11.4 C
Athens
22 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗS.O.S εκπέμπει το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων

S.O.S εκπέμπει το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων

- Advertisement -

Νίκος ΦυλακτόςΤη δική του «Οδύσσεια» ζει το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Άνω Λιοσίων, ένα Ωδείο που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Νίκου Παπαδήμα, με τις καλύτερες προδιαγραφές, εξειδικευμένο προσωπικό και ακόμα καλύτερες προοπτικές και αφέθηκε τα τελευταία χρόνια στην τύχη του.

- Advertisement -
- Advertisement -

Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του, η οποία εδώ και μήνες στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, εκπέμπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δημοτικού Ωδείου του Δήμου Άνω Λιοσίων, Νίκος Φυλακτός. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, με σπουδαίες περγαμηνές, ο οποίος εδώ και 7 χρόνια βρίσκεται στο Δημοτικό Ωδείο των Άνω Λιοσίων, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες να αναβαθμίσει μουσικά την περιοχή.

Στην πραγματικότητα, μάλλον, απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Ωδείο τον τελευταίο καιρό ήταν πάρα πολλά και ουδείς τελικά ενδιαφερόταν για την επίλυσή τους.

Κατ΄ αρχήν, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν γίνονται πια οι εξετάσεις των μαθητών, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν. «Οι καθηγητές πηγαίνουμε κανονικά αλλά δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις εξετάσεις» λέει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ο κ. Φυλακτός, προσθέτοντας ότι το Ωδείο δεν λειτουργεί ως Ωδείο πλέον, καθώς συν όλα τα άλλα, ο καινούριος χώρος στον οποίο έχουν μεταφερθεί (Στέγη Ποντίων) δεν πληροί τις προϋποθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενώ λείπει η μόνωση στις τάξεις διδασκαλίας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο Ωδείο παραμένουν απλήρωτοι, καθώς η τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν τον περασμένο Αύγουστο και, μάλιστα, δεν πήραν όλο το ποσό αλλά έναντι! «Μας χρωστούν τέσσερις μισθούς» αναφέρει ο κ. Φυλακτός, ο οποίος αναλαμβάνει να λύσει και την απορία μου, στις απαντήσεις που έπαιρνε από τους υπεύθυνους, όταν τους ζητούσε τα δεδουλευμένα του. «Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελένη Χανιωτάκη μου έλεγε διαρκώς ότι θα μιλήσει με το Δήμαρχο και κάθε φορά μου υποσχόταν ότι θα πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα, βεβαίως, δεν ερχόταν ποτέ. Κάποτε δε, μου είχαν πει ότι δεν μπορούμε να πληρωθούμε γιατί είναι άδεια τα ταμεία!»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, για τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων είναι η εργασιακή ανασφάλεια που νιώθουν, αφού από το 2006 έχουν σταματήσει να υπογράφουν συμβάσεις, καθώς δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος φορέας που πρέπει να τους πληρώνει. Ως εκ τούτου, πληρώνονταν από διάφορες υπηρεσίες, χωρίς σύμβαση και με βάση το απουσιολόγιο. «Μας έλεγαν ότι θα βρεθεί τρόπος και θα διορθωθεί το θέμα αλλά εμείς εξακολουθούμε να είμαστε στον αέρα. Είναι χρόνια δουλειάς, που δεν φαίνονται πουθενά και δεν μπορούν να ληφθούν ως προϋπηρεσία για κανέναν από εμάς» τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου.

Την ίδια ώρα, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός πως στο Ωδείο σπουδάζουν περίπου 200 άτομα, τα οποία πληρώνουν κάποια δίδακτρα – χρήματα που έπαιρνε όλα αυτά τα χρόνια το Πολιτιστικό Κέντρο. Αυτά τα δίδακτρα δεν θα μπορούσαν, άραγε, να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων; Προφανώς και μπορούσαν…

Σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάλυσή του – γεγονός που δεν μπορεί παρά να προβληματίζει ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς. «Είχε πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί και από μουσικής πλευράς, λειτουργούν πολλά τμήματα. Υπάρχουν καθηγητές που πήραν τάξη με 2 παιδιά και έφεραν 20. Διδάσκονται μουσικά προγράμματα στον υπολογιστή και είχαμε πρόγραμμα να εισάγουμε και την μουσική τεχνολογία. Θέλαμε να κάνουμε ορχήστρα, να ασχοληθούμε και με τη βυζαντινή μουσική. Θέλαμε πολλά …» επισημαίνει με πίκρα ο κ. Φυλακτός, ο οποίος, στην παρούσα φάση, βρίσκεται στην μέγγενη των οικονομικών του υποχρεώσεων, υποχρεώσεις που αδυνατεί να καλύψει. Είναι, άλλωστε, 60 χρονών, με μια διαδρομή που δεν του χαρίστηκε και μια αξιοπρέπεια που δεν τη διαπραγματεύεται…

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -