11.4 C
Athens
17 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΕπανεμφάνιση των λύκων στην Πάρνηθα

Επανεμφάνιση των λύκων στην Πάρνηθα

- Advertisement -

Η ύπαρξη λύκων στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας επιβεβαιώθηκε σε ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας.

- Advertisement -

​Ο βιολόγος της ομάδας “Καλλιστώ” Γιώργος Ηλιόπουλος συνεργάστηκε με το Δασαρχείο Πάρνηθας τοποθετώντας θερμικές κάμερες νυχτερινής όρασης σε διάφορα σημεία του βουνού.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Ύστερα από 50 χρόνια έχουμε την επανεμφάνιση των λύκων στη βόρεια Αττική. Αυτό το γεγονός οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, καθώς όσο απομακρύνεται ο άνθρωπος από τη φύση αφήνεται περιθώριο για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων πληθυσμών» τονίζει σε ειδησεογραφικό site.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτό συνέβη πιθανότατα πριν από λίγα χρόνια, όταν μικρές ομάδες λύκων από τα βόρεια της χώρας μετακινήθηκαν διαμέσου των δασών και των ορεινών όγκων σταδιακά προς την Πάρνηθα, όπου συνάντησαν ευνοϊκές ή και «παρθένες» συνθήκες για την επιβίωση και την ανάπτυξη του είδους τους – ελλείψει μάλιστα ανταγωνισμού από άλλα σαρκοβόρα ζώα, αλλά και χάρη στα άφθονα θηράματα, όπως είναι οι μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών.

Ο βιολόγος, που μελέτησε διεξοδικά το φαινόμενο, θεωρεί ότι θα πρέπει να αρχίσει σύντομα η λήψη μέτρων όσον αφορά τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες των γύρω περιοχών, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια. Χρειάζεται ακόμη να μελετηθούν οι επιπτώσεις της άφιξης των λύκων στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, κυρίως στα ελάφια. «Εδώ και δεκαετίες οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν συνηθίσει να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα φύλαξης για την προστασία των κοπαδιών τους, τώρα όμως θα πρέπει να το κάνουν» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχετικά με την «απειλή» που μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι αποτελούν αυτά τα ζώα, ο Γ. Ηλιόπουλος είναι σαφής: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, αντιθέτως προσφέρεται η ευκαιρία -που είναι και σπάνια κιόλας- του συναπαντήματος με ένα άγριο ζώο, το οποίο δεν θα επιτεθεί ποτέ στον άνθρωπο, παρά μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες και σπάνιες συνθήκες, όπως είναι η λύσσα από την οποία μπορεί να πάσχει, που όμως στη χώρα μας συναντάνται μόνο στην κόκκινη αλεπού. Οι περιηγητές λοιπόν μπορούν να έχουν την τύχη να δουν έναν λύκο από κοντά ή να ακούσουν το ουρλιαχτό του, δεδομένου όμως ότι το 90% της δραστηριότητάς του λαμβάνει χώρα το βράδυ, αυτό είναι πολύ δύσκολο».

Οι χαμένοι λύκοι της Πάρνηθας

(από το http://floraattica.blogspot.gr/ ).

Όπως προκύπτει από ιστορικές μαρτυρίες, στην Πάρνηθα ζούσαν πολλά από τα μεγάλα θηλαστικά της χώρας, όπως η καφέ αρκούδα (μέχρι περίπου το 1850), ο λύκος, το αγριογούρουνο και το τσακάλι (μέχρι πριν από 50 χρόνια). Σήμερα έχει διαπιστωθεί η παρουσία 42 από τα 116 θηλαστικά που ζουν στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει βέβαια το ελάφι,  αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί λαγοί και αλεπούδες. Σποραδικές εμφανίσεις έχουν ο σκίουρος, το τσακάλι, ο ασβός, η νυφίτσα και το κουνάβι. Από το 1992 ζουν σε ορισμένες θέσεις αγριοκάτσικα και αίγαγροι (κρι-κρι), που δραπέτευσαν από το εκτροφείο θηραμάτων το 1992.Από όλα τα άγρια ζώα που είχε η Πάρνηθα, οι περισσότερες γραπτές αναφορές αφορούν τους λύκους, των οποίων η παρουσία μέχρι τη δεκαετία του 1950 αποδεικνύεται από πολλές πηγές, και από την ειδησεογραφία της εποχής.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ οργάνωνε ολόκληρες επιχειρήσεις κατά των λύκων, στις οποίες καλούσε και τους υπασπιστές του. Οι λύκοι ήταν τόσο πολλοί στην Πάρνηθα, ώστε οι Σαρακατσάνοι βοσκοί, που πήγαιναν τα κοπάδια τους στα ορεινά λιβάδια του βουνού το καλοκαίρι (το χειμώνα τα είχαν στο Λαύριο) οργάνωναν μεγάλες παγάνες για να τους σκοτώσουν. Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη περιγραφή από μια εκδρομή το 1922 στην έρημη τότε (και σήμερα καμένη) Αγία Τριάδα, την πιο δημοφιλή περιοχή στις κορφές της Πάρνηθας:

Πηγή-Πληροφορίες:Zougla.gr

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -