11.4 C
Athens
25 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΣτο Στρασβούργο οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων

Στο Στρασβούργο οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων

- Advertisement -

Στο Στρασβούργο και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο βρέθηκαν μαθητές του 1ΟΥ ΓΕΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο, στα πλαίσια της ημερίδας ΕUROSCOLA. Πρόκειται τους μαθητές της Β΄ Λυκείου Καραγκιόζογλου Ηρακλή, Καρατζά Σοφία, Λιόση Μαρία, Ταρνάρη Οδυσσέα, Τζορμπατζίδη Ελευθερία, Φραγκουλοπούλου Χρύσα, Χαλκιώτη Δημοφίλη, Χαροκόπο Ευθύμιο, Χριστόπουλο Κωνσταντίνο και το μαθητή της Γ΄Λυκείου Πυργιώτη Νικόλαο.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η Ελληνική αποστολή απαριθμούσε εικοσιπέντε μαθητές από έξι διαφορετικές σχολικές μονάδες της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (εκ των οποίων οι δέκα προέρχονταν από το 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων). Η επιλογή της έγινε κατόπιν διαγωνισμού σε έκθεση με θέμα «Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης» και με πρόσθετα κριτήρια το υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών και την επίδοσή τους κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Ακολούθησε ένα σύντομο διάστημα προετοιμασίας των μαθητών του σχολείου στην ελληνική και, κυρίως, στην αγγλική γλώσσα με την εκπαιδευτική υποστήριξη των καθηγητριών, Καλαγκιά Σμαράγδας, Κατάρα Φανής, Κούλη Ευσταθίας και Χάνου Φραντζέσκας.

Κατά την άφιξη των μαθητών στο κτήριο «Louise Weiss» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι αποστολές πήραν τη θέση τους στα έδρανα και χωρίστηκαν σε ομάδες συζητήσεων. Ιδιαίτερα τιμητική στιγμή ήταν η εκφώνηση του εναρκτήριου λόγου της ελληνικής ομάδας από τον μαθητή του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων Χαροκόπο Ευθύμιο και τη μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Παπαβασίλη Μαρία.

«Είμαστε η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 25 μαθητές από διάφορα λύκεια της διοικητικής περιφέρειας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Αισθανόμαστε τιμή που είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με ανθρώπους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισαν οι Έλληνες μαθητές και πρόσθεσαν ότι η συμβολή της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς το Ολυμπιακό Πνεύμα, η Φιλοσοφία, η Τέχνη και η Δημοκρατία ήταν θεμελιώδη στοιχεία της αρχαίας ελληνικής σκέψης. «Εμείς, οι νέοι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την Ευρωπαϊκή συσσωμάτωση όχι ως θέμα οικονομικών μεγεθών αλλά κυρίως ως ισότητα και κοινωνικά δίκαιη πολιτική που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη των κρατών – μελών. Έχοντας υπόψη τις παραπάνω αρχές , ας εργαστούμε για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος» κατέληξαν οι μαθητές.

Μετά το τέλος των εθνικών παρουσιάσεων οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα προς τους διοικητικούς υπαλλήλους και είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αποστολή διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με το μεταναστευτικό κύμα, τη χρήση των εθνικών γλωσσών και το κοινό εκπαιδευτικό σύστημα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, συνεδρίασαν στις αίθουσες των επιτροπών, χωρισμένοι σε έξι ομάδες εργασίας και αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα της ενίσχυσης του δυναμισμού της Ευρώπης, καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας, ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν ιδιαίτερα μέσα στις ομάδες τους ενώ η έντονη παρουσία της Ελληνικής αποστολής είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις μαθητές να ηγηθούν των ομάδων τους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ομάδων εργασίας τους και της τελικής ψηφοφορίας στην κεντρική αίθουσα της ολομέλειας. Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές για την συμμετοχή και την διάκρισή τους, εξέφρασε Σύλλογος των καθηγητών του 1ΟΥ ΓΕΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -