11.4 C
Athens
1 Απριλίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΟμιλία Χριστοφιλάκη στο έκτακτο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ

Ομιλία Χριστοφιλάκη στο έκτακτο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ

- Advertisement -

Τo μεγάλο χρέος όλων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε μια περίοδο που η χώρα και οι πολίτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την μεγαλύτερη μεταπολεμικά, επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία – Νέα Πόλη», πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων και μέλος του Δ.Σ της ΤΕΔΚΝΑ, Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, μιλώντας, από το βήμα του εκτάκτου συνεδρίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, κατά την οποία παρουσιάστηκε το επίσημο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο κ. Χριστοφιλάκης έκανε λόγο για ένα σημαντικό αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο αποτελείται από μία μεγάλη δέσμη τομών και με το οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ και προφανώς όλη η κοινωνία, φέρεται να συμφωνεί. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και για εμάς που εκφράζουμε τις τοπικές κοινωνίες, να εκμεταλλευτούμε τη ξεκάθαρη πολιτική βούληση που υπάρχει από τη κυβέρνηση και να κάνουμε πράξη το μεγάλο διαχρονικό όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να γίνει επιτέλους η χώρα μας ένα σοβαρό κράτος, το μεγάλο χρέος μας στις επόμενες γενιές» τόνισε ο κ. Χριστοφιλάκης και πρόσθεσε ότι μέσα στις δύσκολες και ιστορικές στιγμές που βιώνει η ελληνική κοινωνία, μπορεί ο Καλλικράτης να γίνει η ευκαιρία για μια ριζική ανασυγκρότηση του κράτους.

«Είναι πολύ σημαντικό για την τοπική αυτοδιοίκηση που το σχέδιο νόμου τηρεί τα αντικειμενικά κριτήρια που συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση ως αυτοδιοίκηση, κυρίως όσον αφορά στην γεωγραφία των νέων Δήμων. Είτε είναι τα πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά, ιστορικά, χωροταξικά. Στόχος μας είναι ισχυροί Δήμοι που θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Ο μεγάλος στόχος είναι η πραγματική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, οι υπηρεσίες που θα προσφέρουμε να είναι πραγματικά οι υπηρεσίες που χρειάζεται, που έχει ανάγκη ο πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο κ. Χριστοφιλάκης συμπλήρωσε ότι το σχέδιο νόμου που τίθεται υπόψιν των φορέων και της κοινωνίας, μπορεί με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και των Τοπικών Ενώσεων της Ελλάδας να συμπληρωθεί και να βελτιωθεί ώστε η εφαρμογή του, να θωρακίσει σε ύψιστο βαθμό την μεγάλη τομή που επιχειρείται και η οποία έχει ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες. Και πρόσθεσε: «Βεβαίως δεν θα πρέπει να μας διαφύγει η συγκρότηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι ένας πολύχρονος και διαχρονικός στόχος της Αυτοδιοίκησης και που η εφαρμογή της σε συνεργασία με τους νέους ισχυρούς Δήμους, θα αποτελέσει τον κύριο και καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων με απόλυτη σαφήνεια, ώστε να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των διαφόρων βαθμών διοίκησης, οι οποίες έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και της μεγάλης ταλαιπωρίας του πολίτη».

Επίσης, ο κ. Χριστοφιλάκης χαρακτήρισε αυτονόητο το γεγονός πως οι αρμοδιότητες θα πρέπει να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους για να γίνει η σημερινή ετεροδιοίκηση, πραγματική αυτοδιοίκηση ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για τις προσωπικές, λογικές, πικρίες κάποιων συναδέλφων που με την νέα αρχιτεκτονική οι Δήμοι τους καταργούνται, «όμως εκείνο που προέχει είναι το ύψιστο συμφέρον των πολιτών,των επερχόμενων γενιών και εν τέλει της χώρας».

Oσον αφορά την ενοποίηση των Δήμων Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής σε ένα ενιαίο Δήμο με έδρα τα Άνω Λιόσια, την χαρακτήρισε μία ικανοποιητική λύση, η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τα κριτήρια του Καλλικράτη, καθώς «είναι μία ενιαία γεωγραφική και όχι μόνο ενότητα και πληρούνται σε απόλυτο βαθμό οι προυποθέσεις της εγγύτητας και της άμεσης προσβασιμότητας των πολιτών των τριών υπό συνένωση Δήμων».

Αναφερόμενος στην ονομασία του νέου Δήμου είπε ότι η προσφορότερη και πλέον αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των τριών Δήμων ονομασία, είναι Δήμος Ευπυρίδων . «Είναι απόλυτη ανάγκη να καταφέρουμε να προσφέρουμε αυτή την μεγάλη υπηρεσία στην κοινωνία μας και ειδικότερα στις επόμενες γενιές» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι κάθε λογής μικροκομματικές, μικροπαραταξιακές και προσωπικές σκοπιμότητες, δεν θα αφήσουν να χαθεί αυτή η ιστορική μεταρρυθμιστική ευκαιρία.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -