11.4 C
Athens
25 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΗμερίδα εθελοντισμού στο Δήμο Άνω Λιοσίων

Ημερίδα εθελοντισμού στο Δήμο Άνω Λιοσίων

- Advertisement -

Η ανάγκη δημιουργίας οργανωμένης ομάδας εθελοντών, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΚΕΔΑΛ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Παιδείας Μιχάλης Οικονομάκης που υπήρξε ο συντονιστής της ημερίδας, αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας με τη σειρά του την ανάγκη δημιουργίας, οργανωμένων και εκπαιδευμένων ομάδων εθελοντών.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Η καταστροφική Πυρκαγιά της Πάρνηθας τον Ιούλιο του 2007 αλλά και οι περσινές καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Αττική, η πυρκαγιά στην συνοικία Λεφάντω του Δήμου μας και στη Μονή Κλειστών το 2008, καθώς επίσης και στο Τσουκλίδι, τα νεόκτιστα Ασπροπύργου και στη Λίμνη Κουμουνδούρου πέρσι, στην κατάσβεση των οποίων συμμετείχε ο Δήμος Άνω Λιοσίων, καθώς και οι χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2008, ανέδειξαν την έλλειψη, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας, οργανωμένων ομάδων εθελοντισμού. Ήδη από το 2007, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια για την δημιουργία εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας. Σήμερα θεωρούμε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πως διαθέτουμε τα μέσα (4 σύγχρονες υδροφόρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα μισού τόνου) και πως είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά εργαζόμενους του Δήμου και του τμήματος πρασίνου, που συμμετείχαν εκτός ωραρίου εργασίας και με αυταπάρνηση, στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο κος Οικονομάκης υπογράμμισε πως Δήμος και ΚΕΔΑΛ σκοπεύουν να δημιουργήσουν κίνητρα για τους εθελοντές, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη, μειωμένη συμμετοχή σε αθλητικά και καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου κ.α.

Για την αποστολή των εθελοντών πυροσβεστών μίλησε ο Εθ. Αρχιπυροσβέστης και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Ζέρβας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η αποστολή του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους καθώς και του κράτους, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων.

Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ξεκίνησε ως θεσμός το 1991 ιδρύθηκε επίσημα το 2008, με κύριο στόχο την διαφύλαξη, προάσπιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και έχει ενώσει με μια ισχυρή φωνή όλους τους εθελοντές πυροσβέστες της χώρας. Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» προσδιορίζεται στις διατάξεις του Ν.1951/1991 και οριοθετείται στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που μπορούν να είναι ηλικίας από 18 -55 ετών:

Λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.

Συμμετέχουν μέσα από τις υπηρεσίες που ορίζονται, στον Πυροσβεστικό Σταθμό η στην Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου υπηρετούν, σε όλα τα συμβάντα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.

Αποτελούν τμήμα της οργανικής – μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Φέρουν την ίδια στολή μαχίμου υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με σχετικά Π.Δ. και αποφάσεις Αρχηγείου Π.Σ. και διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. (Κανονισμός Στολών Π.Σ.) και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς.

Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ιδρύονται ύστερα από αίτησή των Ο.Τ.Α προς το Αρχηγείο Π.Σ. και με απόφαση Αρχηγού Π.Σ. η Υπουργού (ανάλογα με την κατηγορία της υπηρεσίας) που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στελεχώνονται από Εθελοντές Πυροσβέστες και υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και λειτουργικά στον οικείο Δήμο και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή τους υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Μιχάλη Οικονομάκη έδωσε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία – Νέα Πόλη» Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, τονίζοντας πως θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους προσπάθειες.

Τη δική του εμπειρία ως εθελοντής, κατέθεσε εξάλλου ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκος Χατζηλέρης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη οι αιτήσεις εθελοντισμού στο Δήμο φτάνουν, μέχρι στιγμής, τις 40.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -