KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Τοπίο στην ομίχλη

ΦΥΛΗ

«Θέλουμε πραγματική αστυνόμευση ή εντυπωσιασμό;» Ο γ.γ. της ΕΑΣΥΔΑ Γιώργος Σταματάκης εξηγεί γιατί δεν πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στο Ζεφύρι

12/08/2016 07:38
Ανανεώθηκε 13/08/2016 12:29
4 '
Γιώργος Σταματάκης, γραμματέας, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΥΑΔΑ
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής (ΥΑΔΑ) στο Ζεφύρι, εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, προτάσσοντας μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία κατέθεσε σε υπόμνημα προς το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης.  «Θέλουμε πραγματική αστυνόμευση ή θέλουμε να κάνουμε show;» διερωτώνται οι αστυνομικοί και απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους να μην «κάψουν» το χαρτί μιας ιδιαίτερα σημαντικής υπηρεσίας, προς χάριν οικονομίας και εντυπώσεων.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Κατηγορηματικός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δε θα πρέπει να εδρεύουν όχι μόνο στο Ζεφύρι αλλά οπουδήποτε υπάρχουν οργανωμένοι καταυλισμοί Ρομά, εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γιώργος Σταματάκης, ο οποίος τονίζει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ  (doxthi.gr) ότι ο ρόλος των Υποδιευθύνσεων δεν αφορά στην καθημερινή παραβατικότητα αλλά στη βαριά εγκληματικότητα και σε ειδικές περιπτώσεις.

«Οι πολίτες συγχέουν τη δουλειά της Υποδιεύθυνσης με εκείνη των τοπικών τμημάτων ασφαλείας. Η ΥΑΔΑ θα πάρει την πληροφορία που θα της δώσει το τοπικό τμήμα και θα τη δουλέψει για να μπορέσει στη συνέχεια, με κάθε μέσο, να εξαρθρώσει κυκλώματα και εγκληματικές ομάδες. Δεν κάνει το έργο του παραρτήματος ασφαλείας» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί δεν είναι εναντίον της μετακίνησης σε άλλη περιοχή αλλά μόνο εκεί όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά. «Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής είναι μια άκρως επιχειρησιακή υπηρεσία που λειτουργεί υπό πλήρη κάλυψη και αθέατη παρακολούθηση των υπόπτων. Η προστασία των προσώπων που συμμετέχουν στις έρευνες καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιούνται αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Πως μπορούμε όμως να παρακολουθούμε τέτοιες οργανώσεις, όταν θα είναι εύκολη η στοχοποίησή μας, είτε σε επίπεδο προσώπων, είτε κινήσεων;» διερωτάται.  Προσθέτει δε, ότι με δεδομένη την αλληλοϋποστήριξη των ROMA η πληροφόρηση για τις κινήσεις αστυνομικών και οχημάτων θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις σε όλους τους καταυλισμούς τσιγγάνων.

Εξαιτίας ακριβώς αυτής της αλληλοϋποστήριξης, το ίδιο υπαρκτός, για τον κ. Σταματάκη είναι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στο Ζεφύρι. «Οποιαδήποτε σύλληψη θα μπορούσε δυνητικά να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης, καθώς δεκάδες τσιγγάνοι, αισθανόμενοι ότι βρίσκονται στην έδρα τους, θα κινούνται πιο εύκολα να απελευθερώσουν τους δικούς τους κάτι το οποίο έχει συμβεί αρκετές φορές ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.  Αντίθετα, περιοχές μακριά από καταυλισμούς λειτουργούν ως «ξένες» για αυτές τις ομάδες και φοβούνται να δράσουν» αναφέρει.

“Ακυρώνουμε επιχειρησιακά μια σημαντική υπηρεσία”

Για το γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, η μετεγκατάσταση θα έχει πρακτικά ως συνέπεια την ακύρωση όλων των φυσικών παρακολουθήσεων και την αποθράσυνση των ομάδων. «Είναι σαν να μεταφερθεί η έδρα των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων. Αν υποτεθεί ότι υπήρχε εκεί δωρεάν κτίριο, θα τους πήγαιναν; Θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτό, δίχως να αποβεί σε βάρος των συναδέλφων και, εν τέλει, όλης της κοινωνίας; » αναρωτιέται.

Το θέμα για το Γιώργο Σταματάκη είναι να υπάρξει πραγματική βούληση για την πάταξη της παραβατικότητας και υπάρχουν τρόποι, χωρίς να αποδυναμώνεται το σημαντικό έργο που παράγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. «Θα μπορούσε, για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο κτίριο του Ζεφυρίου, να μεταφερθούν οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ και Ο.Π.Κ.Ε Δυτικής Αττικής, καθώς και η έδρα μιας-δυο διμοιριών των Υ.Α.Τ-Υ.ΜΕ.Τ που θα στελεχώνονται από συναδέλφους που μένουν στην περιοχή και θα βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Επίσης, είναι απολύτως  απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των τοπικών τμημάτων ασφαλείας με προσωπικό. Έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» τονίζει.

Ο ίδιος ζητά από την ηγεσία του υπουργείου αλλά και της ΕΛΑΣ να επανεξετάσει την απόφαση μετεγκατάστασης και να μην καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού που δε θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.  «Δεν ακυρώνουμε επιχειρησιακά μια υπηρεσία με μόνο κριτήριο το οικονομικό όφελος. Δεν υποβαθμίζουμε το έργο των αστυνομικών και δε συμβάλλουμε στη στοχοποίησή τους, αντίθετα τους προστατεύουμε. Αυτά δεν είναι ζητούμενα αλλά δεδομένα για εμάς» σημειώνει.

Όσον αφορά στο δήμο Φυλής, κ. Σταματάκης είναι κατηγορηματικός: «Το πρόβλημα της Φυλής δε θα λυθεί με τη μετεγκατάσταση της Υποδιεύθυνσης αλλά με την αύξηση της ένστολης αστυνόμευσης. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα έστελναν δέκα ομάδες Ο.Π.Κ.Ε να επιχειρούν στη Δυτική Αττική και έστειλαν, πριν από μια εβδομάδα, μόνο μια. Από την άλλη, αξίζει να ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής σας ότι έχει συσταθεί επιτροπή, η οποία έχει επανεξετάσει τους στόχους που φυλάσσονται. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 800 υπεράριθμοι αστυνομικοί, οι οποίοι φυλάνε στόχους – φαντάσματα. Αν θέλει πραγματικό έργο ο δήμαρχος Φυλής, είναι καλύτερο να ζητήσει την αποδέσμευση αυτών των ατόμων, αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί και από εμάς, και την ενίσχυση των τμημάτων ασφαλείας αλλά και τάξης. Γιατί όταν θα συμβούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, θα πρέπει να δούμε ποιός θα αναλάβει τις ευθύνες…».

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: