11.4 C
Athens
8 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΜετατρέπουν σε… γκαζόν την ιστορία της Φυλής!

Μετατρέπουν σε… γκαζόν την ιστορία της Φυλής!

- Advertisement -

Σαν χωράφι έτοιμο για… όργωμα μοιάζει ένα μεγάλο μέρος στην πλατεία της δημοτικής κοινότητας Φυλής, εκεί όπου, μέχρι χθες, η ιστορία και η παράδοση της περιοχής ξετυλίγονταν αβίαστα και αρμονικά στα μάτια ενός επισκέπτη. Η επισκευή του παλαιού δημαρχείου από τη νυν διοίκηση του δήμου Φυλής δεν περιορίστηκε μόνο στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως αρχικά είχε μελετηθεί και πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, αλλά «σάρωσε» και τον εξωτερικό περίβολο, μαζί με όσα υπήρχαν για να αναδεικνύουν τα σύμβολα, τα οποία συνέδεαν τους κατοίκους με τον πλούτο της περιοχής.

- Advertisement -

Γραμμένη στην κεντρική πλατεία, μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις και με πλήρη σεβασμό σε ότι αντιπροσώπευε, ήταν η ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Φυλής. Τα δυο συντριβάνια, η βρύση, ο πλάτανος και οι λαξευμένοι βράχοι συμβόλιζαν τις πηγές της Πάρνηθας, τον πλούτο που απορρέει από το υδάτινο στοιχείο και τη διαχρονικότητα της περιοχής. Σήμερα, στο όνομα μιας ακατανόητης ρήξης με το παρελθόν, «ξηλώθηκαν» από τη διοίκηση Παππού για να μετατραπούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε… βοσκοτόπι, λες και η κοινότητα της Φυλής πάσχει από πράσινο ή από βοσκοτόπια και όχι από την απεικόνιση της ιστορικής συνέχειας που επιβάλλεται να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η ιστορία της πλατείας

Η ιστορία της πλατείας, στη σημερινή της μορφή, ξεκινά το 1981, με την εκλογή του τότε βουλευτή Στάθη Γιώτα και το «άνοιγμα» των χρηματοδοτήσεων στην τότε κοινότητα Φυλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Ως υπουργός Πολιτισμού, η Μελίνα Μερκούρη επισκέπτεται, για ιστορικούς λόγους, την περιοχή και εντυπωσιάζεται από το φρούριο, την Πηγή και τον αρχαιολογικό πλούτο που αντικρίζει. Προτείνει, λοιπόν, την κατασκευή δύο έργων: ενός θεάτρου στην Πηγή που θα αναδείκνυε την περιοχή και μιας πλατείας στο κέντρο της τότε κοινότητας, η οποία θα συμβόλιζε την ιστορία της περιοχής, από τους κλασικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Οι τότε τοπικοί παράγοντες συμφωνούν – άλλοι ένθερμα και άλλοι αναγκαστικά – και ένας πρωτοποριακός αρχιτέκτονας αναλαμβάνει το έργο ανακατασκευής της πλατείας, με την επίβλεψη του υπουργείου πολιτισμού, χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών και μια απαραίτητη προϋπόθεση: να σεβαστεί την ιστορικότητα του τόπου.

Όταν ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της πλατείας περιελάμβανε δυο σιντριβάνια (που συμβόλιζαν τους πίδακες της περιοχής), μια βρύση (σύμβολο των πηγών της Πάρνηθας), βράχους (σύμβολο της διαχρονικότητας του τοπίου)και ένα πλατάνι (σύμβολο του υδάτινου πλούτου της περιοχής), το οποίο διατηρούνταν στο σημείο εκείνο για περισσότερα από 500 χρόνια και από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, στις γωνιές αλλά και σε τοίχους υπήρξαν σύμβολα που αναπαριστούσαν ιστορικές περιόδους. Όλα μαζί αποτελούσαν αναπόσπαστα τμήματα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου της αρχαίας Φυλής.

Παράλληλα, στην πλατεία δέσποζε το ιστορικότερο δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο των αρχών του 19ου αιώνα, που στέγαζε και το κοινοτικό κατάστημα. Ο τότε κοινοτάρχης Νίκος Λιάκος αποφασίζει (χωρίς να πάρει καμία έγκριση και αγνοώντας τα χαρακτηριστικά του διατηρητέου μνημείου που διέθετε) να το γκρεμίσει και, εφόσον δεν υπήρχε πλέον χώρος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινότητας, του δόθηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέου κτιρίου (το σημερινό δημοτικό κατάστημα). Η πλατεία περιορίστηκε αισθητά και η ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εγκλωβίστηκε. Κάποιοι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι αμέσως μετά την κατασκευή του δημαρχείου υπήρξε προσπάθεια να γκρεμιστεί και η παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η σθεναρή αντίσταση ωστόσο του παπα-Δημήτρη (και σημερινού ιερέα) και των πολιτών απέτρεψαν το γεγονός.

Αυθαίρετο «ξήλωμα» χωρίς έγκριση (η ιστορία επαναλαμβάνεται)

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι διοικήσεις των δήμων σέβονταν τα σύμβολα που υπήρξαν μέσα στην κεντρική πλατεία, αφού δεν ήταν τίποτε άλλο από τα σύμβολα του τόπου τους. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε επέμβαση που θα αλλοίωνε το τοπίο και είναι βέβαιο ότι ακόμα και ο αείμνηστος Νίκος Λιάκος δε θα είχε ποτέ επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ακόμα και για το άγαλμα του καπετάν Μελέτη, υπήρξε ειδική μέριμνα που και πως θα τοποθετηθεί, προκειμένου να μη διαταραχθεί το αρχιτεκτονικό σύνολο της πλατείας. Μέχρι σήμερα που τα ιστορικά σύμβολα απομακρύνθηκαν και ο χώρος οργώθηκε, κυριολεκτικά, για να μετατραπεί, όπως λένε οι ντόπιοι, σε βοσκότοπο!

Το σημαντικότερο, ωστόσο, όλων είναι πως για το «ξήλωμα» δεν ενημερώθηκε κανείς. Συντριβάνια, βράχοι, βρύση και πλάτανος αποκόπηκαν βίαια από το χώρο, χωρίς κανείς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να γίνει γνωστό που φυλάσσονται. Δεν πήραν έγκριση από πουθενά, ούτε από την εφορία αρχαιοτήτων, δεν έχει ενημερωθεί, κατά πληροφορίες, καν η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Και, βέβαια, το θέμα δεν έχει έρθει καν στο δημοτικό συμβούλιο, όπως οφείλει να κάνει κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τους θεσμούς και τον εαυτό της.

Και το ερώτημα είναι: ποιος αποφάσισε να κάνει αυτό το ιστορικό «έγκλημα», επαναλαμβάνοντας την ιστορία σε νέα εκδοχή και, εν τέλει, ως φάρσα; Ποιος και χάριν ποιας «νεωτερικότητας» αποφάσισε να αλλάξει το χώρο;

Ο αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος ή η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Φυλής (κόρη του αείμνηστου δημάρχου) Ελένη Λιάκου ή ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς;

 

Φυλή, δημοτική κοινότητα, δήμος Φυλής, Χασιά
Πανοραμική άποψη της πλατείας στη Φυλή. Αριστερά υπήρχαν δυο συντριβάνια και άλλα στοιχεία που αναδείκνυαν την ιστορία του τόπου (φωτό αρχείου)
Φυλή, δημοτική κοινότητα, δήμος Φυλής, Χασιά
Ο πλάτανος και η βρύση – σύμβολα του υδάτινου πλούτου της περιοχής – που δέσποζαν στο χώρο για δεκάδες χρόνια, δεν υπάρχουν πια στην πλατεία (φωτό αρχείου)
Φυλή, δημοτική κοινότητα, δήμος Φυλής, Χασιά
Ξηλώθηκαν ακόμα τα συντριβάνια, οι βράχοι και ο χώρος κυριολεκτικά… οργώθηκε
Φυλή, δημοτική κοινότητα, δήμος Φυλής, Χασιά
Ξηλώθηκαν τα συντριβάνια, οι βράχοι και ο χώρος κυριολεκτικά… οργώθηκε
Φυλή, δημοτική κοινότητα, δήμος Φυλής, Χασιά
Ξηλώθηκαν τα συντριβάνια, οι βράχοι και ο χώρος κυριολεκτικά… οργώθηκε

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -