11.4 C
Athens
2 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗ"Είδηση" στο ΑΠΕ ο καυγάς για τους μαθητές Ρομά στο 4ο δημοτικό...

“Είδηση” στο ΑΠΕ ο καυγάς για τους μαθητές Ρομά στο 4ο δημοτικό Άνω Λιοσίων

- Advertisement -

«Είδηση» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) έγινε ο «πόλεμος» που ξέσπασε στο 4ο δημοτικό Άνω Λιοσίων, με αφορμή την εγγραφή πέντε παιδιών Ρομά στο σχολείο. Η αναφορά έλαβε χώρα στα πλαίσια αφιερώματος του Πρακτορείου στη σχολική ένταξη και τη μορφωτική αναβάθμιση των τσιγγάνων καθώς και στην προσπάθεια που καταβάλλει η αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής

- Advertisement -

Όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η ένταση εκφράστηκε με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, συσκέψεις και παρεμβάσεις από αυτοδιοικητικούς και συλλογικούς φορείς μετά την άρνηση της Ένωσης Γονέων να εγγραφούν «εκτάκτως στο ήδη υπεράριθμο» σχολείο τα πέντε παιδιά «με διαφορετική ηλικία, γνωστικό επίπεδο και πολιτισμική κουλτούρα» όπως οι ίδιοι σημειώνουν».

- Advertisement -
- Advertisement -

Μέσα στη «χοάνη» της έντασης και των λεκτικών αντιπαραθέσεων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια, δεν αναδείχθηκε, πάντως, η πρόταση που έκαναν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αθηνών για ενίσχυση των δημοτικών σχολείων της περιοχής με κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό και δομές οι οποίες θα διευκολύνουν τη σχολική ένταξη παιδιών από μειονοτικές ομάδες. Η παρέμβαση συνίσταται στην στήριξη των δημοτικών σχολείων των Άνω Λιοσίων με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας, καθώς και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από σχολικούς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Να σημειωθεί, ότι το Πανεπιστήμιο εκπονεί πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και συμμετέχει συστηματικά στο σχετικό Φόρουμ της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής μαζί με άλλους φορείς. Κοινή θέση όλων, όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή κάθε περιοχής με Ρομά, είναι η σχολική ένταξη, η εκπαίδευση και η κατάρτιση τους.

Με αφορμή την θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκε από την εγγραφή των παιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου επανέλαβε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τη δήλωση που είχε κάνει και στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, την παραμονή της επίμαχης σύσκεψης, ότι «πάγια θέση της αντιπεριφέρειας για ανάγκη διασποράς των μαθητών Ρομά στα σχολεία του δήμου, προκειμένου να ενισχύεται η απογκετοποίηση».

Για το ίδιο ζήτημα ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Σπύρου, δήλωσε ότι «ακολουθήθηκε η έννομη διαδικασία εγγραφής πέντε παιδιών από την κοινότητα των Ρομά σε ένα σχολείο της περιοχής με 353 μαθητές το οποίο δεν είναι υπεράριθμο. Είναι τα μόνα τσιγγανόπουλα, και σίγουρα δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα από τα υπόλοιπα».

Όπως αναφέρει το Πρακτορείο, από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων Φωτεινή Παππού αντιδρά υποστηρίζοντας ότι προέχει «η ασφάλεια των παιδιών σε ένα σχολείο, όπου οι δάσκαλοι αδυνατούν να παρέχουν προστασία στα ήδη υπάρχοντα παιδιά, κατά το διάλειμμα σε ένα περιορισμένο προαύλιο χώρο λόγω των τριών αιθουσών διδασκαλίας που έχουν τοποθετηθεί εκεί».

Στις διαπολιτισμικές διαφορές εστιάζει τα αίτια της αντίδρασης η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων ‘Ανω Λιοσίων Αντωνία Μπλέτσα. Διαφορές έντονες όπως οι πρόωροι γάμοι στην εφηβική ηλικία και άλλες εμπειρίες «ξένες» προς την ποιότητα ζωής που έχουν τα μη μειονοτικά παιδιά τα οποία συχνά «υποχρεούνται» να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους με «συμμαθητές» διαφορετικής ηλικίας, συνηθειών και γνώσεων. Ωστόσο» σημείωσε «για κανένα λόγο δεν πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την μόρφωση των τσιγγάνων. Απεναντίας οφείλουμε όλοι να τις ενισχύσουμε με κάθε τρόπο».

Στην αναγκαιότητα των κατάλληλων παρεμβάσεων εστίασε και η γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ Άνω Λιοσίων Ζωή Παυλοπούλου.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -