11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΜια αγκαλιά... αγάπης για το Λύρειο ‘Ιδρυμα από τους παιδικούς σταθμούς Άνω...

Μια αγκαλιά… αγάπης για το Λύρειο ‘Ιδρυμα από τους παιδικούς σταθμούς Άνω Λιοσίων

- Advertisement -
- Advertisement -

lyreio idrima‘Οταν το «κομβόι» από τους παιδικούς σταθμούς Άνω Λιοσίων έφτασε στο Λύρειο Ίδρυμα, ο χώρος γέμισε ήχους και χαρούμενες παιδικές φωνές. Ευχάριστους θορύβους. Όμορφη διάθεση. Ανάμικτα συναισθήματα… Φορτωμένοι με γλυκά, δώρα, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, φάρμακα και, κυρίως, με αγάπη, ο πρόεδρος και οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, γονείς και παιδιά από τα Άνω Λιόσια άνοιξαν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, διάπλατα την αγκαλιά τους για να χωρέσουν μέσα αθώες, μικρές ψυχές, που η ζωή τους έδωσε μια ευκαιρία και τους έκλεψε πολλές περισσότερες…

- Advertisement -
- Advertisement -

Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, λίγες αφοσιωμένες μοναχές, ανέλαβαν τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών που στερούνται τους γονείς τους, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Η λειτουργία του στηρίζεται σε δωρεές και την συνδρομή, με κάθε τρόπο, επιχειρήσεων και απλών ανθρώπων ενώ η οικονομική κρίση ενέτεινε τα προβλήματα, καθιστώντας πλέον ιδιαίτερα δυσχερή την κατάσταση. Τα παιδιά χρειάζονται θέρμανση, ρούχα, τρόφιμα και, κυρίως, την συμπαράσταση όλων μας.

Όλοι μαζί μπορούμε…

Όταν επισκέφθηκε το Ίδρυμα, συνοδεία του παπα-Δημήτρη, ιερέα του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη για βοήθεια, ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Κώστας Παπαιωάννου αποφάσισε να κατευθύνει εκεί τη φετινή φιλανθρωπική δράση των παιδικών σταθμών. Έτσι, με την συγκινητική προσφορά των γονέων που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια, μαζεύτηκαν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και φάρμακα, τα οποία παραδόθηκαν το Σάββατο 8 Μαίου, μαζί με γονείς, στις μοναχές και τα παιδιά του Ιδρύματος.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκε και δόθηκε ένα χρηματικό ποσό, της τάξης των 550 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί πετρέλαιο για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες.

Την ευγνωμοσύνη και την ευχαρίστησή της προς τον Κώστα Παπαιωάννου, τους εργαζόμενους και τους γονείς των παιδικών σταθμών, εξέφρασε η ηγουμένη αλλά και οι υπόλοιπες μοναχές, τονίζοντας ότι οι ανάγκες των 58 παιδιών του Ιδρύματος είναι αδύνατον να υλοποιηθούν, χωρίς την συνδρομή των φίλων του. Σημείωσαν δε, οι παιδικοί σταθμοί των Άνω Λιοσίων θα έχουν πλέον μια εξέχουσα θέση στην καρδιά του Λυρείου Ιδρύματος και ιδιαίτερα των παιδιών, διότι θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάποια άλλα παιδιά τα σκέπτονται και τους συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαιωάννου εξήρε το έργο των μοναχών απέναντι σε παιδιά που η μοίρα τους επεφύλαξε ένα σκληρό πρόσωπο και χαρακτήρισε ως αυτονόητες, ενέργειες που ενισχύουν τις έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. «Όταν τέτοιες ενέργειες προέρχονται από το υστέρημα γονέων και όχι από το περίσσευμά τους, από τη μικρή τους μπόρεση σε συνδυασμό με την μεγάλη τους προσπάθεια – σε τόσο δύσκολες εποχές – έχουν διπλάσια αξία και διπλάσια δύναμη. Οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και του δήμου Φυλής, γενικότερα, είναι άνθρωποι του μόχθου και της εργατικής τάξης και γνωρίζουν από δυσκολίες. Παρόλα αυτά, είναι εδώ, είναι μαζί μας, είναι παρόντες, γεγονός που μας συγκινεί αλλά και μας γεμίζει αισιοδοξία» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί, ότι παρών ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Βασίλης Στεφανουδάκης, ο οποίος πήρε μαζί του συμβολικά δυο από τα παιδιά του χορευτικού, καθώς τη δράση στήριξε και ο σύλλογος. 

Λίγα λόγια για το Λύρειο ‘Ιδρυμα

Το Λύρειο Ίδρυμα βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτός από τη δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση, παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά. Στο Ίδρυμα υπάρχει επικοινωνία των παιδιών με τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. 

Τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στο Λύρειο και μετά την ενηλικίωσή τους, τα αγόρια ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Επιπλέον, η φροντίδα των μοναχών δεν σταματάει μόνο στην ανατροφή και στις σπουδές των παιδιών, φτάνει ακόμα και στην οικογενειακή τους αποκατάσταση.

Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 μοναχές. Το Ίδρυμα ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ως Προέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών.

 

 

 

Λεζάντες: 1. Ο παπα- Δημήτρης μιλά για το έργο του Ιδρύματος και τους ενοίκους του 2,3. Καλωσόρισμα στην είσοδο και στο λιτό σαλόνι 4, 5. Ο Κώστας Παπαιωάννου χαρίζει στην ηγουμένη ένα βιβλίο με την ιστορία του Μοναχισμού και τον κουμπαρά με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν 6. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχές, τον Κώστα Παπαιωάννου, τον παπα-Δημήτρη και τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Βασίλη Στεφανουδάκη 7. Η ώρα που δίνονται τα παιχνίδια στα παιδιά 8. Ένας μεγάλος κούκλος για ένα μικρό κορίτσι… 9. Ο Κώστας Παπαιωάννου ψωνίζει από το μαγαζάκι με τα χειροποίητα αντικείμενα του Ιδρύματος και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επισκέπτες 10,11. Τρούφες, σοκολατάκια και κουραμπιέδες φτιάχτηκαν από το Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής των παιδικών σταθμών και προσφέρθηκαν στα παιδιά και τους επισκέπτες 12,13. Ένας από τους ξενώνες και ο χώρος ενός σαλονιού όπου παίζουν τα παιδιά 14,15. Ο Κώστας Παπαιωάννου με τη διευθύντρια των παιδικών Ιωάννα Σταθοπούλου και την σύζυγό του Ντίνα 16. Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το δημοτικό σχολείο 17,18. Ο Θανάσης Γκινάλας ανέλαβε τη μεταφορά των πραγμάτων, τα οποία γέμισαν ένα… φορτηγό

lyreio idrima1 lyreio idrima2 lyreio idrima3
lyreio idrima4 lyreio idrima5 lyreio idrima6
lyreio idrima7 lyreio idrima8 lyreio idrima9
lyreio idrima10 lyreio idrima11 lyreio idrima12
lyreio idrima13 lyreio idrima14 lyreio idrima15
lyreio idrima16 lyreio idrima17 lyreio idrima18

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -