11.4 C
Athens
28 Οκτωβρίου 2021
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Μια νέα αρχή για το ΙΚΑ στα Άνω Λιόσια

Μια νέα αρχή για το ΙΚΑ στα Άνω Λιόσια

- Advertisement -
- Advertisement -

ΙΚΑ Άνω ΛιόσιαΠραγματικότητα είναι, εδώ και λίγες ημέρες, η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών στο ΙΚΑ Φυλής, μετά την μεταστέγασή τους από το υποκατάστημα του Καματερού και την μετονομασία του σε «Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Άνω Λιοσίων-Καματερού». Πρόκειται για την οριστική υλοποίηση ενός σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί από την εποχή ακόμα που ο Δήμος Άνω Λιοσίων υπό τη δημαρχία του Νίκου Παπαδήμα, έθετε τα θεμέλια για τη δημιουργία του κτιρίου και την προσφορά των υπηρεσιών του στους δημότες…

- Advertisement -
- Advertisement -

Το σύγχρονο κτίριο των 5.500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003 επί διοίκησης Νίκου Παπαδήμα, είναι ιδιοκτησίας του ΙΚΑ και έγινε με σκοπό να στεγάσει κάποια στιγμή – εκτός από τις υγειονομικές – και τις διοικητικές υπηρεσίες του υποκαταστήματος, που λειτουργούσαν σε μισθωμένα κτίρια στο Καματερό.

Η συνεχής αναβολή της μεταστέγασης με διάφορες, κάθε φορά, δικαιολογίες σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και τη διάχυση των υπηρεσιών, είχε σαν αποτέλεσμα να παραμένει υποστελεχωμένο και να μην χρησιμοποιείται, καθώς υπήρχαν μόνο γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το θέμα της μεταστέγασης τέθηκε, για άλλη μια φορά, πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης της διοίκησης του Ιδρύματος, για συγχωνεύσεις 59 διοικητικών και υγειονομικών μονάδων του σε όλη την Ελλάδα και με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Η οριστική απόφαση, πάντως, της διοίκησης του Ιδρύματος ελήφθη στις αρχές του έτους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Καλλικρατικός δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού διαθέτει ήδη ένα μεγάλο υποκατάστημα του ΙΚΑ, ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση των δυο περιοχών (Άνω Λιοσίων – Καματερού) είναι συχνή και επαρκής και ότι το υποκατάστημα των Άνω Λιοσίων διαθέτει και υγειονομικές υπηρεσίες άρα οι κάτοικοι του Καματερού δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται στο υποκατάστημα των Αγίων Αναργύρων για ιατρικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το ΙΚΑ Άνω Λιοσίων απέχει λίγα μόνο λεπτά από την κεντρική λεωφόρο Φυλής ενώ η απόσταση που χωρίζει τα δύο υποκαταστήματα δεν ξεπέρνα τα 4 χιλιόμετρα.

Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι η μεταστέγαση στο ιδιόκτητο κτίριο στα Άνω Λιόσια θα σημαίνει μια σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς το ενοίκιο για το κτίριο στο Καματερό ανερχόταν στα 6.500 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή και στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να προβεί στην εκμετάλλευση του κτιρίου, το οποίο είχε δημιουργηθεί γι΄ αυτό το σκοπό.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Δήμο Φυλής αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα, ανάπτυξη την οποία προωθεί η σημερινή δημοτική αρχή με συστηματικά, συγκεκριμένα και οργανωμένα βήματα.

Λίγα λόγια για το κτίριο…

Το οικόπεδο, επί του οποίου οικοδομήθηκε το κτίριο του Ι.Κ.Α. στα Άνω Λιόσια, παραχωρήθηκε από το Δήμο στο ΙΚΑ και έχει εμβαδόν 3.896 τετραγωνικά μέτρα. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 5.496 τετραγωνικά μέτρα και ξεκίνησε να υλοποιείται το 1998 με μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Άνω Λιοσίων, της ΔΕΤΕΑΛΑ και του ΙΚΑ.

«Μέχρι το σεισμό του 1999, το κτίριο ήταν μέχρι τα τούβλα. Από εκεί και πέρα έγινε ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος και ολοκληρώθηκε το 2003. Η μελέτη και η κατασκευή έγινε από τη ΔΕΤΕΑΛΑ, πληρώθηκε από την προγραμματική σύμβαση και το κόστος ήταν τόσο χαμηλό, που δεν θα υπήρχε περίπτωση να το κάνει άλλος εργολάβος» τονίζει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Βαγγέλης Χριστοφιλάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ειδικό κτίριο, πολυτελούς κατασκευής, με ακριβά υλικά και μικρό κόστος ενώ επιβεβαιώνει ότι κατασκευάστηκε από την αρχή με στόχο να στεγαστούν όχι μόνο οι υγειονομικές αλλά και οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Να σημειωθεί, ότι το οικόπεδο ουσιαστικά αποτελεί οικοδομικό τετράγωνο με δύο μεγάλους επιμήκεις οδούς και δύο μικρότερες εγκάρσιες. Η τοποθέτηση του κτιρίου είναι κατά μήκος των μεγάλων οδών. Η σύνθεση διαμορφώνεται από δύο άνισες πτέρυγες με διαφορετικές λειτουργίες και ένα λεπτό «λαιμό» σύνδεσης. Το κτίριο διακρίνεται από μία οριζόντια ανάπτυξη σε δύο ορόφους με ευρείς διαδρόμους και καθαρή κίνηση. Λειτουργικά η πτέρυγα διαμορφώνεται από έναν διάδρομο και από μία αμφίπλευρη παράθεση μικρών χώρων (γραφείων και ιατρείων). Οι μικροί αυτοί χώροι προβάλλονται προς τα έξω μέσω των ανοιγμάτων τους για φωτισμό, αλλά δεν φαίνεται στην όψη η εσωτερική επανάληψη.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -