11.4 C
Athens
8 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΙΛΙΟΝΠρωτοπόρος στον αγώνα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ο δήμος Ιλίου

Πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ο δήμος Ιλίου

- Advertisement -

Γεμάτη ασφυκτικά,ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το θέμα,ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Ιλίου στην ημερίδα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, με κεντρική ομιλήτρια τη βουλευτή Έλενα Ράπτη , στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ.

- Advertisement -

Επιδιώκοντας,σε τακτά χρονικά διαστήματα,να διοργανώνει εκδηλώσεις πέρα από τις συνηθισμένες και επιβάλλουσες λόγω κρίσης δράσεις, ο δήμος Ιλίου με πρωτοπορούσα την κοινωνική του υπηρεσία ανέλαβε ενεργά πρωτοβουλίες ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών. Σε πρώτη φάση διοργάνωσε,στις 10 Φεβρουαρίου, μια εξαιρετική ημερίδα όπου η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ αναμένεται να μοιράσει 5000 αντίτυπα του DVD που δημιούργησε η ελληνική καμπάνια, με τίτλο: «Το Μυστικό της Νίκης», στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε σχετικές δομές του δήμου.
Παράλληλα, η Έλενα Ράπτη μαζί με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδριάνα Αλεβίζου επισκέφθηκαν το 2ο δημοτικό Ιλίου, προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά και να μοιράσουν το DVD, το οποίο συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων και την προστασία των παιδιών.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κ. Αλεβίζου εστίασε στο γεγονός ότι ο δήμος Ιλίου δεν εξαντλεί την κοινωνική του πολιτική, στα απαραίτητα λόγω κρίσης, προγράμματα στήριξης-ενίσχυσης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ενδιαφέρεται για κοινωνική πολιτική ουσίας αφού μετουσιώνει την ανάγκη για πληροφόρηση και πρόληψη σε δράση και πράξη, αγκαλιάζοντας όλη την πόλη.

- Advertisement -
- Advertisement -

 

ILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (6)Αναφερόμενη στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα η κ. Αλεβίζου ανέγνωσε ένα μακρύ κατάλογο παρεμβάσεων που καθιστούν το Ίλιον πρωτοπόρο.

«Εκεί που πολλές φορές το Κοινωνικό Κράτος απουσιάζει, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου υλοποιεί σε τακτική βάση επισιτιστικά προγράμματα (Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΤΕΒΑ, Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συσσίτιο) καθώς και προγράμματα όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ το οποίο να σημειωθεί υλοποιείται από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη σε ανήμπορους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Τις έκτακτες εξελίξεις που προέκυψαν και τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της οικονομικής ύφεσης τις αντιμετωπίζουμε.
Παράλληλα όμως μας απασχολούν και ζητήματα πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, αφού μέριμνά μας είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.
Εστιάζουμε σε δράσεις και προγράμματα προληπτικής ιατρικής και συγκεκριμένα διενεργούμε σε συνεργασία με φορείς εξετάσεις όπως ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ψηφιακή μαστογραφία, οστεοπόρωση, σπιρομέτρηση, καρδιαγγειακός, διαβητολογικός έλεγχος και πολλές άλλες διασφαλίζοντας την έγκαιρη ενημέρωση και διάγνωση σε θέματα υγείας.

Πολιτική μας βούληση αποτελεί η επικέντρωση στο ΠΑΙΔΙ, ως βρέφος, ως νήπιο, ως μαθητής, ως έφηβος, ως φοιτητής μέσα από μια σειρά ανάληψης πρωτοβουλιών, δράσεων και πολιτικών.

  • Δημιουργούμε Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος για τα βρέφη σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Έλενα και τους γιατρούς του Δήμου μας, μια πρωτοβουλία που γνωρίζει πρωτοφανή αποδοχή.
  • Διεκδικήσαμε το 2015 και υλοποιούμε φέτος το σχολικό έτος 2015-2016 το πρόγραμμα του ΣΧΟΛΙΑΤΡΟΥ σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Κλιμάκια γιατρών όλων των ειδικοτήτων σαρώνουν τα σχολεία της πόλης μας. Αντιλαμβανόμενοι όλοι τη σημασία του, θα απαιτήσουμε τη θεσμοθέτησή του.
  • Πραγματοποιήσαμε φέτος το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων συμμετέχοντας στον αναγνωρισμένο Θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας με συμμετοχή τριών γυμνασίων του Δήμου μας. Διοργανώνουμε ημέρα σταδιοδρομίας τα τελευταία τρία χρόνια σε συνεργασία με εξειδικευμένους καθηγητές πανεπιστήμιων για τους μαθητές της πόλης μας.
  • Κινητοποιούμε τους νέους να συμμετέχουν σε δράσεις εθελοντισμού συνδιοργανώνοντας και με σχολεία Εθελοντική αιμοδοσία, συμβάλλοντας στη δημοτική τράπεζα αίματος σημειώνοντας πανελλαδικό ρεκόρ συμμετοχής.
    Αποδεικνύουμε πως στεκόμαστε κοντά στους νέους και στους γονείς διοργανώνοντας ημερίδα με τον κ. Θάνο Ασκητή για ζητήματα σεξουαλικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού και του εφήβου. Προετοιμάζουμε ήδη επόμενη δράση το Μάρτιο σχετικά με την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ».

ILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (5)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τόνισε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Το θέμα όπως τόνισε «απασχολεί όχι μόνο τους ειδικούς αλλά και την ίδια την κοινωνία. Η ιδέα ενός ανυπεράσπιστου παιδιού το οποίο κακοποιείται από ενήλικες, συγκλονίζει κάθε φυσιολογικό άνθρωπο ενώ πολλές περιπτώσεις καλύπτονται από πέπλο ντροπής και δεν γίνονται ποτέ γνωστές.Η προστασία των παιδιών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και μέλημα κάθε φορέα. Ο δήμος Ιλίου δίνει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πρόσληψης και της ενημέρωσης σε θέματα κακοποίησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από την κ. Ράπτη οι δράσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του φαινομένου και επεξηγήθηκε ο «κανόνας του εσώρουχου», μια απλή και ταυτόχρονα κατανοητή μέθοδος για να εξηγούν οι γονείς στα παιδιά τους τα σημεία του σώματός τους που δεν πρέπει να αγγίζουν τρίτοι. Επιπλέον δόθηκαν οδηγίες για το πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις και με ποιους φορείς μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία για να ζητούν πληροφορίες και βοήθεια.

ILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (4)

 

Σκοπός της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Έλενα Ράπτη, είναι να «εφοδιαστούν» τα παιδιά και οι οικογένειές τους με γνώση και ικανότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και την ευρύτερη ευαισθητοποίησή γύρω από το θέμα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι:Δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, Έλενα Ράπτη βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κουκουβίνος, αντιδήμαρχοι Παναγιώτα Μηλιώνη, Γεώργιος Κουμαραδιός, Δημήτρης Βασιλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του Κέντρου Γυναικών, του δήμου Ηρακλείου, σύλλογοι γονέων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές.

ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ,ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (2)OLYMPUS DIGITAL CAMERAILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (16)ILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (20)ILION_SEXOYALIKI_KAKOPOIISI (11)

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UCell4dM8Amiv5amM3J9SMbg

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -