KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Σεβασμό απαιτούν μαθητές και γονείς του παιδικού χοροθεάτρου «Άμυνα» από το δήμο Άνω Λιοσίων

25/06/2010 08:19
5 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Αρνούνται να πληρώσουν την μηνιαία συνδρομή των 20 ευρώ οι γονείς των μαθητών του παιδικού χοροθεάτρου «Άμυνα», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκληματική αδιαφορία την οποία καταγγέλλουν ότι επιδεικνύει ο δήμος Άνω Λιοσίων και το Πολιτιστικό Κέντρο απέναντι στις ανάγκες και τα προβλήματα του χοροθεάτρου ενώ παράλληλα μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Σε «θέση άμυνας» βρίσκεται το χοροθέατρο που εδώ και 14 χρόνια «κοσμεί» το πολιτιστικό γίγνεσθαι των Άνω Λιοσίων, από τον «πόλεμο» τον οποίο δέχονται από τη διοίκηση του πολιτιστικού τμήματος του δήμου, όπως καταγγέλλουν γονείς και μαθητές. Τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάρα πολλά και παρόλο που, επανειλημμένα, έχουν γνωστοποιηθεί στους αρμοδίους, ουδεμία λύση έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Γονείς και μαθητές δηλώνουν αγανακτισμένοι, κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τη δουλειά που γίνεται μέσα στο χοροθέατρο.

Το ποτήρι της υπομονής γονέων και παιδιών ξεχείλισε, όταν η παράσταση – διάρκειας μιας ώρας – την οποία είχαν ετοιμάσει για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακυρώθηκε, ύστερα από την λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των χορογράφων και υπευθύνων Βίνας Ασίκη και Ορέστη Δημητρίου, με τη διοίκηση. Η αντιπαράθεση προήλθε με αφορμή το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να καλύψει έξοδα παράστασης, όπως κοστούμια, βίντεο, συνεργάτες κ.λ.π. Οι γονείς εξοργίστηκαν ιδιαίτερα, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν χρήματα για τη λειτουργία του και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να θαυμάσουν τους κόπους των παιδιών τους. Εντύπωση δε, τους κάνει το γεγονός ότι κυκλοφορούν φήμες πως το χοροθέατρο έχει διαλυθεί!

Όπως τονίζουν οι γονείς, το χοροθέατρο έχει λειτουργήσει σε 4 διαφορετικούς χώρους μέσα στα τελευταία 4 χρόνια. Σήμερα, φιλοξενείται από την Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού «Η Τραπεζούντα» σε ένα όμορφο κτίριο, στους χώρους του οποίου ωστόσο δεν έχουν πρόσβαση οι 100 μαθητές του χοροθεάτρου. Επίσης, η τοποθεσία που βρίσκεται, στη μέση μιας γειτονιάς με αυξημένη εγκληματικότητα και δίπλα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που λειτουργεί ως στέκι ναρκομανών εγκυμονεί κινδύνους για τους δεκάδες ανήλικους μαθητές που βρίσκονται καθημερινά στα μαθήματα. Μόλις πριν λίγο καιρό, μικρή μαθήτρια τραυματίστηκε στο πρόσωπο, κινδυνεύοντας να χάσει το μάτι της, από βλήμα αεροβόλου όπλου, όπως καταγγέλλει η μητέρα της, Σταυρούλα Κολοβού.

Επίθεση με πέτρες στο κεφάλι δέχθηκε η γιαγιά ενός άλλου μαθητή του Τρύφωνα Χλέτσου, τη στιγμή που τον συνόδευε στο μάθημα ενώ επίθεση στο αυτοκίνητό της, πάλι με πέτρες, δέχθηκε και η Χριστίνα Καλαμπόκη, μητέρα μικρού μαθητή. Οι γονείς χαρακτηρίζουν τη φύλαξη του κτιρίου ως ελλιπή, καθώς όπως λένε ο φύλακας δεν παρεμβαίνει ποτέ (ούτε καν για να ενημερώσει την αστυνομία) ενώ ούτε ο δήμος έχει τηρήσει τη δέσμευσή του για φωταγώγηση της περιοχής και περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας κατά τις ώρες των μαθημάτων.

Εξάλλου, ο δήμος υποτίθεται ότι διαθέτει λεωφορείο της δημοτικής συνγκοινωνίας, το οποίο θα μετέφερε τα παιδιά από και προς το χοροθέατρο, αλλά όπως καταγγέλλουν οι γονείς, «είτε μας λένε ότι δεν έχει πετρέλαιο, είτε ότι έχουν απεργία ενώ δεν μας ενημερώνουν εγκαίρως για το πότε θα έρθει ή δεν θα έρθει κάθε φορά». Από την άλλη, η αίθουσα στην οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα δεν διαθέτει κλιματισμό (ενώ οι υπόλοιποι χώροι κλιματίζονται), με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική όταν συγκεντρώνονται 40 και 50 μαθητές κάθε φορά για να κάνουν πρόβες. Παράλληλα, σανίδες λείπουν από το παρκέ, παράθυρα είναι χαλασμένα, τηλέφωνο δεν υπάρχει ενώ ακόμα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι κλειδωμένος με κωδικό και απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτόν από τη γραμματέα του χοροθεάτρου.

Μέσα στο κτίριο υπάρχει ένα όμορφο θεατράκι 130 θέσεων μαζί με καμαρίνια για τους ηθοποιούς, στο οποίο όμως όπως καταγγέλλουν οι γονείς δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Παράλληλα, γονείς κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά των δημοτικών υπαλλήλων του κτιρίου απέναντί τους, γεγονός που λίγο έλειψε να τους κάνει να «πιαστούν στα χέρια»! Στις συχνές φασαρίες στο χοροθέατρο, οι γονείς στηρίζουν απόλυτα τους δασκάλους και ιδρυτές του χοροθεάτρου, καθώς όπως λέει η Παναγιώτα Παπαδοπούλου, μητέρα δυο μαθητών, «οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρουν αξίες, χαρίζουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας, είναι έγκλημα να χάνονται τέτοιοι θεσμοί, είναι αμαρτία».

Όλα αυτά τα γεγονότα, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό τους από τις εκδηλώσεις των Πολυούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έχουν εξαντλήσει την υπομονή γονέων και μαθητών, οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας και αρνούνται να καταβάλουν τη μηνιαία συνδρομή, αν ο δήμος δεν τηρήσει τις υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει, απαιτώντας παράλληλα το σεβασμό των δημοτικών υπαλλήλων απέναντι σε γονείς και παιδιά. «Το χοροθέατρο ΑΜΥΝΑ είναι τρόπος ζωής και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις…».

“Δεν γνωρίζω τίποτα…”

Άγνοια για τα προβλήματα του χοροθεάτρου «Άμυνα» δηλώνει, από τη πλευρά της, η Ελένη Χανιωτάκη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Άνω Λιοσίων, η οποία επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η διάθεση να γίνουν καινούρια πράγματα και να διορθωθούν τυχόν αρρυθμίες.

Σε επικοινωνία με τη ΔΥΤΙΙΚΗ ΟΧΘΗ, η κ. Χανιωτάκη αναφέρει ότι η διεύθυνση του πολιτιστικού κέντρου καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του χοροθεάτρου. «Έχει γίνει αίτηση για τηλεφωνική γραμμή και το λεωφορείο λειτουργεί κανονικά, αν και κάποιες φορές υπήρχαν απεργίες και κάποια θέματα των οδηγών» τονίζει ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει αστυνόμευση στη περιοχή, έχουν εγκατασταθεί φώτα ενώ γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν ακόμα περισσότεροι προβολείς.

Η κ. Χανιωτάκη ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει ποτέ ενημέρωση για τα προβλήματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις του χοροθεάτρου ενώ χαρακτηρίζει «λεπτομέρειες» τα χαλασμένα παρκέ και τα παράθυρα. Η ίδια επιτίθεται κατά των χορογράφων – χοροδιδάσκαλων, κάνοντας λόγο για παράλογες οικονομικές απαιτήσεις από τη πλευρά τους, εκφράζει φόβους ότι αποσκοπούν αλλού ενώ τους κατηγορεί ότι με τη η στάση τους ακυρώνουν την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του δήμου. «Αμείβονται για να εργάζονται. Σκοπός των υπαλλήλων δεν είναι να διεκδικούν χρήματα» ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: