11.4 C
Athens
30 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΠαναγιώτης Γκίκας: «Υπάρχει αδιαφορία στο θέμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες…»

Παναγιώτης Γκίκας: «Υπάρχει αδιαφορία στο θέμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες…»

spot_img
- Advertisement -

Όταν τα φώτα και οι κάμερες από την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η αποκάλυψη για τα μηδενικά έσοδα από τις συναυλίες για την ΑΡΩΓΗ έσβησαν, γονείς, παιδιά και εργαζόμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες του Δήμου Αχαρνών , ήρθαν αντιμέτωποι με έναν ακόμα μεγαλύτερο εφιάλτη: το Κέντρο σταμάτησε να λειτουργεί το πρωί, λόγω των απλήρωτων – επί δέκα μήνες – εργαζομένων ενώ βασικές ανάγκες αδυνατούν να καλυφθούν. Θλιβερό αποτέλεσμα, παιδιά που καθημερινά απολάμβαναν και διεκδικούσαν τη χαρά της ζωής, να εγκλωβίζονται ξανά σε τέσσερις τοίχους – θύματα μιας κατάστασης την οποία βιώνουν, χωρίς να ευθύνονται… Η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ μίλησε για το θέμα με τον Παναγιώτη Γκίκα, μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου του Κέντρου και εκ των ιδρυτικών στελεχών του.

- Advertisement -
- Advertisement -

Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά

Που βρίσκεται το θέμα με τη συναυλία που είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ανέγερση του ξενώνα της ΑΡΩΓΗΣ;

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε, είναι πως έχει αναλάβει εισαγγελέας την υπόθεση μετά τον ντόρο που έγινε με την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και ύστερα από το δημοσίευμα της «ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ». Εκείνο που με στεναχωρεί και με λυπεί, όμως, είναι ότι εμείς ως Δ.Σ δώσαμε εντολή στον πρόεδρο Γιάννη Γρηγοριάδη να υποβάλλει μήνυση, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει. Όταν, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες τον ρώτησα τι έχει γίνει, μου είπε ότι δεν υπέβαλλε μήνυση, αλλά υπόμνημα.

Μήνυση εναντίον ποιων, αποφασίσατε να κάνετε;

Κατά παντός υπευθύνου. Διότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο Σωματείο, παιδιά με ειδικές ανάγκες, μια πόλη ολόκληρη και να υπάρχει εμπαιγμός.

Γιατί υπέβαλλε υπόμνημα και όχι μήνυση ο κ. Γρηγοριάδης;

Προσωπικά, δεν πήρα κάποια συγκεκριμένη εξήγηση όταν τον ρώτησα. Μου είπε ότι μίλησε με τον Εισαγγελέα και μετά υπέβαλλε υπόμνημα. Πιστεύω ότι εμείς έπρεπε να κάνουμε μήνυση, γιατί ενημέρωση από τις έρευνες του εισαγγελέα δεν έχουμε και χρήματα δεν δόθηκαν στο Σωματείο για αυτό τον σκοπό. Μην ξεχνάτε ότι το Στάδιο ήταν γεμάτο και έτσι πέφτουν στο κενό οι ισχυρισμοί του διοργανωτή, περί ισοσκελισμού στα έσοδα – έξοδα. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες μου από τη Θεσσαλονίκη, τα εισιτήρια είχαν διπλοπουληθεί.

Έχετε κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσετε;

Όχι. Και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει. Γι αυτό το λόγο θέλαμε κι εμείς να υποβάλλουμε μήνυση. Για να μας καλέσει όλους ο εισαγγελέας να του πούμε τι έχει συμβεί.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει τώρα η «ΑΡΩΓΗ»;

Το κυριότερο είναι πως οι υπάλληλοι του πρωινού τμήματος είναι δώδεκα μήνες απλήρωτοι. Οι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντική εργασία όσο μπορούν αλλά η ψυχολογική τους κατάσταση δεν είναι καλή εφόσον δεν μπορούν να πληρωθούν και να πάνε το μισθό στην οικογένειά τους.

Είναι εργαζόμενοι με σύμβαση;

Είναι υπάλληλοι του προγράμματος ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και με χρήματα που διαχειρίζεται η ΚΕΠΕΔΑ. Είτε έχει, είτε δεν έχει πάρει τα λεφτά του προγράμματος η ΚΕΠΕΔΑ, θα έπρεπε να τους είχε πληρώσει.

Για ποιο λόγο, εργαζόμενοι ενός σωματείου που είναι εθνικής εμβέλειας, να πληρώνονται από τον Δήμο;

Η «ΑΡΩΓΗ» είναι ένα Σωματείο Φιλανθρωπικό ΜΗ κερδοσκοπικό. Ο μόνος της ρόλος στο Κέντρο είναι ότι έχτισε σε οικόπεδο του Δήμου το κτίριο. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο που συστάθηκε από τον Δήμο Αχαρνών αλλά δεν διαχειρίζεται το κέντρο. Επιπλέον, το κέντρο λειτουργεί με δύο προγράμματα: το ΚΔΠΑ-ΜΕΑ που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Παπανίκα και το Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που διαχειρίζεται το απογευματινό πρόγραμμα και το οποίο δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Στριφτού. Δηλαδή, υπάρχουν υπάλληλοι με ΑΣΕΠ που εργάζονται το απόγευμα. Πιστεύω δε, πως το κέντρο ονομάστηκε επίτηδες «ΑΡΩΓΗ» για να ακούγεται συνεχώς το όνομα ΑΡΩΓΗ. Το κέντρο, λοιπόν, φιλοξενεί 22 παιδιά το πρωί και άλλα τόσα το απόγευμα, κατ΄ ουσία με την ομπρέλα του Δήμου. Στο απογευματινό ωράριο υπάρχουν επτά άτομα προσωπικό, λογοθεραπεύτρια φυσιοθεραπεύτρια, οδηγός. Ότι δηλαδή χρειάζεται ένα κέντρο για να λειτουργήσει. Στην πρωινή βάρδια προσφέρεται εθελοντική εργασία και ουσιαστικά από τα τέλη Μάιου είναι κλειστό και τα παιδιά είναι στο σπίτι τους. Υπάρχουν στο κέντρο εργαζόμενοι αλλά δεν παίρνουν τα παιδιά.

Μου κάνει εντύπωση που μιλάτε για κλειστό κέντρο…

Τι να σας πω, το κέντρο έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον στο πρωινό του τμήμα. Το απόγευμα οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι γιατί ανήκουν στο νομικό πρόσωπο και τους επιχορηγεί ο Δήμος. Στο πρωινό τμήμα, πληρώνονται μέσα από την ΚΕΠΕΔΑ και εμείς δεν γίνεται να τους πληρώσουμε από το Ταμείο του Νομικού Πρόσωπού. Όπως π.χ πέρυσι τα Χριστούγεννα δανειστήκαμε από την ΑΡΩΓΗ για να τους δώσουμε κάποιο ποσό. Το ίδιο είχε συμβεί και μία άλλη φορά όταν μας δώσανε κάποια χορηγία στη μνήμη του Τάσου Βρεττού και εμείς τη δώσαμε στους ανθρώπους που ήταν απλήρωτοι και τότε για πέντε μήνες.

Άλλα προβλήματα που υπάρχουν;

Όσον αφορά στα λειτουργικά είναι πολλά. Στο κτίριο δεν λειτουργούν τα παράθυρα, βρύσες σπάνε ενώ δεν λειτουργεί η πισίνα που είναι ειδική για τα συγκεκριμένα παιδιά κι αυτό γιατί είναι απλήρωτος ο άνθρωπος που κάνει τη συντήρηση. Το πρόγραμμα της πισίνας φέτος δεν έχει γίνει. Επίσης, για δέκα ημέρες δεν λειτουργούσε το τηλέφωνο. Φανταστείτε, να μην λειτουργεί το τηλέφωνο σε ένα χώρο όπου βρίσκονται παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θέλετε να σας πω και το πιο τραγικό; Για δύο μήνες το αυτοκίνητο που μεταφέρει τα παιδιά κυκλοφορούσε ανασφάλιστο! Επιπλέον, η καλοκαιρινή γιορτή δεν έγινε φέτος. Και είναι κρίμα όλα αυτά, διότι όταν ξεκίνησε το κέντρο και πήραμε τα παιδιά, θυμάμαι τότε ήταν αγρίμια. Στην πορεία λαχταρούσαν να πάνε στο σχολείο, στην πισίνα, στο εργαστήρι. Τώρα είναι κλεισμένα σπίτι, χωρίς διέξοδο.

Έχετε μιλήσει με το Δήμο, τον πρόεδρο;

Δεν θέλω να μηδενίσω τίποτα. Ο πρόεδρος κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Είχαμε πει, για παράδειγμα, να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους της απογευματινής βάρδιας και να ζητήσουμε τέσσερα από τα εννέα άτομα να έρθουν το πρωί. Να υπολειτουργεί έστω το πρωινό τμήμα, αλλά να μην είναι κλειστό. Ανέλαβε να το χειριστεί ο πρόεδρος αλλά δεν έγινε τίποτα και δεν ξέρω γιατί. Οι εργαζόμενοι του είπαν ότι δεν μπορούν.

Οι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν;

Ναι. Και δεν δέχτηκαν γιατί, προφανώς, δεν μπόρεσε να τους πείσει ο πρόεδρος. Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο κοπέλες συμβασιούχοι, οι οποίες έρχονται στην πρωινή βάρδια. Στην πραγματικότητα, το νομικό πρόσωπο πληρώνει δυο ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται σε μια βάρδια χωρίς παιδιά. Κάναμε πρόσληψη με σύμβαση έργου γιατί είχαμε ανάγκες τις δύο ειδικότητες ,κοινωνικός φροντιστής και λογοθεραπεύτρια και κάθονται το πρωί σε άδειο κτίριο.

Οι συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχουν το απόγευμα;

Όχι. Το είπα στο Δ.Σ και μου είπαν ότι πρέπει να είναι το πρωί, για να είναι το κέντρο ανοικτό. Αλλά το κέντρο πρέπει να ανοίγει για να έρχονται τα παιδιά και όχι απλά για να είναι η πόρτα ανοικτή.

Στον Δήμαρχο έχετε απευθυνθεί;

Έχουμε απευθυνθεί δια μέσου του Προέδρου. Κοιτάξτε, ο πρόεδρος δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι αρκετά μορφωμένος, είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραδείγματος χάριν, εμείς τώρα πρέπει να ανανεώσουμε τις συμβάσεις των εργαζομένων που θα έρθουν την επόμενη χρονιά. Αυτές οι συμβάσεις έπρεπε να είχαν ήδη περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάνε Περιφέρεια και να επιστρέψουν εγκαίρως. Με λύπη μου, παρατηρώ αδιαφορία στο θέμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Είναι η πρώτη φορά που κλείνει το κέντρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσα παιδιά είναι αυτά που δεν πηγαίνουν το πρωί;

Είναι 23 με 24 παιδιά.

Οι γονείς τους έχουν πρόβλημα τώρα; Δουλεύουν;

Βεβαίως. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι του μόχθου και δεν γνωρίζω πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ξέρετε, ένα τέτοιο παιδί δεν μπορεί να μείνει μόνο του στο σπίτι. Χρειάζεται επίβλεψη. Με λυπεί, όμως, γιατί υπάρχει τέτοια δυσφήμηση στο κέντρο, όπου από τις τρεις αιτήσεις που μας ήρθαν οι δυο έφυγαν. Έρχεται ο γονιός να φέρει το παιδί του, βλέπει την κατάσταση που επικρατεί και φεύγει.

Σκέφτεστε ότι μπορεί να μην δίνονται τα χρήματα από το πρόγραμμα, στο Δήμο;

Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά και δεν με απασχολεί καθόλου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πλέον θέμα διεκδίκησης. Είτε κάποιοι δεν γνωρίζουν πώς να πάρουν αυτά τα χρήματα, είτε δεν κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες στην ώρα τους. Εγώ ξέρω ότι έχουμε λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, που τους χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει το κέντρο. Θα πρέπει να βρουν τον τρόπο πως θα το κάνουν. Είναι θέμα δικό τους. Ούτε και τα παιδιά τα ενδιαφέρει. Το αντίκτυπο όμως είναι στα παιδιά, στους γονείς και στους εργαζόμενους.

Με τον ξενώνα, τι γίνεται, κύριε Γκίκα;

Ο ξενώνας προχωράει. Ήδη τα μπετά έχουν πέσει αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι σχετικά με την επίβλεψη από την πλευρά του Δήμου όσον αφορά στο κατασκευαστικό κομμάτι. Απ΄ ότι ξέρω δεν επιβλέπει κανείς το έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ

Κι εγώ σας ευχαριστώ

- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -