11.4 C
Athens
1 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΤιμή στην Ανδρονίκη Πορφύρη από τον Σύλλογο Γυναικών Θρακομακεδόνων

Τιμή στην Ανδρονίκη Πορφύρη από τον Σύλλογο Γυναικών Θρακομακεδόνων

- Advertisement -
- Advertisement -

Μια 95χρονη Ψυχή από τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων, η Ανδρονίκη Πορφύρη, διαδέχθηκε στις συνειδήσεις των κατοίκων των Θρακομακεδόνων -ενδεχομένως κι όλης της Ελλάδας- την προσωπικότητα της Κυράς της Ρω. Μια προσωπικότητα που σηματοδοτεί το όραμα της ελληνικής πραγματικότητας, γιατί αποτελεί ένα από τα πρότυπα του « Ανθρώπου-Προσφορά» και όλη της η ζωή σηματοδοτεί την ελπίδα και τον ακατάπαυστο ζήλο για πρόοδο και προκοπή.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Σύλλογος Γυναικών Θρακομακεδόνων, με αφορμή την αναφορά της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Μητέρα και την Οικογένεια (9 & 15 Μαΐου 2010) πραγματοποίησε μια σεμνή και όμορφη τελετή στο Πνευματικό κέντρο της πόλης, κατά την οποία ο διεθνώς διακεκριμένος άνθρωπος της ελληνικής τέχνης και κουλτούρας Δημήτρης Ταλαγάνης τίμησε την Ανδρονίκη Πορφύρη με χρυσό κλάδο ελιάς και με το ειδικό αντίγραφο του αναμνηστικού παράσημου του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο φιλοτέχνησε για τα εγκαίνια του ομώνυμου Μουσείου στη Ζάτουνα.

Η Ανδρονίκη Πορφύρη γεννήθηκε πριν 95 χρόνια στη Σέλτση της Κόνιτσας, σημερινή Οξυά του Δήμου Μαστοροχωρίων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ και 100 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων. Μέχρι τα 10 της είχε χάσει και τους δυο της γονείς και μεγάλωσε με τη μητριά της. Σταμάτησε το σχολείο στην τετάρτη δημοτικού για να θρέψει το σπιτικό της ξενοδουλεύοντας στα χωράφια. Ντροπαλή είπε το ΝΑΙ – στα 17 της- για να ξεκινήσει μια νέα ζωή δίπλα στον άνδρα της, το Θανάση, που το αγωνιστικό του πνεύμα τον ενέταξε στις τάξεις του αγώνα για μια Ελλάδα λεύτερη. Έτσι, νωρίς βγήκε στο βουνό για να αντισταθεί και να πολεμήσει το άδικο. Βαθιά δημοκρατικός αλλά και διορατικός νους λάτρευε τα γράμματα. Ο εμφύλιος τον βρίσκει στο βουνό. Στόχος των ντόπιων και όχι μόνο δοσίλογων που έκαναν τα πάντα για να το πιάσουν. Δεν τα κατάφεραν και η Ανδρονίκη Πορφύρη έγινε εύκολος στόχος. Έζησε στο πετσί της την υγρασία στα μπουντρούμια της Πυρσόγιαννης, στα κελιά στα Γιάννενα πριν καταλήξει στις φυλακές της Ύδρας. Με το γιο της παρέα που ήταν μόλις ενός χρόνου. Δε δείλιασε, δε λύγισε.

Ύστερα κι από αυτή τη «θητεία» γύρισε στην ερημωμένη Οξυά. Εκεί δούλεψε το όνειρό της! Παλεύοντας μόνη της κατάφερε να πατήσει στα πόδια της. Μακριά από τον άνδρα της και τις κόρες της για πάνω από 30 χρόνια. Έκανε το σπιτικό της, κρατώντας το κεφάλι ψηλά και ζώντας με αξιοπρέπεια. Προσπέρασε τη μιζέρια της εποχής της και είδε με καλοσύνη όσους προσπάθησαν να κάνουν και έκαναν κακό στην οικογένειά της και έβαλε τη δική της προσωπική σφραγίδα στην εξέλιξη του τόπου. Έσκαψε με τα χέρια της για να γίνουν το υδραγωγείο και η αποχέτευση του χωριού της. Μετέφερε ίδια με τους άνδρες το πηλοφόρι για να χτιστεί το γιοφύρι κι ο δρόμος εκεί στα ψηλά, στην Οξυά. Κατάφερε να αναπτύξει έντονη κοινωνική ευαισθησία. Το σπιτικό της στην πλατεία του χωριού ήταν η φωλιά του «Ξένιου Δία». Καλοσυνάτη, συνεπής, νοικοκυρά και ντόμπρα ορμήνευε και ορμηνεύει τα νέα παιδιά να προοδεύουν, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να έχουν καλοσύνη μέσα τους, καταθέτοντας τον εαυτό της που σε όλη την πορεία της ζωή της δεν κράτησε κακία, ούτε σε όσους την έδειραν, τη λοιδόρησαν και την πρόδωσαν . Μόνο λόγια αγάπης και ζεστασιά έχει για όλους.

Ο Σύλλογος Γυναικών Θρακομακεδόνων, τιμώντας την Ανδρονίκη Πορφύρη, ξεκινά την προσπάθεια να ξανακερδίσουμε σα λαός την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, πιστεύοντας πως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχει ανάγκη ν΄αφυπνιστούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -