11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΖΩΗΣυνταγές του Φθινοπώρου από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

Συνταγές του Φθινοπώρου από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

- Advertisement -

Τέσσερις συνταγές του Φθνινοπώρου προτείνει για τους αναγνώστες του doxthi.gr  η Βίκυ Καράμπελα – Μίχα.

Πελτέ ντομάτας όλο τον χρόνο

Υλικά:

- Advertisement -
- Advertisement -
  • 1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες
  • 1/2 κ. σούπας αλάτι
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζεις σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό βουτάς τις ντομάτες για 1 λεπτό και στη συνέχεια τις βγάζεις και τις βουτάς στο κρύο νερό. Χαράζεις τις ντομάτες με το μαχαίρι και τις ξεφλουδίζεις. Τις κόβεις στη μέση και πετάς το κοτσάνι και τα σπόρια. Τις ρίχνεις μέσα στο μπλέντερ για να λιώσουν. Βάζεις τον πολτό σε κατσαρόλα για να βράσει μαζί με αλάτι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Όταν ήταν ακόμα ζεστός ο πελτές, τον βάζεις σε βαζάκι και από πάνω ελαιόλαδο. Το κλείνεις, το βάζεις ανάποδα και το αποθηκεύεις.

Πετιμέζι από σύκα

Υλικά:

  • Φλούδες από σύκα ή γινόμενα σύκα, τα οποία δεν έχουν ξινίσει.
  • Φλούδες πορτοκαλιού 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα αρωματικά και νερό να τα σκεπάζει 2 δάχτυλα.

Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ τα φλούδια για 1 ώρα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν όλοι μέρα. Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, απλώνουμε ένα τουλπάνι και σουρώνουμε το ζωμό με τα φλούδια. Βάζουμε το ζουμί στη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλει αφρούς στην επιφάνεια τους οποίους πρέπει να αφαιρέσεις. Αυτό βοηθά το πετιμέζι να γίνει διάφανο και όχι θολό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να συμπυκνωθεί μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά (χωρίς να σκεπάσεις με καπάκι). Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Γλυκό σταφύλι

Υλικά:

  • 1000 gr. ρώγες σταφυλιού σουλτανίνα
  • 800 gr. ζάχαρη
  • 150 ml.νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα κάνουμε εναλλάξ στρώσεις τις ρώγες με την ζάχαρη. Αφήνουμε την κατσαρόλα όλο το βράδυ , έτσι τα σταφύλια θα «βγάλουν» όλα τους τα υγρά και θα υγροποιηθεί η ζάχαρη. Το δέσιμο Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το γλυκό και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε το γλυκό, χωρίς να το ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί. Σιγοβράζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 35-40 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας ελαφρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε, σε δροσερό μέρος.

Μουσταλευριά

Υλικά:

  • Για κάθε 6 κούπες καθαρισμένο μούστο: 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο
  • ½ κούπα σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά
  • 2 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και ρίχνουμε τα ξύλα της κανέλας. Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε. Λίγο πριν πάρει βράση αδειάζουμε το χυλό του αλευριού περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια . Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και περιμένουμε να πήξει σιγοβράζοντας. Ανακατεύουμε συνεχώς. Θα πρέπει αυτό να γίνεται για μισή ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε αν έχει την σωστή πυκνότητα ως εξής: Σε ελαφρά βρεγμένο πιατάκι αφήνουμε ελάχιστη ποσότητα. Αφενός πρέπει να ξεκολλά και αφετέρου , αν δημιουργήσουμε δρόμο με το κουτάλι ή με το δάκτυλό μας , o δρόμος αυτός δεν πρέπει να κλείνει. Όταν η υφή της είναι αυτή που πρέπει , βγάζουμε την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε Πασπαλίζουμε με το χοντροτριμμένο καρύδι, και σουσάμι και λίγη κανέλα σκόνη. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -