Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Ντούρος επεσήμανε ότι πολλές από τις προτάσεις έχουν κατατεθεί πριν 12 χρόνια και αφορούν στο Σχέδιο Πόλης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και την αντιπλημμυρική θωράκιση, οι οποίες όμως επισκιάστηκαν από τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις βροχές» είπε ο κ. Ντούρος και πρόσθεσε ότι μια προμελέτη που έγινε με υποψηφίους της παράταξης έδειξε πως ο βασικός λόγος που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις πλημμύρες ο δήμος Αχαρνών. είναι η τοποθεσία του.
Σημαντικοί λόγοι είναι, επίσης, τα τεράστια ρέματα που υπάρχουν και είναι κλεισμένα ή πολύ ρηχά, με ανύπαρκτες ή περιορισμένες οριοθετήσεις και σπίτια στις παρυφές τους με ελάχιστες διευθετήσεις. «Όσο αυξάνεται η δόμηση μειώνεται η απορροφητικότητα του εδάφους αλλά επειδή σε κάθε περίπτωση «το νερό θα βρει τον δρόμο του», καταστρέφονται σπίτια και επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, αυτή την στιγμή, υπάρχει αγωγός όμβριων πολύ παλιός, που ξεκινά από την διασταύρωση Δεκελείας και Ευαγ. Γκέλα, κατεβαίνει από Οδυσσέως συνεχίζει στον Αγ. Κωνσταντίνο στην Αθηνών, περνάει από το Ηρώων και καταλήγει στην περιοχή της Αυλίζας. Μετά από χρόνια η περιοχή οικοδομήθηκε, με αποτέλεσμα σπίτια να πλημμυρίζουν. Το 1998 συνδέθηκαν αυθαίρετα 250 μέτρα, υπό την καθοδήγηση του Σωτήρη Ντούρου και έτσι σώθηκε περιστασιακά η περιοχή. «Από τότε τα μόνα που έγιναν είναι ο αγωγός που κατασκεύασε η Νομαρχία και πήγαν τα νερά στο ρέμα της Εσχατιάς ενώ κατασκευάστηκε μία δεξαμενή 2000 κυβικών στην περιοχή της Αγ. Τριάδας» επεσήμανε και πρότεινε σε ένα πρόγραμμα τριετίας να καθαριστούν αρχικά τα ρέματα.
Επίσης, πρότεινε να γίνει σχεδιασμός του πρώτου αποχετευτικού δικτύου, ο αγωγός να ξεκινά από την Αριστοτέλους και να καταλήξει στη Δεκελείας, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται τα νερά στα δύο ρέματα και να δημιουργηθούν δύο λίμνες ανάσχεσης αντίστοιχα. Ένα χαμηλό σημείο για να γίνει αυτό είναι και η περιοχή όπου έχουν κατασκηνώσει τσιγγάνοι κάτω από την οδό Κύπρου στην περιοχή Λουτρό.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία μικρής λίμνης ανάσχεσης των υδάτων με διπλό στόχο: καταρχήν την οριστική λύση του προβλήματος των ομβρίων και δεύτερον την ανάπλαση της περιοχής στην οποία σήμερα έχει αναπτυχθεί οικισμός αθιγγάνων. Η λίμνη ανάσχεσης θα έχει ψυχαγωγικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα με παράλληλη δημιουργία πάρκου αναψυχής, όπως έγινε στο Δήμο Άνω Λιοσίων μετά τις πλημμύρες του 1993.