11.4 C
Athens
24 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑ"Τριγμοί" στη διαχείριση απορριμμάτων από διάταξη που παρακάμπτει τις Περιφέρειες

“Τριγμοί” στη διαχείριση απορριμμάτων από διάταξη που παρακάμπτει τις Περιφέρειες

spot_img
- Advertisement -

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η σκοπιμότητα διάταξης για την κατάρτιση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που συμπεριλαμβάνεται στο νέο εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε, χθες βράδυ, και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, επιδιώκει να ελέγξει, εξ ολοκλήρου, το “παιχνίδι” των έργων στα απορρίμματα.

Ειδικότερα, το άρθρο 31 του νομοσχεδίου για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, προβλέπει ότι το ΠΕΣΔΑ για να υιοθετηθεί, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών – Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο ΠΕΣΔΑ “υιοθετείται από την Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειακού της Συμβουλίου που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας και γνώμη της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας” σημειώνεται στο νομοσχέδιο.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ΠΕΣΔΑ ορίζει, επακριβώς, πώς θα πραγματοποιείται, σε επίπεδο Περιφέρειας, η διαχείριση απορριμμάτων, με ποια έργα και σε ποιες ποσότητες, γίνεται αντιληπτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει κεντρικό, σοβιετικού χαρακτήρα, έλεγχο στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Περιφερειων Ελλάδας, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ζητά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματική.

Εώς σήμερα, δεν απαιτούνταν (βάσει του ν. 4042/2012) η γνώμη των δύο αυτών κυβερνητικών στελεχών, δηλαδή των δύο γενικών γραμματέων, καθώς αρκούσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που στηριζόταν σε εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η συγκεκριμένη διάταξη, που προστέθηκε δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις Περιφέρειες, καταργεί το σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η διαχείριση απορριμμάτων. Και την ώρα που η τρόικα έχει ζητήσει την απολιτικοποίηση της κρατικής μηχανής, η κυβέρνηση επιδιώκει να “περνάει” από τους Γενικούς Γραμματείς η έγκριση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης. Με άλλα λόγια, για το πώς θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά της, π.χ. η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα αποφασίζει το “κράτος των Αθηνών”, οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Όλα αυτά όταν έχει προηγηθεί το “άδειασμα” της Περιφέρειας Αττικής από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το ΠΕΣΔΑ που έχει καταρτίσει η πρώτη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία τεχνοκρατών, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς το εάν στο σχεδιασμό εξειδικεύονται συγκεκριμένοι στόχοι, μέτρα και όροι.

Εάν ψηφιστεί η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, τέτοιου είδους ενστάσεις δεν θα λαμβάνονται υπόψη, αφού θα αρκεί, απλώς, η έγκριση, καταρχάς, των δύο γενικών γραμματέων και εν συνεχεία η διυπουργική ΚΥΑ για να τεθεί σε ισχύ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, όπως αναφέρουν πηγές.

Κάθετα αντίθετη η ΕΝΠΕ

Την ίδια στιγμή, κάθετα αντίθετη με τη προωθούμενη ρύθμιση είναι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για ωμή πολιτική παρέμβαση, αλλά και για αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης.

Η ΕΝΠΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της ότι:

“Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία των περιφερειακών σχεδιασμών. Η εν λόγω διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι προσβάλει κατάφωρα την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επιφυλάσσει διακοσμητικό ρόλο στα περιφερειακά συμβούλια και τους επιβάλλει την υποχρέωση να υιοθετούν τον ΠΕΣΔΑ, αφού έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων. […]

Στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών, καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης των Γενικών Γραμματέων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση στην προσπάθεια δημιουργίας μίας δημόσιας διοίκησης αποπολιτικοποιημένης. […]

Έχει αναρωτηθεί ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου τι θα συμβεί εάν τα περιφερειακά συμβούλια δεν “υιοθετούν” τις σύμφωνης γνώμης αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων; Πώς θα προχωρήσουν τα έργα; Θα αναλάβει η κυβέρνηση τη χρηματοδότησή τους καθώς και την υλοποίησή τους, επιβάλλοντας την εφαρμογή τους στις τοπικές κοινωνίες; […] Η ρύθμιση αυτή εισάγει νέα ήθη για την κυβέρνησή σας. Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις σας σε όλες τις συναντήσεις μας, εισάγετε μία καίρια ρύθμιση που αφορά ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες των Περιφερειών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕΝΠΕ ούτε καν στοιχειώδη ενημέρωση”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίμαχης διάταξης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων διαφώνησαν με τη χρησιμότητά της, ενώ ανέφερε ότι είναι και αντισυνταγματική.

Η νομοθετική ρύθμιση 

1. Η περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του ν. 4042/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:

“(γ) Το ΠΕΣΔΑ της προηγουμένης παραγράφου υιοθετείται από την Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειακού της Συμβουλίου που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας και γνώμη της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση του προηγουμένου εδαφίου εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία πιστοποιείται η συμβατότητα του ΠΕΣΔΑ με τις κατευθύνσεις και τα μέτρα που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” σημειώνεται στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου.

Πηγή: capital.gr

 

- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -