11.4 C
Athens
26 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΤα δημοτικά ραδιόφωνα είναι εδώ...

Τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι εδώ…

- Advertisement -

Ημερίδα ΕΣΗΕΑΤα δημοτικά ΜΜΕ αποτελούν μιαν εναλλακτική δυνατότητα στο σημερινό τοπίο της ενημέρωσης, την οποία οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Τα ΜΜΕ αυτά, ωστόσο, απειλούνται ουσιαστικά με κλείσιμο λόγω των προβλέψεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων διατάξεων για την υποχρεωτική μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα πριν από το τέλος του 2010. Αυτό υπήρξε η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που εκφράσθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

- Advertisement -
- Advertisement -

Εισηγητές υπήρξαν ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκος Ανδρεάδης και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Καναλιού 1 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Νίκος Μπουρσινός (εξ ονόματος των δημοσιογράφων και των λοιπών δημοτικών ραδιοσταθμών της Αττικής).
Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου τοποθετήθηκαν κατά σειρά ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης εκπροσωπώντας τον συνδυασμό “Δικαίωμα στην Πόλη” του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Ελένη Ζαφειρίου, ο Πρόεδρος του “Αθήνα 9,84” και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάσης Καφέζας, ο υποψήφιος του Ν. Ηρακλείου Νώντας Σπυρόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου, η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Άγγελος Χάγιος και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του “Αθήνα 9,84” στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Ράπτης.

Παρέστησαν ακόμη ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιάννης Μανώλης και ο πρώτος διευθυντής του “Αθήνα 9,84” Γιάννης Τζαννετάκος.
 
 Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι τα χωρίς χρηματοδότηση από τους οικείους δήμους τα δημοτικά ΜΜΕ αδυνατούν αντικειμενικά να συνεχίσουν να προσφέρουν το ενημερωτικό τους έργο, για το οποίο ιδρύθηκαν και αδειοδοτήθηκαν, εκφράσθηκε η εκτίμηση ότι τα εν λόγω μέσα δέχονται συντονισμένη επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις συχνότητές τους και αναιρέθηκε με νομικά επιχειρήματα ο ισχυρισμός ότι η ύπαρξη επιδοτούμενων δημοτικών ΜΜΕ προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα δημοτικά ΜΜΕ ιδρύθηκαν ως κινηματική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν πλεονεκτούν σε διαφάνεια και βιωσιμότητα. 
 Στην ημερίδα καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε “Κανάλι 1”, “Ξένιο” και “Επικοινωνία FM” είναι είτε απλήρωτοι, είτε σε επίσχεση εργασίας ή στα δικαστήρια και ότι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του “Αθήνα 9,84” AIR 104,4 που εκπέμπει σε 16 γλώσσες μεταναστών κρίθηκε από το ΕΣΡ ότι δεν λειτουργεί νομίμως, διότι δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία του 2001, οπότε και δεν είχε καν προκύψει η ανάγκη να ιδρυθεί!

Σε κάθε περίπτωση ο έγκριτος νομικός Αντώνης Ρουπακιώτης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του Νόμου, γιατί είναι εξαιρετικά σύντομο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου αφενός και αφετέρου πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώ διευκρίνησε ότι ακόμα και αν τα δημοτικά ραδιόφωνα γίνουν τελικά Ανώνυμες Εταιρίες, είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν στη νέα εταιρία, όλους τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ, θα εξασφαλιστούν οι προυποθέσεις για τη λειτουργία του

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υποψηφίου Δημάρχου Φυλής, ο οποίος εξέφρασε την άποψη – και μάλιστα ζήτησε από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ να το κοιτάξουν – ότι τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν το δικαίωμα, λόγω εκλογών, μετά τις 7 Σεπτεμβρίου, να μπουν στη διαδικασία μετατροπής των δημοτικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες. Σε αυτή τη περίπτωση θεώρησε δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση για τα δημοτικά ραδιόφωνα, διότι ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψιν ότι την περίοδο αυτή θα γίνονταν δημοτικές εκλογές.

«Γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει γίνει με τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΞΕΝΙΟ στα Άνω Λιόσια. Την στιγμή που ο εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, ο σταθμός χρησιμεύει ως ένα μεγάλο πλυντήριο για να ξεπλυθούν ανομήματα και να ξεπληρωθούν υποχρεώσεις. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, αν δηλαδή ένας δημοτικός ραδιοσταθμός πρέπει να σταματήσει να μετατρέπεται σε μια υπηρεσία προσωπικής εξυπηρέτησης του εκάστοτε δημάρχου, ώστε μέσα από αυτό να κάνει ότι δεν του επιτρέπουν οι νόμοι» τόνισε ο κ. Μπουραίμης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να λειτουργούν σαν προβολείς, ώστε να φωτίζουν και να λειτουργούν με διαφάνεια. «Πιστεύω ότι η ύπαρξη δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, μπορεί να προσφέρει πολλά, υπό τις εξής προυποθέσεις: να διασφαλίζει την ανεξαρτησία του από οποιαδήποτε εξουσία, να εξασφαλίζει την οικονομική του βιωσιμότητα χωρίς να βασίζεται στο δημοτικό χρήμα, να αναπτύσσει τον τοπικό του χαρακτήρα και να υποστηρίζει τα συμφέροντα της περιοχής και να επιμένει σε ένα πρόγραμμα που θα υπηρετεί τον πολιτισμό και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όταν αυτές υπάρχουν» υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε δε, ότι όσον αφορά στον ΞΕΝΙΟ, η νέα δημοτική αρχή θα κάνει το αυτονόητο: πρώτα θα πληρωθούν και θα εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και μετά θα δημιουργηθούν οι προυποθέσεις που αναφέρθηκαν. Εκτίμησε, τέλος, ότι το μέλλον του ραδιοφώνου θα περιλαμβάνει και εικόνα και έκανε λόγο για ένα υβριδικό μοντέλο ήχου και εικόνας, για το οποίο το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πλατφόρμα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -