11.4 C
Athens
7 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗ«Ο νέος Δήμος Φυλής θα παράγει δικό του πλούτο…», δηλώνει στη ΔΥΤΙΚΗ...

«Ο νέος Δήμος Φυλής θα παράγει δικό του πλούτο…», δηλώνει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ο Δημήτρης Μπουραίμης

- Advertisement -
- Advertisement -

Δημήτρης ΜπουραίμηςΈχει, μόλις, ολοκληρώσει μια ακόμα συνάντηση με φορείς των Άνω Λιοσίων και εγώ τον περιμένω για να κάνουμε τη συνέντευξη. Χαμογελά, συζητά με τον κόσμο, σφίγγει χέρια. Στο ενδιάμεσο μιλά στο τηλέφωνο, δίνει οδηγίες, συνομιλεί με στελέχη της παράταξης. Αναρωτιέμαι αν οι είκοσι τέσσερις ώρες της ημέρας μπορούν να χωρέσουν στο, ασφυκτικά, γεμάτο πρόγραμμα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ερώτηση ρητορική, για την οποία δεν ζητώ επιβεβαίωση – δεν τη χρειάζομαι άλλωστε. Γιατί, κατά βάθος, γνωρίζω ότι όλες οι αισθήσεις του υποψηφίου Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραίμη είναι, τούτη την περίοδο, απόλυτα εναρμονισμένες σε ένα κοινό σκοπό: να μάθει, να βιώσει, να ακούσει, να δει, να αισθανθεί και, εν τέλει, να διοικήσει…

- Advertisement -
- Advertisement -

Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται και θέλω να ξεκινήσουμε με την αίσθηση που έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τους δημότες...

Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη αγωνία των κατοίκων στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι που έχει σχέση με το μέλλον τους, τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, όσο για το που πάνε τα πράγματα τοπικά, καθώς οι σημερινές διοικήσεις αυτών των Δήμων φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Τα προβλήματα εκεί είναι συσσωρευμένα και την τελευταία τετραετία οξύνθηκαν, με συνέπεια να έρθουν στην επιφάνεια. Και σας μιλώ για την τελευταία τετραετία, διότι ειδικά στα Λιόσια, η δημοτική αρχή δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, θεωρώντας προφανώς ότι ο Δήμος δεν έχει συνέχεια. Εμείς ως παράταξη, κάναμε μια μεγάλη καινοτομία. Χωρίσαμε την περιοχή σε 12 διαφορετικές περιοχές, γιατί ασφαλώς τα προβλήματα δεν είναι τα ίδια. Θέλουμε να δούμε τι βιώνει ο κάτοικος της κάθε περιοχής συγκεκριμένα.

Αυτό που είδατε, το γνωρίζατε; Γνωρίζατε στην έκταση και στην ουσία τους τα προβλήματα;

Θα σας πω, ότι ένιωσα ντροπή σαν άνθρωπος, όταν επισκέφτηκα το εργοτάξιο στα Άνω Λιόσια. Νόμιζα ότι ήμουν σε τόπο εξορίας. Πως μπορείς να λες ότι θέλεις να νοικοκυρέψεις τον τόπο, όταν δεν νοικοκυρεύεις πρώτα το σπίτι σου; Πως μπορείς να έχεις καθαρή την πόλη, όταν δεν έχεις καθαρό το δικό σου χώρο; Πως να δώσεις μια άλλη αισθητική, όταν οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι θα την δώσουν, μπορεί να μην έχουν περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια από γιατρό; Τι να σας πω, σε περιοχή με εργαζομένους, δίπλα από κατοίκους, αποθηκεύονται καμινεύματα αμφιβόλου ποιότητας, μπορεί και τοξικά. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η πρώτη κίνησή μας θα είναι να αλλάξουμε τις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ξεκαθαρίζω, ότι για αυτή την κατάσταση δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά η διοίκηση του Δήμου, η οποία δεν είναι σε θέση να καταλάβει την σοβαρότητα των περιστάσεων.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο πρόβλημα στο νέο Δήμο Φυλής; Να το θέσω, διαφορετικά: με ποιο θα ασχοληθείτε πρώτα, αν εκλεγείτε;

Κάθε πρόβλημα έχει την οικονομική του βάση και αν δεν εξυγιάνουμε τα οικονομικά, δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα. Πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη κάποιων αιρετών που τα περιμένουν όλα από την κεντρική διοίκηση ή την Ευρωπαική Ένωση ή από οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να δημιουργήσουμε δικό μας πλούτο, δική μας ανάπτυξη για να μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, την οποία θεωρούμε απαραίτητη. Η περιοχή έχει τα χαρακτηριστικά μιας οικονομικά αυτόνομης πολιτείας, μπορεί να γίνει ένας ενεργειακός Δήμος, προς όφελος των κατοίκων.

Γνωρίζετε ακριβώς την οικονομική κατάσταση των Άνω Λιοσίων, που είναι και ο μεγαλύτερος Δήμος, δήμαρχε;

Γνωρίζω ότι οι υποχρεώσεις του ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι περίπου 500 εκατομμύρια στην εφορία, 200 εκατομμύρια στους δημότες διαχρονικά, 100 εκατομμύρια σε προμηθευτές και τρίτους και περίπου 200 εκατομμύρια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προς τις τράπεζες.

Είναι, με λίγα λόγια, ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Και το ερώτημά μου είναι, πως μπορεί ένας τέτοιος Δήμος να δημιουργήσει πλούτο, όπως αναφέρατε;

Υπεύθυνοι στην υπερχρέωση του Δήμου δεν είναι μόνο οι τοπικοί αιρετοί, κυρία Πιρπινιά. Είναι ασφαλώς, κατά κύριο λόγο, η διοίκηση της τελευταίας τετραετίας αλλά συμμέτοχοι εώς και συνένοχοι είναι, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν παρενέβησαν όταν θα έπρεπε και δεν έλεγξαν την κατάσταση ως όφειλαν. Εφόσον, λοιπόν, η ευθύνη ανήκει και στην κεντρική πολιτεία, εμείς θα ζητήσουμε πίστωση χρόνου και θα παγώσουμε, για όσο διάστημα χρειαστεί, τις υποχρεώσεις μας.

Πως θα το κάνετε αυτό, δήμαρχε;

Προκαλώντας ένα σχέδιο νόμου και, κατ΄ επέκταση, ένα προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να είμαστε κατοχυρωμένοι και σταματήσουμε πια να δυσφημιζόμαστε για τις οικονομικές ατασθαλίες. Η περιοχή δυσφημίζεται για τρία πράγματα: την οικονομική διαχείριση, τους τσιγγάνους και τη χωματερή. Εμείς θέλουμε να καταρρεύσει το οικοδόμημα που στηρίζεται σε αυτούς τους τρείς πυλώνες και πρέπει να ξεκινήσουμε από το οικονομικό, γιατί μέσα από αυτό θα λυθούν και όλα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πρόνοια, δεν μπορείς να έχεις προγράμματα που θα ασχολούνται με τον άνθρωπο από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που γερνά, αν δεν έχεις οικονομική ευρωστία. Και για να έχεις ευρωστία, πρέπει να σταματήσουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ο νέος δήμος ως, υπερχρεωμένος, θα μπει σε επιτήρηση...

Κοιτάξτε, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έρχεται να εφαρμόσει αυτό που υπάρχει ήδη στο Σύνταγμα και τους νόμους και, το οποίο, μέχρι σήμερα το κράτος δεν είχε κάνει. Θεωρητικά, η τοπική αυτοδιοίκηση υπόκειται ήδη σε προληπτικό έλεγχο – και μακάρι να γίνει πιο αυστηρός. Εμείς, τουλάχιστον, θα επιδιώξουμε όλη η διαχείριση του Δήμου να ελέγχεται τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Πρέπει να υπάρχει αρχή και τέλος ταυτόχρονα, για να σταματήσει η περιοχή να ακούγεται για κακοδιαχείριση. Δεν μπορούν αιωνίως να σέρνονται οι καταλογισμοί, κυρία Πιρπινιά. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Από εκεί και πέρα, η επιτήρηση δεν είναι εφεύρημα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τουναντίον είναι υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει το δημόσιο χρήμα. Εμείς, ζητάμε σχέδιο νόμου, ειδικό για την περιοχή, με την υπογραφή και την σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο τέλμα, στο βάθος του γκρεμού και πρέπει να ανέβει ξανά στην επιφάνεια. Δεν θέλουμε να μας χαιδεύει η πολιτεία, χρειάζεται όμως μια ειδική φροντίδα για να σταθούμε στα πόδια μας. Ασφαλώς, θέλουμε και την πολιτεία να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, διότι κατά τη γνώμη μας, ούτε η πολιτεία ανταποκρίθηκε.

Τι εννοείτε;

Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, με τον τρόπο που δόθηκαν, έκλεισαν τον κύκλο τους Εμείς τώρα θέλουμε αντισταθμιστικά έργα και τα θέλουμε ονομαστικοποιημένα. Να ξέρει, δηλαδή, ο κάθε δημότης ότι ήρθαν 10 ευρώ για την αποχέτευση ή την ανεργία ή την κοινωνική φροντίδα και να μπορεί να ελέγξει αν όντως πήγαν εκεί. Δεν θα τα ελέγχει μόνο το δημοτικό συμβούλιο αλλά ο οποιοσδήποτε κάτοικος. Γι΄ αυτό μιλάμε για 12 περιοχές. Θα λέμε, αυτό το έργο θα πάει εκεί, συγκεκριμένα. Όχι, όπως ακούμε τη σημερινή διοίκηση να λέει ότι έκανε έργα, έτσι γενικά και αόριστα, τα οποία δεν έχει δει κανείς, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Εμείς λέμε ότι τα έργα θα έχουν συγκεκριμένο τόπο, συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και συγκεκριμένο χαρακτήρα και θα μπορεί να ελέγχεται οποτεδήποτε.

Εγώ θέλω να επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτηση, γιατί σε κάθε περίπτωση είτε το ζητήσουμε, είτε μας το επιβάλλουν, θα μπούμε σε επιτήρηση. Αν έρθει, λοιπόν, η κυβέρνηση και σας πει ότι επειδή είστε υπερχρεωμένος Δήμος πρέπει να απολύσετε εργαζομένους, πρέπει να σταματήσουν οι δομές πρόνοιας ή οτιδήποτε άλλο, τι θα κάνετε;

Καταρχήν, θα σας πω ότι διαφωνώ με τον όρο επιτήρηση γιατί έχει σχέση με το παρελθόν…

Ονομάστε το όπως θέλετε αλλά...

Όχι, κυρία Πιρπινιά, είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε. Επιτήρηση δεν θα υπάρχει από εδώ και στο εξής, γιατί εμείς δεν ζητάμε δάνειο για να μας επιτηρούν τι θα το κάνουμε. Δεν έχουμε σκοπό να ζητήσουμε κανένα δάνειο. Αντιθέτως, λέμε ότι η περιοχή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ζητάμε έναν αναπτυξιακό νόμο, βάσει του οποίου θα λειτουργεί. Επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάπτυξης, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην περιοχή την τελευταία τετραετία, προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Για να σας απαντήσω, όμως, στο ερώτημα θα σας πω ότι μέσα σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία, για την οποία δίνει τη δυνατότητα ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πως θα πάμε, λοιπόν, να απολύσουμε κόσμο; Εμείς μιλάμε για μηδενική ανεργία. Όταν προσπαθείς να χτυπήσεις την εγκληματικότητα, δεν μπορείς να έχεις ανέργους. Εδώ ζουν άνθρωποι που, για να επιβιώσουν, δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα εκτός από την εργασία τους. Απαγορεύεται, λοιπόν, να μιλάμε για απόλυση. Για εμάς, δεν υπάρχει τέτοιος όρος.

Ούτε αν σας το επιβάλλουν;

Για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους, κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλλει τίποτα. Όσον αφορά στους συμβασιούχους που λήγει η σύμβασή τους, θα κάνουμε μια διαπιστωτική πράξη, για να μπορεί να υπάρχει συνέχεια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι να δει το χώρο ανάπτυξης του νέου Δήμου, να κάνει μια διαπιστωτική πράξη για τους εργαζόμενους, να προχωρήσει στην απογραφή των κατοίκων σε κάθε περιοχή, για να δούμε ποιοι είναι δημότες και ποιοι όχι και να εφαρμόσει τους νόμους που είναι σε ισχύ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από τη διαπιστωτική πράξη, θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι κάνουν.

Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι παρόλα τα χρήματα που έχετε πάρει από το ΧΥΤΑ, δεν έχετε κάνει και κανένα σπουδαίο έργο. Ποιο είναι, λοιπόν, το έργο που έχετε κάνει στη Φυλή, δήμαρχε;

Καταρχήν, είναι μύθος ότι έχουμε πάρει πολλά λεφτά. Ξεκινήσαμε να παίρνουμε αντισταθμιστικά από το 2004 και μετά ενώ έχουμε την ευθύνη από το 1999. Έχουμε πάρει λιγότερα από ότι έπρεπε και αυτή είναι η άποψή μας γενικότερα για την περιοχή. Δικαιούμασταν τριπλάσια και τετραπλάσια, γιατί μας οφείλουν τόσο η πολιτεία, όσο και οι άλλοι Δήμοι που εξυπηρετούνται, όσο εξυπηρετούνται ακόμα, γιατί ο ΧΥΤΑ θα κλείσει. Τώρα, όσον αφορά στο έργο, θα σας πω ότι, εμείς στη Φυλή, ξεκινήσαμε από τα αυτονόητα μιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρώτο αυτονόητο είναι η ύδρευση σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την καθαριότητα. Το πρώτο έργο που κάναμε ήταν η αντικατάσταση όλου του δικτύου, χωρίς να χρεώσουμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν κάτοικο. Το δεύτερο έργο που κάναμε και το οποίο θεωρείται απίθανο για έναν μικρό Δήμο, ήταν η αποχέτευση, η οποία ολοκληρώνεται άμεσα σε όλες τις περιοχές. Δώσαμε, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στη κοινωνική μέριμνα, κάνοντας πράξη αυτό που λέμε διαρκώς, ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Ασχολούμαστε με κάθε οικογένεια που έχει την ανάγκη μας σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, δεν θελήσαμε να μένουν και να επενδύουν στην πόλη μας, άνθρωποι που δεν σέβονται τους νόμους. Για το λόγο αυτό κάναμε ειδικά προγράμματα, όπως έχουμε αντιμετωπίσει με προγράμματα και την ανεργία. Στη Φυλή, δεν υπάρχει κανείς άνεργος, εκτός από εκείνους που το επιθυμούν.

Έγινε, αν δεν κάνω λάθος και μια προσπάθεια ανάδειξης των μνημείων...

Πολύ σημαντική. Κοιτάξτε, θεωρούμε ότι η ανάδειξη των μνημείων και της παράδοσής μας είναι θέμα δικό μας και όχι του κράτους και αυτό θα γίνει και στο νέο μας Δήμο. Δεν θα περιμένουμε από την κεντρική διοίκηση να αναδείξει τα μνημεία μας. Έχουμε κάνει ανασκαφές με την επίβλεψη της εφορίας Αρχαιοτήτων και λυπηθήκαμε πολύ που ο Δήμος Άνω Λιοσίων, δυο μήνες πριν τις εκλογές, παρέδωσε στο Μουσείο των Αχαρνών μια πολύ μεγάλη συλλογή που κατείχε, απεμπολώντας ουσιαστικά την ιστορία της περιοχής. Εμείς θα τα πάρουμε πίσω και θα δημιουργήσουμε μια τοπική προθήκη, την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει από τη Φυλή και πλέον θα έχει σημείο αναφοράς τα Άνω Λιόσια, όπου θα είναι η έδρα. Θέλω να σας πω, επίσης, ότι έγινε μεγάλο έργο στις σχολικές υποδομές, την οδοποιία, τον αθλητισμό, την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, έγινε η θεσμοθέτηση της ζώνης απολύτου προστασίας της Πάρνηθας, οι πεζοδρομήσεις, η οικιστική ανάπτυξη κ.λ.π. Στη Φυλή έχει αναπτυχθεί, ακόμα, η οικολογική καλλιέργεια, οτιδήποτε καλλιεργείται είναι χωρίς προσθήκη χημικών και, επιπλέον, δώσαμε κίνητρα για τη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στη κτηνοτροφία. Αυτό το κάναμε και για λόγους φύλαξης των περιαστικών δασών και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αναπτύξαμε τη σχέση μας με την εκκλησία σε όλα τα επίπεδα και της δώσαμε τη δυνατότητα να αποκτήσει δική της ιδιοκτησία, κάτι καινοτόμο στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα άλλο μεγάλο έργο, είναι ότι δημιουργήσαμε την υποδομή για δημιουργική απασχόληση των παιδιών από την ώρα που σχολάνε από το σχολείο και μετά, καθόλη τη διάρκεια του έτους και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως, κύριε Δήμαρχε, για όλα αυτά τα οποία αναφέρετε, σας καταλογίζουν ότι διοικείτε έναν χρεωμένο Δήμο και αναφέρουν ένα ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ...

Δεν είμαστε ούτε χρεωμένοι, ούτε υπερχρεωμένοι και οι υποχρεώσεις μας εξυπηρετούνται απόλυτα. Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε από τον προκάτοχό μας ένα υψηλότατο χρέος, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά με 2 με 2,5 εκατομμύρια το χρόνο. Το χρέος που βρήκαμε, το λεγόμενο «κόκκινο», το μετατρέψαμε σε δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν έχουμε χρεωθεί σε καμία τράπεζα, δεν χρωστάμε πουθενά, αντίθετα έχουμε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα για την επόμενη τετραετία, τα οποία μαζί με 75 χιλιάδες στρέμματα, θα φέρουμε στο νέο Δήμο.

Πάμε στο θέμα των τσιγγάνων, το οποίο έχετε θίξει επανειλλημένα μέσα από τις ομιλίες σας. Θέλω να μου πείτε πως θα μπορέσετε να παρέμβετε και να επέμβετε σε ένα πρόβλημα, στο οποίο δεν μπορεί ή τουλάχιστον δείχνει ανίκανη να παρέμβει η πολιτεία…

Πιστεύω ότι η πολιτεία δεν θέλει να παρέμβει, καταρχήν γιατί αποδέχεται ότι οι Ρομά είναι μειονότητα. Θεωρώ ότι στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν ομάδες που αυτοκαθορίζονται ως μειονότητες. Είναι Έλληνες πολίτες, όσοι είναι δημότες και κάτοικοι στην περιοχή μας θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νόμους του κράτους. Γι΄ αυτό και επιμένουμε: πόλη για όλους, νόμοι για όλους, όλοι για όλους.

Ναι, τι θα κάνετε, όμως;

Απλά θα εφαρμόσουμε τους νόμους. Και θα το κάνουμε με την έγκριση και την συνδρομή του κράτους.

Πάρκο Πόλης, ΒΙΟΠΑ. Τι προτίθεστε να κάνετε, αν εκλεγείτε;

Το Πάρκο Πόλης θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο της περιοχής, με χαρακτηριστικά Πανεπιστημιούπολης. Ως πρώτη κίνηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα ΤΕΦΑΑ και μετά, ενδεχομένως και άλλη σχολή. Πιστεύω ότι ο σχεδιασμός, έτσι όπως είχε γίνει αρχικά για το Πάρκο Πόλης, δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην παρούσα φάση…

Έχετε κάνει μελέτες για αυτά που προτείνετε;

Ναι, βέβαια. Το Πάρκο Πόλης ήταν ένα πρωτοποριακό, για την εποχή του, έργο. Εφόσον όμως δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί άμεσα, οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και που θα δημιουργηθούν και από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, του δίνουν τη δυνατότητα να συμπληρωθεί. Όσον αφορά στο ΒΙΟΠΑ, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οχλούσα δραστηριότητα δεν πρέπει να περιέχεται σε ένα τμήμα της περιοχής από το τούνελ δυτικά της Αττικής οδού και από τα όρια του Ζεφυρίου, από νότια προς βόρεια. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα δούμε το θέμα του ΒΙΟΠΑ και βέβαια οποιαδήποτε οχλούσα δραστηριότητα υπάρχει στην περιοχή, θα αποζημιωθεί και θα φύγει. Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μια περιοχή με βιώσιμη ανάπτυξη, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μια περιοχή στην οποία θα αξίζει να ζεις.

Μιλάτε, όμως, δήμαρχε για περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε μια περιοχή που έχει τη μοναδική χωματερή της Αττικής και άρα είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη…

Επειδή ανοίγετε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα σας πω τι πιστεύουμε εμείς. Πιστεύουμε ότι κάθε δήμος θα πρέπει να διαχειριστεί από μόνος του τα απορρίμματά του, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με βάση και τη νομοθεσία. Επειδή, όμως, πολλοί συνάδελφοί μου δεν το έχουν αντιληφθεί μέχρι σήμερα, θα τους το δώσουμε να το καταλάβουν. Θα διαχειριστούμε τα δικά μας απορρίμματα και μόνο, αυτό είναι δεδομένο, κλείνοντας πρώτα το ΧΥΤΑ. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούν και άλλοι δήμαρχοι, ότι μπορούν να έχουν εργοστάσιο στην περιοχή τους χωρίς ΧΥΤΑ. Και θα σας πω ότι επειδή πραγματικά υπάρχει αυτή η περιβαλλοντική υποβάθμιση εδώ, έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την αναβάθμιση. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι πιο κάτω δεν μπορεί να πάει.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, πάντως, πως μιλάτε για κλείσιμο του ΧΥΤΑ εκ του ασφαλούς, αφού ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί και δεν παίρνει τίποτε άλλο και όχι γιατί πραγματικά θέλετε να τον κλείσετε...

Ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε, κυρία Πιρπινιά και προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ουσία είναι πως η χωματερή θα κλείσει και μέσα από το σχέδιο νόμου που σας προανέφερα, θα περιγράψουμε το χρονοδιάγραμμα κλεισίματός της.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης;

Ασφαλώς και υπάρχει, στο νόμο για τον περιφερειακό σχεδιασμό, το οποίο δεν τηρήθηκε ποτέ. Αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει, γιατί θα τελειώσει. Επιμένω ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τους τρεις πυλώνες που μας χαρακτηρίζουν: τα οικονομικά σκάνδαλα, τους τσιγγάνους και τα σκουπίδια. Ο νέος Δήμος Φυλής θα συζητιέται για άλλα πράγματα και όχι για τα αρνητικά. Και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό.

Γνωρίζω ότι αγαπάτε ιδιαίτερα τα ζώα και μάλιστα έχετε διαμορφώσει ειδικούς χώρους για τα αδέσποτα σκυλιά, στα οποία παρέχετε τροφή και φροντίδα. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι ευρύτερο για το θέμα αυτό;

Υπάρχουν και στις τρεις περιοχές άνθρωποι, που ενδιαφέρονται πολύ για τα ζώα. Υπάρχει μια παράδοση στα Άνω Λιόσια για τα ωδικά πτηνά, στη Φυλή εκτός από τα σκυλιά, ασχολούμαστε και με τα άλογα ενώ στο Ζεφύρι υπάρχει μια κίνηση πολιτών που ασχολείται με τα αδέσποτα. Σοβαροί άνθρωποι ασχολούνται με φιλοζωικές εταιρίες και είναι, σίγουρα, καταλληλότεροι από εμένα. Πεποίθησή μου είναι ότι ο νέος Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το σχέδιο που έχουμε κάνει από παλιά, να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν προορισμό για όλους τους φιλόζωους και με βάση τις προδιαγραφές που θα θέσουν οι φιλοζωικές εταιρίες. Να σας εκμυστηρευτώ και κάτι, κυρία Πιρπινιά; Ένας επιπλέον λόγος που θέλω να κλείσει ο ΧΥΤΑ, είναι πως έχει γεμίσει αδέσποτα, τα οποία ζουν σε τραγικές συνθήκες. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και συντροφικότητα του ανθρώπου με τα ζώα, είναι μια αμφίδρομη σχέση που χρειάζεται απόλυτα και τότε δεν θα βλέπουμε στους δρόμους αδέσποτα.

Να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση;

Ναι, βέβαια, ότι θέλετε.

Είστε τρεις τετραετίες Δήμαρχος Φυλής και επιπλέον είστε νέος άνθρωπος. Το σύνηθες θα ήταν να επιδιώξετε κάτι παραπάνω, για παράδειγμα, να πάτε στην Περιφέρεια, με τη δεδομένη δύναμη που θα αποκτήσει με τον ΚΑΛΛΙΡΑΤΗ. Γιατί θέλατε να μείνετε στην περιοχή και να ασχοληθείτε με το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια, δήμοι που έχουν πολλά και αντικειμενικά προβλήματα;

Καταρχήν, έθεσα υποψηφιότητα ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή έγινε η συνένωση. Ούτως ή άλλως θα έθετα υποψηφιότητα άλλη μια τετραετία στη Φυλή, διότι ήθελα να τελειώσει το θέμα με την ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας, για να προχωρήσουμε στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να θωρακίσουμε θεσμικά την περιοχή. Εξάλλου, είμαι από την περιοχή, έχω επενδύσει εδώ, δεν σκοπεύω να φύγω και, επιπλέον, φοβάμαι πολύ την υποβάθμιση. Από την άλλη, απόλυτη πεποίθησή μου είναι – κάτι που δεν έχουν αντιληφθεί οι συνάδελφοί μου στο Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια την τελευταία τετραετία – ότι τα προβλήματα δεν μπορεί να στα λύσει καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος, πρέπει να τα λύσεις με τις δικές σου δυνάμεις. Δεν μπορείς, δηλαδή, να διεκδικείς την ασφάλεια, πρέπει να την επιβάλλεις, όπως πρέπει να επιβάλλεις και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η αγωνία για το μέλλον της περιοχής και η προσωπική μου αντίληψη προσφοράς στα κοινά, με έκανε να θέσω υποψηφιότητα για το νέο Δήμο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα επιτελείο γύρω μας έμπειρο και σοβαρό, υπάρχουν οι εργαζόμενοι και στους τρεις δήμους οι οποίοι είναι υψηλότατου επιπέδου, υπάρχει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας το δημοτικό ραδιόφωνου του ΞΕΝΙΟΥ, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σαν όπλο στις μάχες που μας περιμένουν. Και να είστε σίγουρη, ότι θα κερδίσουμε και τις μάχες και τον πόλεμο.

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλή επιτυχία

Κι εγώ σας ευχαριστώ

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -