11.4 C
Athens
5 Οκτωβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΠολύχρονη μάχη κατά των εξαρτήσεων από το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»

Πολύχρονη μάχη κατά των εξαρτήσεων από το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»

- Advertisement -

Ένα πολύτιμο εργαλείο στον καθημερινό αγώνα κατά των εξαρτήσεων και την αναζήτηση δημιουργικών τρόπων ζωής, έχουν στα χέρια τους οι Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Από τον Γενάρη του 2006 λειτουργεί στις 4 πόλεις της Δυτικής Αθήνας το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες που προσέρχονται για βοήθεια.

- Advertisement -

Σε μια εποχή σκληρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο, στην παραίτηση από τη ζωή, στην μοναξιά και στην εξάρτηση από καταστροφικές ουσίες, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Δύο ψυχολόγοι, δύο κοινωνιολόγοι, μία κοινωνική Λειτουργός και μία διοικητική υπάλληλος δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη με:

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Ημερίδες
  • Σεμινάρια
  • Συγκρότηση ομάδων γονέων, εφήβων, Εκπαιδευτικών κ.τ.λ.
- Advertisement -
- Advertisement -

Αυτές οι δράσεις έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία των πολιτών, την ενδυνάμωση του ρόλου της οικογένειας και την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Το μέγεθος της προσφοράς του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από δύο αριθμούς:

  • 14.042 άνθρωποι μοιράστηκαν με το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου κάποιο πρόβλημα εξάρτησης και αναζήτησαν τρόπους για την επίλυσή του.
  • 361 δράσεις αναπτύχτηκαν την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του «ΦΑΕΘΩΝΑ» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη κι αυτή την περίοδο σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια των τριών Δήμων με ομάδες γονέων, εφήβων και εκπαιδευτικών. Παράλληλα το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου συνεχίζει τα ατομικά ραντεβού με απόλυτο σεβασμό στην εχεμύθεια, στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών οι συναντήσεις πραγματοποιούνται πρωί και απόγευμα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Όλοι στη διάρκεια  της ζωής μας βρισκόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με συνθήκες που μας δυσκολεύουν, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν αλλά και νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό για να ζητήσουμε τη συμβουλή του.

Αυτή η ανάγκη και ειδικότερα η πρόληψη και ο περιορισμός της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών οδήγησε στη δημιουργία του Κέντρου «ΦΑΕΘΩΝ». «Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» έλεγε πολύ εύστοχα ο μεγάλος Ιπποκράτης και αυτή τη ρήση θέλησαν να κάνουν πράξη οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας.

Τη σφραγίδα τους στην ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης έβαλαν το 2006 οι τότε Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Καματερού, η Περιφέρεια Αττικής, οι Ενώσεις Κρητών, Ηπειρωτών, Αρκάδων, ο Σύλλογος Ηλείων, η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων Ιλίου καθώς και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης με την επιστημονική εποπτεία του κατ’ εξοχήν αρμόδιου Οργανισμού, ΟΚΑΝΑ.

Το κόστος λειτουργίας του «ΦΑΕΘΩΝΑ» καλύπτεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας αλλά από ετήσια συνδρομή των ιδρυτικών μελών, ενώ διαχειριστής των κονδυλίων είναι ο ΟΚΑΝΑ.

ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το Κέντρο Πρόληψης μπορεί να δραστηριοποιείται στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας δεν ακολουθεί όμως μοναχική πορεία. Είναι μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Πρόληψης, συνεργάζεται και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου συμμετείχε στη δέκατη Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης καθώς και στην Ολομέλεια του Δικτύου που είχαν ως στόχο να δώσουν νέα ώθηση σε εκείνες τις δυνάμεις που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Όπως τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος ¨το κέντρο ΦΑΕΘΩΝ αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των τεσσάρων περιοχών και επισημαίνει την ανάγκη οι παρεμβάσεις στον τομέα της Πρόληψης να λαμβάνουν υπόψη τη νέα σκληρή πραγματικότητα, τις καινούριες ανθρώπινες ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής¨.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τις ναρκωτικές ουσίες αλλά και το αλκοόλ, τον τζόγο, το κάπνισμα και τη μεγάλη πληγή που λέγεται «εθισμός στο διαδίκτυο».

Η διοίκηση του Κέντρου «ΦΑΕΘΩΝ» διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να ανέβει επίπεδο η πολιτική της Πρόληψης, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που όλοι ζούμε τις σκληρές συνέπειες των μνημονίων. Συμμάχους, όπως επισημαίνει, έχει σε αυτήν την πορεία τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος – Πρόεδρος – Εκπρόσωπος Δήμου Ιλίου

Παντελιάς Νικόλαος – Αντιπρόεδρος – Εκπρόσωπος Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Δανάκος Χριστόφορος – Γραμματέας – Εκπρόσωπος Περιφέρειας Αττικής

Φίλιου Ελένη – Ταμίας – Εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»

Ψυρρόπουλος Δημήτριος –  Μέλος του Δ.Σ. – Εκπρόσωπος Δήμου Πετρούπολης

Φραγκάκης Γεώργιος –  Μέλος του Δ.Σ. – Εκπρόσωπος της Ένωσης  Κρητών Ιλίου

Δεδεμάδη Αναστασία – Μέλος του Δ.Σ. – Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης

 

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου είναι:

 

Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 21 & Εφύρας , Ίλιον 13123

Τηλέφωνο: 210-2690011

Fax: 210-2693337

Email: faethon2@otenet.gr

Website: www.faethon.org

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -