11.4 C
Athens
26 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΣτις Αχαρνές ο Δήμαρχος της παλαιστινιακής πόλης Khan Yunis ενόψει της αδελφοποίησης

Στις Αχαρνές ο Δήμαρχος της παλαιστινιακής πόλης Khan Yunis ενόψει της αδελφοποίησης

- Advertisement -

Σε μια σεμνή τελετή στο δήμο Αχαρνών έγινε η συνάντηση εκπροσώπων της παλαιστινιακής πόλης Khan Yunis, που βρίσκεται στη λωρίδα της Γάζας. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, ο παλαιστίνιος δήμαρχος Muhammad Jawad Abd Al-Khaliq Al-Farra και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

- Advertisement -
- Advertisement -

 

Η απόφαση για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων είχε ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Αχαρνών, πέρυσι τον Φεβρουάριο και ενώ η παλαιστινιακή πόλη βρισκόταν υπό ισραηλινό βομβαρδισμό που κράτησε 23 ημέρες. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων επιδιώκοντας, όπως ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, «πέρα από τον συμβολισμό της πράξης, να δείξουμε ότι η καρδιά των πολιτών χτυπούσε για το παλαιστινιακό λαό και το μυαλό και η σκέψη όλων μας ήταν εκεί».

Αναφερόμενος στους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τον ελληνικό και το παλαιστινιακό λαό εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Φωτιάδης δήλωσε πως ο δήμος θέλει να βοηθήσει όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά τους πολίτες της δοκιμαζόμενης πόλης. Έτσι, θα υπάρξει προσπάθεια για τη φιλοξενία στην Ελλάδα, παιδιών από τη Khan Yunis ενώ ο δήμος θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πάρκου φιλίας των δύο πόλεων, μέσα στο οποίο θα δημιουργηθούν δυο παιδικές χαρές. Επιπλέον, εφόσον υπάρχει άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, εκπρόσωποι του δήμου θα ταξιδέψουν στη Khan Yunis για να βοηθήσουν τον εκεί δήμο στην οργάνωση διοικητικών θεμάτων.

Ακόμα, ο κ. Φωτιάδης πρότεινε η πόλη Khan Yunis να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν ήδη οι Αχαρνές και ο οποίος έχει ως σκοπό του τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Να σημειωθεί, ότι ο δήμος Αχαρνών συμμετέχει και στη πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», σκοπός της οποίας είναι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.

Από τη πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνω Λιοσίων, πρώην Δήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφιλάκης και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΤΕΔΚΝΑ μίλησε για τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών. «Όλοι μας είμαστε δίπλα τους, σε αυτόν τον ακατανόητο αποκλεισμό, σε ένα λαό ο οποίος έχει το αίτημα να ζήσει ελεύθερος με ειρήνη στις εστίες του, εκεί που ζούσε από τα αρχαία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοφιλάκης συντάχθηκε μαζί με τον κ. Φωτιάδη για τη δημιουργία του πάρκου με τις δυο παιδικές χαρές στη Khan Yunis και δήλωσε πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στη λύση των προβλημάτων του παλαιστινιακού λαού, όπως και τη πρόταση για τη συμμετοχή της Khan Yunis στον όμιλο των Αμφικτιονιών μαζί με άλλες πόλεις από όλη την Ευρώπη.

Ο δήμαρχος της Khan Yunis, Muhammad Al-Farra, ευχαρίστησε τόσο το δήμο όσο και όλο τον ελληνικό λαό που έχει προσφέρει τόσα στο λαό της Παλαιστίνης. «Η Δημοκρατία και οι ανθρώπινες αξίες ξεκίνησαν από την Ελλάδα και είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τραγικές συνέπειες που είχαν για τη πόλη του τόσο ο βομβαρδισμός των 23 ημερών όσο και ο συνεχιζόμενος έως τα σήμερα αποκλεισμός. Τα θύματα των βομβαρδισμών υπολογίζονται σε 1450, από τα οποία τα 500 ήταν παιδιά, ενώ άλλοι 500 Παλαιστίνιοι πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού. 25000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, από τα οποία τα 5000 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 500 βιομηχανικές μονάδες καταστράφηκαν επίσης. Αυτή τη στιγμή η Khan Yunis έχει νερό και ρεύμα για λίγες ώρες της ημέρας μονάχα ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά. Ο αποκλεισμός τον οποίο επέβαλαν οι Ισραηλινοί, έχει ως άμεση συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμα υλικά ανοικοδόμησης, διαιωνίζοντας τη κατάσταση της καταστροφής.

Επιπλέον, συνέπεια της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στη λωρίδα της Γάζας είναι να υπάρχουν 600 σημεία ελέγχου μέσα στις παλαιστινιακές πόλεις, η παύση των εξαγωγών και του εμπορίου, η συρρίκνωση της καλλιεργήσιμης γης, η κατάσχεση κτιρίων και οι συνεχείς προκλήσεις των εποίκων. Την ίδια στιγμή, 100.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, ενώ σε 6.000.000 υπολογίζονται αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, από το 1947 οπότε και ξεκίνησε ο εποικισμός της περιοχής από τους Ισραηλινούς.

«Είμαστε στη περιοχή που γεννήθηκε ο Χριστός και θέλουμε να σπάσουμε τους φραγμούς της γλώσσας και της θρησκείας, προσπαθώντας να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στους λαούς για δίκαιο, ειρήνη και ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά. Η παλαιστινιακή αρχή ζητά να της παραχωρηθεί το 22% της περιοχής για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Τέλος, ευχήθηκε η αδελφοποίηση να γίνει γέφυρα και για άλλες ανάλογες κινήσεις, καθώς ισχυροποιεί περισσότερο τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών. Τ

ην πεποίθηση ότι «θα έρθει δικαίωση επειδή έχετε δίκιο», εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ από τη πλευρά του ο Γιώργος Αναστόπουλος, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση του Αποκλεισμού της Γάζας, δήλωσε πως «στο τέλος θα νικήσει η ειρήνη και η δικαιοσύνη».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι δυο δημοτικές αρχές προχώρησαν στην ανταλλαγή δώρων. Το επίσημο έγγραφο της αδελφοποίησης των δυο πόλεων δεν υπεγράφη, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή του από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά θα υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των δυο δημάρχων στη Παλαιστίνη, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό με την άρση του Ισραηλινού αποκλεισμού.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -