11.4 C
Athens
26 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORY"Καπελώνει" τους δημάρχους η Ρένα Δούρου και επιχειρεί να τους αφαιρέσει αρμοδιότητες...

“Καπελώνει” τους δημάρχους η Ρένα Δούρου και επιχειρεί να τους αφαιρέσει αρμοδιότητες για τα σκουπίδια

- Advertisement -

Στον «ύπνο» επιχείρησε να πιάσει τους δήμους η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τη διοίκηση του Συνδέσμου, τις οποίες εκχωρεί στην Περιφέρεια. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, την οποία πήρε η Εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, σε θέμα που δε βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη και, κυρίως, αιφνιδιάζοντας τους δημάρχους. “Όσοι νομίζουν ότι θα κάνουν bullying στους δήμους αξιοποιώντας δικά τους χρήματα είναι γελασμένοι” δηλώνει η ΚΕΔΕ.

Στη λογική του «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», εφόσον η μόνη καταψήφιση προήλθε από τον πρώην δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αφροδίτη Μπιζά έφερε προς ψήφιση στην Ε.Ε , την εκχώρηση της αρμοδιότητας θεώρησης και έγκρισης μελετών έργων διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ, στην Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι εκχωρείται η προϊσταμένη αρχή και η διευθύνουσα υπηρεσία στην Περιφέρεια κάτι που πρακτικά συνεπάγεται την αποδυνάμωση του ΕΔΣΝΑ, αφού οι αποφάσεις δε θα λαμβάνονται στην εκτελεστική επιτροπή αλλά στην Περιφέρεια.

- Advertisement -
- Advertisement -

Με τη κίνηση αυτή, η κα Δούρου επιχειρεί να παραγκωνίσει τους δήμους, γεγονός, το οποίο πέρα από το πολεμικό κλίμα που δημιουργεί, έχει μια σημαντική ηθική διάσταση: μια περιφερειακή αρχή και μια περιφερειάρχης που ευαγγελίζονται τη διαφάνεια, όφειλαν να θέσουν σε διαβούλευση το θέμα ή τουλάχιστον να ενημερώσουν για την πρόθεσή τους τους δημάρχους και όχι να τους αιφνιδιάζουν με αποφάσεις εν κρυπτώ. Πόσο, μάλλον, όταν τα έσοδα του ΕΔΣΝΑ προέρχονται από τις εισφορές των δήμων.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτιολογία που προβλήθηκε για τη λήψη της απόφασης ήταν η εμπειρία που υποτίθεται ότι διαθέτουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, επιχείρημα που, πέρα από το γεγονός ότι αμφισβητείται έντονα, απαξιώνει πλήρως τις 7 τεχνικές διευθύνσεις του ΕΔΣΝΑ.

Εξάλλου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι η απόφαση ελήφθη παρουσία της Αφροδίτη Μπιζά – χωρίς η ίδια να ενημερώσει την ΠΕΔΑ – ενός ανθρώπου που είχε ανέκαθεν στενή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο εκ της θέσεώς της, όσο και εκ της θέσης του συζύγου της, Θωμά Μπιζά, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα την προσβάλλουν ενώ σκληρή ήταν και η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία τόνισε ότι «η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου για άλλη μια φορά υιοθετεί καθεστωτικές πρακτικές και επιχειρεί να καπελώσει τους Δήμους».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, μέσα στον Αύγουστο και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, πέρασε ως έκτακτο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης η εκχώρηση της αρμοδιότητας της Προϊσταμένης αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας στην Περιφέρεια. Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 3 προς 1, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τρία ακόμη μέλη του Δ.Σ.. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση μειοψηφική, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την νομιμότητα της. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση και η ίδια η κα Δούρου.
Γιατί είναι απαράδεκτη η απόφαση
Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια καπελώματος των Δήμων και των αρμοδιοτήτων τους, σε ένα ακόμη ζήτημα, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μέσω της σχετικής απόφασης που πάρθηκε από τη μειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, η Περιφέρεια καταργεί ουσιαστικά τις τεχνικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, παρακάμπτει
τους δήμους και αναλαμβάνει την πλήρη διαδικασία για τη θεώρηση και έγκριση των μελετών των έργων:
1. «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στην ΟΕΔΑ «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού»,
2. «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στο χώρο του ΣΜΑ Σχιστού»,
3. «Αναβάθμιση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων- Φυλής».

Και καταλήγει:

«Την καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης μιας εγκάθετης μειοψηφίας του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ. Όσοι νομίζουν ότι θα κάνουν bullying στους δήμους αξιοποιώντας δικά τους χρήματα είναι γελασμένοι. Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κάτω από τον κομματικό εναγκαλισμό και η Περιφέρεια να κατανέμει χρήματα των δήμων με μη αξιοκρατικά κριτήρια. Κανείς δεν έχει λάβει τέτοιου είδους λευκή επιταγή».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -