11.4 C
Athens
1 Απριλίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΘΕ.ΑΜ.Α: Θέατρο Α.μ.ε.α. Αχαρνών

ΘΕ.ΑΜ.Α: Θέατρο Α.μ.ε.α. Αχαρνών

- Advertisement -

 

- Advertisement -
- Advertisement -

ΘΕΑΜΑ: εικόνα αντικειμένων ή γεγονότων που βλέπει μπροστά του ο παρατηρητής ή θεατής, ικανή να προξενήσει συναισθηματικές αντιδράσεις (ορισμός). Ποια όμως είναι η εικόνα που μπορεί πραγματικά να προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις; Πώς επιτυγχάνονται βαθιές συγκινησιακές καταστάσεις προερχόμενες από χαρά ή λύπη; Ερωτήματα που σε περίοδο κρίσης αξιών και θεσμών φαίνεται να χάνουν την ισχύ τους και ως ύστατη ελπίδα να απομένει η αλήθεια που με την ωμή απεικόνισή της αποτελεί τον φωτεινό δάσκαλο…

Στην προσπάθεια πολιτισμικής αναβάθμισης των Αχαρνών και στο πλαίσιο μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού & Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών (Κ.Ε.Π.Ε.Δ.Α.) ιδρύει το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Α.μ.ε.α. Αχαρνών), μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και ειδικές ικανότητες. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητικά προβλήματα και με τη παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα (συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις) αμφισβητώντας με τον πιο γόνιμο τρόπο την προϋπόθεση της αρτιμέλειας ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Τα Α.μ.ε.α. ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί κάτι που στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός. Καθόλου περιττή αλλά επιτακτική η ανάγκη να ξεπεράσει πια η ελληνική κοινωνία τις “πρωτόγονες” και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των Α.Μ.Ε.Α.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός Α.Μ.Ε.Α.- Σκηνοθέτης- Αρχαιολόγος) που ο ίδιος αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του έδωσε τα πρώτα ψήγματα γόνιμης αμφισβήτησης αυτού του κανονισμού.

Το θεατρικό εργαστήρι ξεκινά το πρόγραμμά του την Κυριακή 25 Απριλίου 2010. Θα λειτουργεί σε αρχική μορφή κάθε Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη απόγευμα, σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των συμμετεχόντων με τρία διαφορετικά τμήματα: α. Τμήμα νέων (14-18 ετών) β. Ερασιτεχνικό τμήμα ενηλίκων και γ. Την επαγγελματική ομάδα “Θε.αμ.α.”.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στα τμήματα του εργαστηρίου ατόμων μη Α.Μ.Ε.Α. (σε ποσοστό έως 30%) προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή ένταξη προς τη κοινωνική συμμετοχή και ταυτόχρονα την παιδαγωγικά ορθή μέθοδο θεατρικής διδασκαλίας και αγωγής.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -