ενώ, αν δεν υπάρξει αναβολή της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον 35 ευρώ τον τόνο για ότι θάβεται και δεν ανακυκλώνεται.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η συμφωνία για μείωση των αντισταθμιστικών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (και όχι “για ένα έτος και βλέπουμε” όπως είχε αρχικά πει η Ρένα Δούρου) υποκρύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, την παραδοχή ότι δεν αναμένονται σπουδαία αποτελέσματα από την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, κοινώς ότι στο ΧΥΤΑ Φυλής θα εξακολουθούν να θάβονται τα… πάντα.

Τι είπε και τι… δεν είπε ο Χρήστος Παππούς

Την ικανοποίησή του για το νέο Περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξέφρασε με ανακοίνωσή ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Με το νέο σχεδιασμό θεσμοθετείται ότι τα Άνω Λιόσια και η Φυλή τελειώνουν, οριστικά και αμετάκλητα, με τα σκουπίδια κι αυτό είναι για μας το δυνατό του σημείο» τόνισε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό ότι θεσμοθετείται η αποκατάσταση και η απορρύπανση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), ότι η Περιφέρεια θα διαθέτει ετησίως ένα ποσό για την απορρύπανση του ΧΥΤΑ και ότι θα χρηματοδοτήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στο δήμο Φυλής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συμφωνία του δημάρχου Φυλής για τη μείωση στο ποσό των αντισταθμιστικών για 4 χρόνια είχε ήδη εξασφαλιστεί, λίγες ημέρες πριν, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κύκλοι του ΕΔΣΝΑ εκτιμούν ότι ο κ. Παππούς «κατάπιε» εύκολα τη μείωση του 10%, εφόσον το προηγούμενο διάστημα είχε καλλιεργηθεί εντέχνως η εντύπωση ότι αυτή η μείωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του ο κ. Παππούς:

  • Απέκρυψε επιμελώς να αναφερθεί στο «κούρεμα» των αντισταθμιστικών.
  • Δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε υποτυπωδώς, έστω, χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της χωματερής.
  • Συμφώνησε σε μείωση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποκρύπτει συνέχιση της ίδιας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων και συνεπώς καμία πίεση για αλλαγή από τη δημοτική αρχή Φυλής.
  • Έκανε «γαργάρα» ότι πλέον ο ΧΥΤΑ θα δέχεται ΟΛΑ τα απόβλητα, γεγονός που συνεπάγεται περισσότερα έσοδα για τον ΕΔΣΝΑ, την ίδια στιγμή που ο δήμος δέχθηκε μείωση στα δικά του.
  • Έκανε λόγο για θεσμοθέτηση της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ με τον παρόντα σχεδιασμό, όταν είναι γνωστό πως αυτή είχε ήδη προβλεφθεί στην τελευταία σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δημήτρης Μπουραΐμης για τον πρώην δήμο Φυλής.
  • Δεν «ψέλλισε» ούτε έστω και μια δικαιολογία για το γεγονός ότι είναι από τους τελευταίους δήμους που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης διαχείρισης απορριμμάτων – αν και θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος δήμος για ηθικούς, τουλάχιστον, λόγους.
MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: