Έντεκα χρόνια έχουν περάσει, σχεδόν, από την ημέρα που χτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών. Έντεκα χρόνια επιμονής, υπομονής και προσπάθειας για την ομαλή ένταξη παλλινοστούντων και αλλοδαπών στην ελληνική πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών άνοιξε τις πόρτες του στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, παρουσιάζοντας τη πολύτιμη προσπάθεια διευθυντή, καθηγητών και μαθητών, να καταπολεμήσουν τη «ρετσινιά του ξένου»… Με τη πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την αθρόα μετανάστευση ομογενών στην Ελλάδα την δεκαετία του ΄90, ο Δήμος των Αχαρνών υποδέχεται στα διοικητικά του όρια ένα, αρκετά μεγάλο, ποσοστό παλλινοστούντων, την ίδια ώρα που ολόκληρη η χώρα καλείται να τους ενσωματώσει στην ελληνική πραγματικότητα. Το 1996, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ένταξης παλλινοστούντων και αλλοδαπών μαθητών, ψηφίζεται νόμος για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στους ομογενείς καθώς και την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική πραγματικότητα.
Ύστερα από τη συντονισμένη προσπάθεια του Γεώργιου Μάρκου, Διευθυντή του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής και του Υπουργείου Παιδείας, λειτουργεί τελικά το 1999 στο Δήμο Αχαρνών, το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Έντεκα χρόνια μετά, στο σχολείο φοιτούν 211 μαθητές – στη πλειονότητα τους ποντιακής καταγωγής – διαφόρων εθνοτήτων: Πακιστανοί, Ινδοί, Ουκρανοί, Ρώσοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι αλλά και μαθητές από τη Μολδαβία και το Καζακστάν.
Ο τρόπος λειτουργίας του Διαπολιτισμικού Σχολείου
Η αρχή για τα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης πραγματοποιείται με τους καλύτερους οιωνούς. Τελώντας υπό την εποπτεία του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής (φορέας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και απαρτιζόμενο από καθηγητές, κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, ξεκινούν το ταξίδι της γνώσης. Υπό την εποπτεία του Γεώργιου Μάρκου και με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας εκδίδονται, αρχικά σε ερευνητικό στάδιο, βιβλία με διδακτέα ύλη μεταφρασμένη στην ελληνική, τη ρώσικη και την αλβανική γλώσσα, με σκοπό την καλύτερη αφομοίωση και κατανόηση από τους μαθητές.
Παράλληλα, στα σχολεία λειτουργούν τάξεις υποδοχής στα πλαίσια των οποίων οι μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες τους, μαθαίνουν εντατικά την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα ή παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα των “κανονικών” τάξεων με παράλληλη γλωσσική και μαθησιακή κάλυψη. Για την ενίσχυση μαθητών, οι οποίοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις τάξεις υποδοχής, προβλέπονται από τη νομοθεσία φροντιστηριακά τμήματα τα οποία λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου.
Το 2001 παρατηρείται στροφή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, τα οποία δεν τελούν πλέον υπό την αιγίδα του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής ενώ σταματά και η έκδοση διδακτικών βιβλίων μεταφρασμένων σε άλλες γλώσσες, πλην της ελληνικής. Λόγω και των χαμηλών αποτελεσμάτων των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στις οποίες διαγωνίζονται στη κατηγορία του 10%, αποφασίζεται η κατάργηση των Διαπολιτισμικών Λυκείων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ο Χρήστος Καρανίκος διευθυντής του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αχαρνών, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ειδικά βιβλία, δυσχεραίνει τη δυνατότητα αφομοίωσης της διδακτέας ύλης από τον μαθητή, καθώς είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί που δεν ξέρει παρά τα βασικά της ελληνικής γλώσσας, να κατανοήσει το οποιοδήποτε μάθημα.
Πρόταση για δημιουργία Κέντρου Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών στις Αχαρνές
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το υψηλό ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες που παρατηρείται στο σχολείο, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι ίδιοι οι γονείς, αδυνατώντας να κατανοήσουν το πρόβλημα του παιδιού τους, συνήθως θεωρούν πως απλά τεμπελιάζουν και δεν ενδιαφέρονται να μορφωθούν. Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, πως στην Ανατολική Αττική λειτουργεί Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμα και δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να εξεταστεί ένα παιδί και να υπάρξει διάγνωση. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο κ. Καρανίκος θεωρεί ως λύση τη δημιουργία ενός Κ.Ε.Δ.Δ.Υ στις Αχαρνές. “Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη από τη νομοθεσία για την ύπαρξη ψυχολόγων στα Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης αποτελεί πολύ μεγάλη έλλειψη, την οποία έχουμε επισημάνει στο Ινστιτούτο Παλλινοστούντων Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Η δημιουργία ενός Κ.Ε.Δ.Δ.Υ στο Δήμο μας θα αποτελούσε πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και θα έλυνε τα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Καθηγητές παράδειγμα προς μίμηση
Την ίδια ώρα, που η ελληνική παιδεία οδηγεί τους μαθητές στην περιθωριοποίηση, λόγω της μη ύπαρξης ενός συγκροτημένου πλαισίου εκπαίδευσης, οι καθηγητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Αχαρνών διδάσκουν καθημερινά στα παιδιά να αγαπούν την Ελλάδα και να προσπαθούν γι΄ αυτήν και τους ίδιους, χαρίζοντας τους ακόμα και ώρες εκτός ωραρίου διδασκαλίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι καθηγήτριες Κατερίνα Μπαξεβάνη και Νίκη Κάππα, οι οποίες αναπτύσσουν λαογραφικά και περιβαλλοντικά προγράμματα αντίστοιχα. Όπως τονίζει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ η κ. Μπαξεβάνη, στόχος του προγράμματος που πηγάζει από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση των παιδιών με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας. Βασιζόμενη, εξάλλου, στο γεγονός πως η πλειονότητα των παιδιών είναι ποντιακής καταγωγής, η ίδια διδάσκει ποντιακούς χορούς, καθώς και ποντιακά ήθη και έθιμα.
Αρωγός στη προσπάθεια αυτή είναι η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών “Καπετάν Ευκλείδης”, όπου τα παιδιά μεταβαίνουν μια φορά την εβδομάδα και διδάσκονται ποντιακούς χορούς “Η ενασχόληση των παιδιών με τους παραδοσιακούς χορούς τους δίδει κίνητρο για να συνεχίσουν. Είναι μεγάλη η χαρά και η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνουμε από την ομάδα παραδοσιακών χορών. Όταν ένα παιδί μάθει από μικρό να ασχολείται με τη παράδοση, το ίδιο κάνει και σε μεγαλύτερη ηλικία” τονίζει η κ. Μπαξεβάνη.
Επιπλέον, οι μαθητές μαθαίνουν σύγχρονους χορούς ενώ πέρυσι κέρδισαν το 2ο βραβείο σε διαγωνισμό χορού! Παράλληλα, υπό την εποπτεία της υποδιευθύντριας Ειρήνης Πολίτη, συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το πιο πρόσφατα που αφορά στην ανταλλαγή μέσω του internet πληροφοριών πάνω στα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής, με παιδιά από 29 κράτη του κόσμου.
Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος
Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών αποτελεί έναν ακόμα στόχο που έχει κατακτήσει το Διαπολιτισμικό Σχολείο Αχαρνών. Μέσα από συμμετοχές σε περιβαλλοντικά προγράμματα, επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και θεατρικά έργα αφιερωμένα στο περιβάλλον, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της ανακύκλωσης και το ρόλο της ένταξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη ζωή μας. Όπως επισημαίνει η κ. Κάππα, υπεύθυνη για τα περιβαλλοντικά προγράμματα, το σχολείο έχει ενταχθεί στο περιβαλλοντικό δίκτυο της Αργυρούπολης και πρόκειται να πραγματοποιήσει θεατρική παράσταση αφιερωμένη στο περιβάλλον ενώ προτίθενται να δημιουργήσουν σχολική ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία θα ενημερώνει τους μαθητές κυρίως για περιβαλλοντικά θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τόσο ο διευθυντής όσο και οι καθηγητές του σχολείου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του Σχολείου, ώστε να είναι αυτάρκες και να καταναλώνει την ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες του. Η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής έχει ήδη εγκρίνει την πρόταση και το σχολείο βρίσκεται σε αναζήτηση επιδότησης για την υλοποίηση του.
Δημιουργία πρότυπης βιβλιοθήκης
Ο στόχος για δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος παρουσιάσεων, έχει πλέον επιτευχθεί για το σχολείο. Την αίθουσα θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα υπόλοιπα σχολεία, ύστερα από συνεννόηση με τον βιβλιοθηκάριο, για να πραγματοποιούν τις δικές τους παρουσιάσεις.
Παράλληλα, όπως και ο κ. Καρανίκος υπογραμμίζει, η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου στο χώρο του σχολείου είναι επιβεβλημένη τόσο για τους μαθητές του Διαπολιτισμικού και τα γύρω σχολεία, όσο και τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Η μετάβαση των παιδιών στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Μπάμπης Χολίδης» είναι δύσκολη, καθώς η απόσταση είναι μεγάλη και οι γονείς αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το γυμναστήριο. Παράλληλα, ο Σύλλογος του σχολείου σκέφτεται να αιτηθεί και τη δημιουργία γηπέδου χάντμπολ στο προαύλιο χώρο του, άθλημα με το οποίο οι μαθητές του σχολείου επιθυμούν να ασχοληθούν.