11.4 C
Athens
7 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΠεριφερειακές Εκλογές, άρθρο του Βαγγέλη Χριστοφιλάκη

Περιφερειακές Εκλογές, άρθρο του Βαγγέλη Χριστοφιλάκη

- Advertisement -
- Advertisement -

Βαγγέλης ΧριστοφιλάκηςΕίμαστε 40 ημέρες από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στην χώρα μας. Είναι η στιγμή που θα εκλεγούν οι δημοτικές αρχές που θα εφαρμόσουν τον « Καλλικράτη» στις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως η εκλογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας του Αιρετού Περιφερειάρχη και του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή, την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση στη διοικητική οργάνωση του κράτους κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο που θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο διοικητικό, οικονομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σήμερα που οι ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται προ των πυλών και που οι προκλήσεις για τη χώρα είναι μεγάλες, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο το διοικητικό εκσυγχρονισμό, το αναπτυξιακό όραμα και τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Περιφέρεια Αττικής, με την διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων διαφάνειας, με την αυστηρή τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, την διασαφήνιση των στρατηγικών στόχων και φυσικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Την ίδια στιγμή το κράτος πρέπει να γίνει επιτελικό, ισχυρό, αποτελεσματικό. Όχι σπάταλο, πελατειακό, πολυδαίδαλο. Η Ελλάδα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, και πλέον των τριάντα ετών μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων τα 10 μέλος της Ευροζώνης, παρέμενε ένα συγκεντρωτικό κράτος με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα ,οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής πολιτικής και πολιτικής δημόσιου συμφέροντος. Έλειπε η στρατηγική για την ανάπτυξη, όπως και οι αποκεντρωμένες δομές και η μεταφορά εξουσιών στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, που θα προγραμμάτιζαν δημοκρατικά και θα υπηρετούσαν μία βιώσιμη και ρεαλιστική αναπτυξιακή διαδικασία.

Η βαριά δημοσιονομική κρίση, που πιέζει σήμερα πολύπλευρα την ελληνική κοινωνία, έφερε πλέον σε αδιέξοδο και οδηγεί σχεδόν στην κατάρρευση το πελατειακό αυτό κράτος των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Είναι μεγάλη ευκαιρία η μεγάλη κρίση να οδηγήσει επιτέλους την χώρα, μέσω των μεγάλων ανατροπών που ήδη δρομολογούνται ,στην μετατροπή της σε σοβαρό κράτος. Οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι αποκεντρωμένες δομές διοίκησης που εισάγονται με τον «Καλλικράτη», είναι μία από τις μεγάλες δομικές ανατροπές, χρειάζεται όμως διαρκής αγώνας απέναντι σε ισχυρά και κατεστημένα συμφέροντα , με την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και φυσικά με πρόσωπα που θα υπηρετήσουν πραγματικά τους νέους θεσμούς.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η Περιφέρεια, που ενώ η έκταση της είναι το 2.9% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας κατοικούν σε αυτήν το 45% του ελληνικού πληθυσμού. Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που συντελείται με τον «Καλλικράτη» μπορεί να επιτύχει την λύση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες της. Παραδείγματα, η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, η άναρχη και ασυντόνιστη βιομηχανική ανάπτυξη, η πλήρης αδιαφορία για το περιβάλλον, η έλλειψη ασφάλειας των πολιτών, το έλλειμμα της κοινωνικής προστασίας, η μη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου(ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ανεκμετάλλευτοι χώροι) κ.λ.π.

Στις περιφέρειες περνούν η διαχείριση των Περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ), των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, ο γενικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, η δημόσια υγεία και η κατασκευή έργων, με πολλές αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για βιομηχανικές δραστηριότητες, η κατασκευή-συντήρηση οδικών δικτύων, η λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ, η παρακολούθηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επίβλεψη έργων πολιτικής προστασίας, οι άδειες άσκησης επαγγελμάτων υγείας, οι άδειες πωλητών πετρελαιοειδών προϊόντων κ.λ.π. Τα όργανα των περιφερειών πρέπει να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας.

Η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους οριοθετείται από τις σχετικές διατάξεις των νόμων και των κανονιστικών διατάξεων της διοίκησης. Κατά την άσκησή τους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

1. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται, με τις αρμοδιότητές τους.

2. Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές και οργανισμούς.

3. Οι διαθέσιμοι πόροι για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων και η ανάγκη να διασφαλισθεί η επωφελής και αποτελεσματική χρήση τους, καθώς και η ισόρροπη κατανομή τους.

4. Η ανάγκη οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητά τους, η διαφάνεια και η ισονομία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και

5. Η ανάγκη αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι στο χέρι όλων μας ,Κράτους, Κοινωνίας και Πολιτών να επιτύχει αυτή η μεγάλη δομική ανατροπή που θα οδηγήσει την χώρα μας στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο χρέος μας στις γενιές που έρχονται.

Βαγγέλης Χριστοφιλάκης

Πρ. Δήμαρχος Άνω Λιοσίων

Μέλος Δ.Σ Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -