11.4 C
Athens
26 Ιανουαρίου 2022
spot_img
ΑρχικήSTORIESΈνας χρόνος "Συμπαραστάτης του Δημότη" στις Αχαρνές

Ένας χρόνος “Συμπαραστάτης του Δημότη” στις Αχαρνές

- Advertisement -

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εκλογή του πρώτου Συμπαραστάτη του Δημότη, στις Αχαρνές, του Μιχάλη Σιδέρη. Αυτό το διάστημα ο κ.Σιδέρης συντάσσει τον πρώτο απολογισμό του θεσμού, ο οποίος θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, κρίνοντας ότι ο Συμπαραστάτης , στην πόλη μας, έχει κάνει σημαντικά βήματα κι έχει μεσολαβήσει σε αρκετές περιπτώσεις για την επίλυση ζητημάτων.

- Advertisement -

Είχε ουσιαστική παρέμβαση,αυτόν τον πρώτο χρόνο, ο Συμπαραστάτης του Δημότη στς Αχαρνές;
Μετά την εκλογή του θεσμού -για πρώτη φορά- από το Δήμο Αχαρνών, τον Φεβρουάριο 2015, το γραφείο ενημερώθηκε και ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Δήμου για το πλαίσιο συνεργασίας και για τις Καλλικρατικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη λειτουργία του θεσμού! Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή του θεσμού σε ποικιλία θεμάτων. Το πρώτο μέλημα ήταν να οργανωθεί μία υπηρεσία στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι πολίτες οι οποίοι μπορούν να έρθουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο κόσμος αναρωτιέται σε ποιες περιπτώσεις μεσολαβήσατε; Ποια ήταν τα παράπονα που διαχειριστήκατε;
Υπήρξε μια αρκετά μεγάλη γκάμα προβλημάτων που έτυχαν διαμεσολάβησης και θετικής τελικά κατάληξης προς ικανοποίησης των Δημοτών μας… Για το 2015 υπάρχουν 14 περιπτώσεις κατεγεγραμμένες και 23 που έληξαν σε προφορικές συνεννοήσεις…

Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα όπου ο ρόλος σας οδήγησε στην επίλυση ζητημάτων;

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα, ενδεικτικά των θεμάτων που κλήθηκα να διαχειριστώ. Έγινε καταγγελία από δημότη για ρευματοκλοπή από τον γειτονά του. Μια ιδιάζουσα και πολύπλοκη περίπτωση που κατέληξε στην Εισαγγελία αλλά και στην ανακάλυψη κρυφής εταιρίας που εκμεταλλευόταν συνδημότης μας, κλέβοντάς του ρεύμα. Άλλη μια περίπτωση είναι ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Η μεσολάβηση του θεσμού με την αντιδημαρχεία πρασίνου, έλυσε την όποια παρεξήγηση και προχώρησε στην εκτέλεση του αιτήματος.
Σε θέματα καθαριότητας και κάδων είχα πολλές αιτήσεις και σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες καθαριότητας και τεχνικής υπηρεσίας επιλύθηκαν κι αυτά τα θέματα.
Ο ρόλος σας,αυτόν τον χρόνο,δικαίωσε την επιλογή της διοίκησης να εφαρμόσει το θεσμό του Συμπαραστάτη;
Ο ρόλος του Συμπαραστάτη είναι η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των Δημοτών μας με τις Υπηρεσίες, διαμεσολαβητικά όπως και η μεσολάβηση προληπτικά αν υποπέσει στην αντίληψή του κάποιο ζήτημα. Η Διοίκηση προέβλεψε ότι ο θεσμός βοηθά τόσο τη θετική λειτουργία της συναλλαγής Δημότη και δημοτικού υπαλλήλου, όσο και την ορθολογική αντιμετώπιση θεμάτων που κάποτε, μπορεί και να μην γινόταν !! Δεν θα παραλείψω και την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης η οποία με ωριμότητα διέκρινε και αυτή το θετικό του θεσμού του Συμπαραστάτη, και βοήθησε στην εκλογή για πρώτη φορά στο Δήμο μας!
Γιατί σε άλλους δήμους δεν κινήθηκαν αναλόγως;
Μέχρι τώρα έχουμε περίπου 35 Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρισης, αλλά και 7 Περιφερειακούς. Σε αρκετούς Δήμους νομίζουν ότι εφόσον εκλεγεί ο δικός τους Συμπαραστάτης θα τυγχάνουν “ησυχίας” σε διάφορα θέματα. Δεν έχουν καταλάβει οτι εφόσον λειτουργεί ένας Δήμος με νομιμότητα κανείς δεν έχει πρόβλημα, είτε ο εκλεγμένος Συμπαραστάτης είναι φιλικά προσκείμενος της Δημοτικής αρχής, είτε όχι.
Από τις επαφές σας με άλλους Συμπαραστάτες διαπιστώσατε σύγκλιση προβλημάτων;
Απόλυτη, μάλιστα πέραν του προσφυγικού ζητήματος που πλήττει κυρίως την Ακριτική ζώνη (Αλεξανδρούπολη, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη κλπ) τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν σε όλους, κοινά.Φυσικά, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση, στο θέμα της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Συμφωνήσαμε οτι απ το δικό μας μετερίζι θα δώσουμε έμφαση μέσω του θεσμού όπου και όπως μπορούμε. Αποτελέσματα βεβαια θα εχουμε όταν μας συμπαρασταθεί και η πολιτεία.
Είναι το αναγκαίο συστατικό για την επιτυχία της κοινωνικής ανάτασης!!!
Οι δημότες έδειξαν να γνωρίζουν τη λειτουργία του θεσμού;

Οι δημότες ενημερώνονται είτε μέσα απ το site του Δημου, είτε στόμα με στόμα. Δεν γνώριζαν αρχικά την ύπαρξη του θεσμού αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό κοινοποιήθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι στα προβλήματα όλοι τρέχουν στο Δήμαρχο έτσι γίνεται στην Ελλάδα , όμως σιγά-σιγά ο θεσμος παρεμβαίνει όπου μπορεί και δίνει λύση.
Θέλει αρκετή δουλειά ώστε να γίνει κατανοητό στους δημότες ότι μπορούν ν΄απευθυνθούν κι αλλού εκτός από το δήμαρχο. Να συμπληρώσω, επίσης, ότι σε κάθε θέμα που αιτείται ο Δημότης υπάρχει η περίπτωση οι δυο πλευρές να μην κατάλαβαν απο κοινού το θέμα.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι ο θεσμός βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών, όποτε τον χρειάζονται. Επίσης, να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου για τη μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία μας.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -