11.4 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2023
spot_img
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΔυο χιλιάδες μέλη ποντιακών συλλόγων διαδήλωσαν για την αναγνώριση της γενοκτονίας από...

Δυο χιλιάδες μέλη ποντιακών συλλόγων διαδήλωσαν για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Τουρκία

- Advertisement -

Πορεία προς τη τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν σωματεία και ενώσεις Ποντίων, με αφορμή της ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Μέσα σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα οι ενώσεις των Πόντιων ζήτησαν την αναγνώριση από το τουρκικό κράτος της συστηματικής γενοκτονίας ελληνικών, αρμενικών και ασσυροχαλδαικών πληθυσμών, η οποία έλαβε χώρα στη περιοχή του Πόντου ανάμεσα στα έτη 1916 και 1922.Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αχαρνών, Παναγιώτης Φωτιάδης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Σε περίπου 353.000 υπολογίζονται επισήμως οι νεκροί μεταξύ πληθυσμού 750.000 Ποντίων, οι οποίοι κατοικούσαν στη περιοχή γύρω από τον Εύξεινο Πόντο ήδη από την ομηρική εποχή. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε με απόφαση των Νεότουρκων, και του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προκειμένου να αφανιστούν από την παραπαίουσα Οθωμανική αυτοκρατορία οι χριστιανικοί λαοί της περιοχής. Σύμφωνα με τα αρχεία του Foreign Office αλλά και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, 1131 εκκλησίες, 960 σχολεία και 815 ελληνικές κοινότητες αφανίστηκαν από το χάρτη.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ψηφίσματα υπέρ της αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας, έχουν περάσει και στα κοινοβούλια πολλών κρατών, με τελευταία τη Σουηδική Βουλή, πριν από λίγες ημέρες. Πρωτοστάτης υπέρ του αντίστοιχου ψηφίσματος στη Σουηδική Βουλή, ήταν η κουρδικής καταγωγής βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος Gulen Anci.

Στην ομιλία της μπροστά στην ελληνική βουλή, η Σουηδέζα βουλευτής τάχθηκε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης της γενοκτονίας από τη τουρκική κυβέρνηση, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. «Είμαστε παρόντες για να δηλώσουμε ότι δε ξεχνάμε τη μνήμη των νεκρών και θέλουμε να πιέσουμε τα κοινοβούλια όλων των χωρών να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Ποντίων», δήλωσε ο Παναγιώτης Φωτιάδης.

Για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας, ακολούθησε σιωπή 3 λεπτών, ενώ τα, περίπου, 2.000 συγκεντρωμένα μέλη των ποντιακών οργανώσεων, συμμετείχαν σε ειρηνική πορεία προς τη τουρκική πρεσβεία, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου του Β’ πίσω από το μέγαρο Μαξίμου. Εκεί επετράπη σε 2 άτομα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι ντυμένα με παραδοσιακές στολές του Πόντου, να μεταβούν στη πρεσβεία και να θυροκολλήσουν το ψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πορεία παρεισφρήσανε και περίπου 15 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίοι προσπάθησαν να αμαυρώσουν το χαρακτήρα της εκδήλωσης φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα, όμως τα παραβρισκόμενο πλήθος δεν ανταποκρίθηκε στα συνθήματα μίσους και τους απομόνωσε.

Μετά το τέλος της πορείας, το πλήθος μετέβηκε με πούλμαν στη στο Παμποντιακό ηρώο στη πλατεία Δαβάκη, όπου σε συνεργασία με το δήμο Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε καθιστική εκδήλωση μνήμης με κεριά, λύρες και μοιρολόγια.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ