Ο διαγωνισμός για την Πράσινη Σημαία, είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε φέτος για πρώτη χρονιά ο Δήμος Αχαρνών με την υποστήριξη του Μικρού Μουσείου της Πάρνηθας. Βούληση των εμπλεκόμενων μερών είναι η συνειδητοποίηση από μαθητές και δασκάλους της ανάγκης για αλλαγή στάσης αλλά και της δύναμης που έχουν μέσα από το ρόλο τους, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη ξεκινήσει στον πλανήτη μας.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 11 σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ενέργεια και τις πρωτοβουλίες τους για εξοικονόμηση της. Το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας το οποίο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, εφαρμόζει μερικά από τα πιο σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, λειτουργία ηλιακού ρολογιού, κατασκευή ηλιακού σιντριβανιού που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και δημιουργία ενός πανέμορφου κήπου.
Η Διευθύντρια του σχολείου Γιώτα Σιδηροπούλου εξέφρασε την μεγάλη χαρά της για την απονομή της Πράσινης Σημαίας, καθώς αποδεικνύει ότι, «ο χώρος του σχολείου μπορεί να αναθεωρήσει τις διδακτικές μεθόδους και τις δράσεις των μαθητών προς όφελος της κοινωνίας και της φύσης».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης συνεχάρη το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας για την εκδήλωση και τη συνεργασία στην υλοποίηση του διαγωνισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οικονομία στην ενέργεια σημαίνει περιβαλλοντική συνείδηση, μείωση των ρύπων, καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. «Στο Δήμο Αχαρνών δίνουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και γι’ αυτό συμμετέχουμε σε καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε με το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο με το δεύτερο καλύτερο αποτύπωμα ήταν το 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών. Όσον αφορά στην εκδήλωση, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Μουσείου, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικό εργαστήρι, βιωματικά παραμύθια, οικολογικές κατασκευές, παιχνίδια γνώσης, δραστηριότητες γύρω από τη σημασία της βιοποικιλότητας, καθώς και ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού στο Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας και το Μονοπάτι 21 του Δρυμού.
Στο τέλος, όλοι έφτιαχναν το δικό τους παρτέρι με αρωματικά φυτά και λουλούδια, το οποίο έπαιρναν μαζί, για να τους θυμίζει τη σημασία να φροντίζουμε, και να έχουμε, «πράσινο» στη ζωή μας.