11.4 C
Athens
7 Ιουνίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΑναστάσιος Χίος : "Ο δήμος δεν αντέχει άλλα δάνεια"

Αναστάσιος Χίος : “Ο δήμος δεν αντέχει άλλα δάνεια”

- Advertisement -

Κάθετα αντίθετος με τη λήψη ενός,ακόμη,δανείου είναι ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανθρώπινου Δυναμικού και Θρακομακεδόνων Τάσος Χίος ο οποίος υποστηρίζει με σθένος ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιβαρρύνει την- ήδη- δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου.

Μιλώντας στον Λάμπη Καλογεράκη, στην εφημερίδα “Εν τη πόλη” ξεδιπλώνει τη σκέψη του για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ένα επιπλέον δάνειο, ενώ προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και τρόπους για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και να μη χρειαστεί να προσφύγει ο δήμος σε μηχανισμό δανεισμού.Επιπλέον,ο κ.Χίος υπενθυμίζει ότι το δάνειο δεν θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά σε αποζημιώσεις και παλαιότερα χρέη.

- Advertisement -
- Advertisement -

Διαβάστε το δημοσίευμα:

«Εδώ με δυσκολία προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα προηγούμενα δάνεια. Τα 9.920.000 €, του νέου δανείου  μετά από 25 χρόνια θα γίνουν με τους τόκους περίπου 18.000.000 €, με την προϋπόθεση  βέβαια ότι θα εξυπηρετούνται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτονόητο είναι ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα σε περίπτωση που κάποια δημοτική αρχή τα επόμενα 25 χρόνια δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οικονομικές ανάγκες του Δήμου. Πράγμα που δεν είναι φυσικά δυνατόν να εγγυηθεί η σημερινή μας διοίκηση.  Εκτός αυτού τα έσοδα του Δήμου μας θα μειώνονται ετησίως  κατά  690.000 ευρώ από την  τακτική  επιχορήγηση  από τους ΚΑΠ τα οποία θα παρακρατούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών ως τοκοχρεολύσια του δανείου.

Σημειώσατε δε, ότι δάνεια ύψους 33.000.000 € που είχαν συνάψει παλαιότερες διοικήσεις του δήμου μας με τράπεζες του εξωτερικού, λόγω αδυναμίας του Δήμου, εξυπηρετούνται από το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο είχε υπογράψει ως εγγυητής για την λήψη αυτών των δανείων. Αναμενόμενο, όπως είναι φυσικό,  είναι ότι κάποια χρονική στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα τα απαιτήσει από το δήμο μας. Γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του δήμου.

Το χειρότερο δε είναι ότι τα δάνειο θα το πάρουμε για να καλυφθούν αποζημιώσεις και παλαιότερα χρέη του δήμου σε προμηθευτές και όχι για επενδύσεις και ανάπτυξη. Βαρέλι δίχως πάτο δηλαδή.Ο δήμος δεν αντέχει άλλα δάνεια»

Στο ερώτημα, που εύλογα δημιουργείται, τι αντιπροτείνει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει περιπέσει ο Δήμος, μας είπε επιγραμματικά.

«Υπάρχει λύση. Με αύξηση των εσόδων και μείωση δαπανών θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε τα 10 εκατομμύρια που χρειαζόμαστε.

Ένα μικρό παράδειγμα για την αύξηση των εσόδων. Να διεκδικήσουμε τα περίπου 450.000 € ετησίως από την συμφωνία που έχουμε με το κράτος για την Αμυγδαλέζα και να τα εγγράψουμε στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Για τα έξοδα. Ο δήμος μας  έχει ετησίως περίπου 94.000.000 € έξοδα.  Αν αφαιρέσουμε τα περίπου 17.000.000 € που είναι οι μισθοί των υπαλλήλων μαζί με τις εισφορές το υπόλοιπο των εξόδων ανέρχεται στα 77.000.000 € περίπου.  Με ορθολογική περικοπή του 15% περίπου στα υπόλοιπα έξοδα και φυσικά με χρηστή διαχείριση και προμήθειες κατόπιν έρευνας ώστε να πετυχαίνουμε κάθε φορά  την καλύτερη δυνατή τιμή στις προμήθειές μας, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αυτά τα «περίφημα» 10 εκατομμύρια.

Φυσικά αυτά πρέπει να ερευνηθούν και μελετηθούν από μία καταρτισμένη στα οικονομικά επιτροπή γιατί όχι ακόμα και από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που θα καταθέσει στη διοίκηση τις προτάσεις της για την εξεύρεση εσόδων αλλά και από ποιους κωδικούς θα μπορέσουμε να περικόψουμε δαπάνες. Και με ελέγχους να εγγυάται τη σωστή και ηθική διαχείριση των προμηθειών.

Πράγματι δεν είναι ότι το καλύτερο ο Δήμος μας να είναι υπό την επιτήρηση του Οικονομικού  Παρατηρητηρίου. Αυτό που θα έκανε το Παρατηρητήριο  ας το κάνουμε μόνοι μας.»

Ευχαριστήσαμε πολύ τον αντιδήμαρχο Τάσο Χίο για την ολοκληρωμένη αλλά και τεκμηριωμένη τοποθέτησή του πάνω  στο καίριο αυτό ζήτημα της λήψης του δανείου που θα βαραίνει για τα επόμενα 25 χρόνια εμάς και τα παιδιά μας. Τον ευχαριστούμε επίσης γιατί μας επανέλαβε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, ασχολήθηκε με τα κοινά με την αγνότερη των προθέσεων για να προσφέρει στο κοινό καλό και  δήλωσε διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο για το όποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα απασχολεί την μικρή μας πόλη.

Επίσης νοιώθουμε την ανάγκη να θυμίσουμε ότι στη δημοκρατία οι διαφορετικές απόψεις με γόνιμη αλλά και δημιουργική σύνθεση φέρνουν τις περισσότερες φορές το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τέλος για να θυμηθούμε και ένα παραμύθι της παιδικής ηλικίας. Οι πραγματικοί και αγνοί φίλοι δεν είναι απαραίτητα αυτοί που πάντα συμφωνούν μαζί μας. Πολλές φορές  αυτοί είναι που αφήνουν τον “Βασιλιά γυμνό”.

 

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -