1. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά στην έντονα πτωτική πορεία που έχει πάρει ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα και αυτό – πιστέψτε με – πονάει πολύ. Ο δεύτερος, αφορά στην βαθύτατη πεποίθησή μου ότι η λύση σε τόσο μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα, δεν προκύπτει από ανθρώπους που βλέπουν την πολιτική σαν ένα χρόνιο επάγγελμα, αντί να την νοιώθουν ως λειτούργημα. Όπως ξέρετε, δεν τοποθετώ τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία.
2. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των Αχαρνών;
Είναι μακρά η λίστα με τα προβλήματα και ο κόσμος τα γνωρίζει γιατί τα βιώνει καθημερινά. Νομίζω όμως ότι το σημαντικότερο πίσω από αυτά, είναι η μέχρι τώρα τάση των εμπλεκομένων με την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν τον δημότη σαν δέκτη υποσχέσεων και δότη ψήφων. Αν το σκεφτείτε λοιπόν, θα δείτε ότι είναι καλύτερα να πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά λύνοντας ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεις συνέχεια ποιο είναι αυτό. Αν το λύσεις, ο δημότης θα το καταλάβει στην πράξη.
3. Γιατί δεν έχουν λυθεί;
Γιατί η βασική νοοτροπία των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, ακολουθεί την ίδια πεπαλαιωμένη τακτική που θα συναντήσει κανείς απαράλλακτη, εδώ και 40 χρόνια. Δεν υποτιμώ τα – αντικειμενικά – δύσκολα μεγέθη της τοπικής οικονομίας, αλλά πιστεύω πολύ περισσότερο στην ικανότητα της υπέρβασης και της σκληρής δουλειάς, σαν μοναδικό αντίδοτο στα συσσωρευμένα προβλήματα.
4. Τι κατά την άποψή σας δεν έκανε η σημερινή δημοτική αρχή;
Βιάστηκε να συνθέσει, χωρίς να έχει αναλύσει τον ρόλο που της εμπιστεύτηκαν να επιτελέσει. Δεν κατέταξε με αντικειμενικότητα όλα τα προβλήματα, ούτε κατανόησε τις πολύπλοκες κοινωνικές συνθήκες που είχε απέναντί της. Εστίασε αποκλειστικά σε ένα μικρό μέρος, αφήνοντας ακάλυπτα τα υπόλοιπα.
5. Ποια είναι η ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου, για τα σημερινά προβλήματα;
Μεγάλη για όλους, αλλά πρέπει να ήμαστε δίκαιοι: όλες οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ήταν ίδιες μεταξύ τους. Η σημαντικότερη – κοινή – ευθύνη, όμως, είναι η έλλειψη σύγχρονης ματιάς και σύγχρονης γνώσης, απέναντι σε έναν δήμο που άλλαζε καθημερινά, με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Μοιραία, τα προβλήματα τους ξεπέρασαν.
6. Η επιλογή των υποψηφίων στην παράταξή σας, έγινε με γνώμονα…
Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπειρία, με την όσο το δυνατόν μικρότερη φθορά. Να προσθέσετε σαν σημαντικό – τρίτο – παράγοντα, την όρεξη για δουλειά. Ξέρετε, είναι καλές οι προεκλογικές συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε το περιθώριο να παραμείνουμε σε αυτές, χωρίς σκληρή δουλειά, από την δεύτερη κιόλας μέρα των εκλογών.
7. Ο αρχηγός ή η ομάδα κάνουν την διαφορά στην διοίκηση ενός δήμου;
Δεν τολμώ να σκεφτώ ικανό αρχηγό με ανίκανη ομάδα ή το αντίθετο. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η συλλογικότητα και η οργάνωση, παράγουν πάντα πολλά περισσότερα σε σχέση με μεμονωμένα πρόσωπα και αντιδράσεις της στιγμής.
8. Αν εκλεγείτε, που θα δώσετε προτεραιότητα;
Αν σας απαντήσω, θα είμαι ανακόλουθος με την προηγούμενη απάντησή μου. Θα περιμένω την κρίση των δημοτών και αμέσως μετά του Σωτήρη Ντούρου. Αυτό σημαίνει επικεφαλής, αυτό σημαίνει στέλεχος… Όπως και αν έχει, θα συνεχίσω την προσφορά που έχουμε ξεκινήσει στις Αχαρνές, με το Σωματείο ατόμων με ειδικές ανάγκες «Στην ΑΡΩΓΗ».
9. Είστε αισιόδοξος για την εφαρμογή του Καλλικράτη;
Είμαι αισιόδοξος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι ήσυχος. Το σχέδιο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θα υπάρξουν άπειρα ζητήματα προς λύση ή διευθέτηση. Είναι «στοίχημα» αλλά και μεγάλη ευθύνη. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι – ειδικά τώρα – όποιος ασχολείται με τα κοινά, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει την αξία και την ικανότητά του, με το προηγούμενο έργο του. Την ίδια του την ζωή…Αυτό πρέπει να προσέξει και ο ψηφοφόρος, σαν πολύ σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης των υποψηφίων.
10. Αναφέρετε τρεις λόγους για τους οποίους θα έπρεπε ο κόσμος να ψηφίσει την παράταξή σας…
Το σημαντικό για έναν ψηφοφόρο δεν είναι τόσο αυτό που θα του πω εγώ, αλλά αυτό που θα καταλάβει και θα εκτιμήσει ο ίδιος. Έτσι, παραλλάσσοντας λίγο την ερώτηση, θα πρότεινα τρία πράγματα. Πρώτον, να έρθει σε επαφή μαζί μας. Δεύτερον, να συζητήσει παίρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις λύσεις που προτείνουμε και την μέθοδο που θα ακολουθήσουμε σαν παράταξη. Τρίτον, να κάνει ακριβώς το ίδιο και με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αν συμβεί αυτό, είμαι σχεδόν σίγουρος για την τελική του επιλογή…