Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά
Πως αποφασίσατε να επιστρέψετε από ενεργή θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Και λέω ενεργή γιατί υποθέτω ότι δεν σταματήσατε ποτέ να ασχολείστε με τα κοινά…
Ήταν απόφασή μου να μην ασχολούμαι με τα κοινά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έφυγα ποτέ από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δεν ήθελα να αναμιχθώ με τις εκλογές για, εντελώς, προσωπικούς λόγους. Αποφάσισα να εμπλακώ και πάλι σε ενεργό επίπεδο, όταν είδα ότι τα σχήματα τα οποία υπήρχαν, συζητούσαν για δευτερεύοντα πράγματα του τόπου. Από την επαφή με τους συνδημότες μου διαπίστωνα ότι ζητούσαν άλλα πράγματα. Ζητούσαν μια πόλη να την ζουν, κάτι που δεν έχει συμβεί. Έτσι είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά προγράμματα, να δυναμώσει ο πρωτογενής τομέας, εν κατακλείδι να γίνει κάτι άλλο. Δημιουργήσαμε καταρχήν με φίλους το Δίκτυο Δημοτικών Αναζητήσεων, επικονωνήσαμε τις θέσεις μας στον κόσμο και είδαμε την ανταπόκρισή του. Η εξέλιξη δε αυτού του Δικτύου ήταν τόσο μεγάλη, που ο κόσμος μας παρότρυνε να αναμιχθούμε ενεργά στα θέματα της πόλης, προβάλλοντας τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Τότε ήταν που το Δίκτυο μετεξελίχθηκε σε παράταξη.
Θα μπορούσαν οι επικριτές σας να πουν, πάντως, ότι «πατήσατε» πάνω στον προβληματισμό και τις αναζητήσεις πολιτών, για να συστήσετε παράταξη και να προωθήσετε τις φιλοδοξίες σας…
Υπάρχουν δυο θεωρίες, κυρία Πιρπινιά, για να συστήσει κάποιος μια παράταξη. Η μια είναι να αντλήσεις δύναμη από τον κόσμο και η άλλη να την κάνεις όπως το κρεμμύδι, δηλαδή να κάνεις τον πυρήνα και μετά να δημιουργήσεις την περιφέρεια. Εμείς συζητήσαμε με τους πολίτες, αφουγκραστήκαμε την κοινωνία και πάνω στις θέσεις αυτής της κοινωνίας βασιστήκαμε. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε, «ελάτε να κάνουμε μια παράταξη και να βάλουμε επικεφαλής τον Ντούρο». Υπήρξαν συζητήσεις, διεργασίες, ζυμώσεις και οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν από όλους.
Η υποψηφιότητά σας ενεργοποίησε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί, μέχρι τώρα, με τα κοινά;
Ναι και αυτό ήταν το πρώτο στοίχημα. Από την αρχή ζητήσαμε την ενεργοποίηση ατόμων ικανών και «καθαρών», οι οποίοι είχαν άποψη, γνώμη και δεν είχαν πελατειακές σχέσεις με την κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, γεγονός που με κάνει υπερήφανο.
Υπάρχουν όμως και άτομα που στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί ενεργά. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι αναπολείτε αυτό το παρελθόν, κ, Ντούρο…
Να αναπολώ το παρελθόν μετά από 12 χρόνια; Κοιτάξτε, κυρία Πιρπινιά, έχουμε 84 υποψηφίους και από αυτούς μόνο οι τρεις έχουν αναμειχθεί και παλαιότερα με την Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που κάναμε, ήταν να παντρέψουμε την πείρα ορισμένων «παλαιών» με την ενέργεια των νέων και σε αυτή τη βάση έγινε το ψηφοδέλτιο. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Με κολακεύει σαν αυτοδιοικητικό να μου λένε ότι το τελευταίο έργο που έγινε στο Μενίδι ήταν τα πεζοδρόμια της Πάρνηθος και της Δεκελείας. Με κολακεύει όταν βρίσκομαι στη Χαραυγή και μου λένε ότι τον δρόμο τον είχαν φτιάξει εγώ από το 1998 και από εκεί και πέρα δεν έγινε τίποτα. Αλλά σαν άνθρωπο με προβληματίζει, με στενοχωρεί και με πονάει που πέρασαν τόσα χρόνια χαμένα για την πόλη μου.
Κάνατε λόγο νωρίτερα για τη δημιουργία μιας πόλης να τη ζεις. Έχετε μιλήσει για ποδηλατόδρομους και γενικά για μια άλλη διάσταση της πόλης. Οι Αχαρνές, όμως πνίγονται με την πρώτη βροχή, δεν έχουν αποχέτευση, σωστούς δρόμους, πεζοδρόμια, έχουν εγκληματικότητα ενώ ολόκληρες περιοχές είναι εκτός σχεδίου. Αύριο, αν εκλεγείτε, η προτεραιότητά σας θα είναι οι ποδηλατόδρομοι;
Όταν λέμε ότι είναι μια πόλη για να τη ζούμε, εννοούμε όλα αυτά που αναφέρατε κα Πιρπινιά. Είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Ασφαλώς και όταν οργιάζουν στην πόλη σου τα ναρκωτικά, ελάχιστη σημασία έχει αν μπορείς ή όχι να κάνεις ποδήλατο. Ο κόσμος ξέρετε τι ζητάει; Μια πόλη πιο ασφαλή. Πρέπει να κάνουμε το παν για να γίνει αυτό. Επίσης, όταν λέμε μια πόλη για να τη ζούμε, εννοούμε ότι θα έχει περισσότερο φως, δεν θα έχει πρόβλημα με τα όμβρια, δεν θα πνίγεται, όπως είπατε, με την πρώτη βροχή…
Πως θα γίνει αυτό, κ. Ντούρο;
Πριν από 15 χρόνια σε ένα γειτονικό μας Δήμο, τα Άνω Λιόσια, έχει γίνει ένα έργο για τα όμβρια. Η περιοχή της Λίμνης, δυο με τρεις φορές το χρόνο, πλημμύριζε από τις βροχές, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται δρόμοι. Τότε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο έκαναν μια καλή μελέτη, δημιουργώντας μια λίμνη ανάσχεσης – δεν μιλάμε για raindrop, ούτε για μερικούς τόνους νερό – με δισεκατομμύρια τόνους νερό. Ανάλογο έργο μπορεί να γίνει και στις Αχαρνές, στο ρέμα Καναπίτσα, εκεί όπου υπάρχουν οι παραβατικοί αθίγγανοι. Το έχουμε εξαγγείλει ως πρόγραμμα, βεβαίως δεν μπορεί να γίνει σε 3 ή 4 μήνες αλλά πρέπει να αρχίσει. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;
Με τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσα στο Δήμο. Όταν ένας δημότης ρωτηθεί για το Δήμο, το πρώτο πράγμα που θα πει είναι ότι σε ένα γραφείο κάθονται τρεις και τέσσερις υπάλληλοι αλλά παρόλα αυτά δεν εξυπηρετήθηκε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση, να δούμε ποιες υπηρεσίες χρειάζονται ενίσχυση και ποιες λιγότερο προσωπικό. Να μπορούν όλες οι υπηρεσίες ενός Δήμου να εξασφαλίζουν στον πολίτη, καλύτερη εξυπηρέτηση. Και εκεί θα δείτε ότι δεν περισσεύει κανείς από τους υπαλλήλους.
Και μετά φαντάζομαι ότι θα μπουν σε μια ροή τα έργα που πρέπει να γίνουν…
Κοιτάξτε, κα Πιρπινιά, είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει την αλήθεια και μόνον αυτή. Εμείς δεν μπορούμε να του πούμε ότι την άλλη μέρα οι Αχαρνές θα γίνουν Παρίσι, αυτό είναι μια κοινή συμφωνία όλης της παράταξης. Δεν θα τάξουμε στους δημότες πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Το επόμενο βήμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης θα είναι να τακτοποιηθούν τα οικονομικά του Δήμου, τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση. Ο Δήμος κάθε μήνα μπαίνει ένα εκατομμύριο μέσα και είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα. Από την άλλη, επειδή τα έσοδα δεν είναι κάτι εύκολο, εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι η εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας. Ένας Δήμος, ο οποίος έχει τρεις χιλιάδες στρέμματα, δεν μπορεί να θεωρείται φτωχός. Πρέπει αυτή η περιουσία να δώσει πόρους. Όσο για τα έργα, θα δούμε τι θα κάνουμε με τα όμβρια στην Αριστοτέλους, τη Δημητρίου Δέδε – όπου χρειάζεται μελέτη – και τη Δεκελείας και να δούμε, επίσης, το θέμα με τη λίμνη ανάσχεσης. Από εκεί και πέρα, παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην καθαριότητα και επιπλέον πρέπει να αναβιώσει η γειτονιά. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ακριβώς είμαστε ανεξάρτητοι και δεν εκπροσωπούμε κάποιο κόμμα, θα απαιτήσουμε από τον κάθε Υπουργό να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των Αχαρνών.
Γιατί, κ. Ντούρο, κάποιος που έχει το χρίσμα δεν θα απαιτήσει; Η πλειονότητα των δημάρχων ανήκει σε κάποιο κόμμα και το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει τον όποιο αγώνα για το Δήμο τους…
Στις Αχαρνές, πάντως, η μέχρι τώρα κατάσταση δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, δεν νοείται να υπάρχει Προαστιακός και να μην σταματά στο Μενίδι γιατί δεν έχει λειτουργήσει ο σταθμός…
Από ότι γνωρίζω, πρόκειται για διαδικαστικό πρόβλημα της ΕΡΓΟΣΕ…
ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ και όλοι αυτοί είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Εμείς, που δεν είμαστε εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θα απαιτούσαμε να παραδοθεί άμεσα. Γιατί, αν είχαμε τη στάση του Προαστιακού, η αξία σε αυτή την περιοχή θα ήταν μεγαλύτερη, θα έφτανε την αξία της Κυψέλης, η οποία απέχει 20 λεπτά από το Σύνταγμα.
Είπατε νωρίτερα ότι το πρώτο σας έργο θα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και τα οικονομικά του Δήμου. Έρχομαι, λοιπόν, σε αυτό που κατά κόρον έχει πει ο Παναγιώτης Φωτιάδης, ότι δεν μπόρεσε να κάνει πολλά έργα, διότι πρωτίστως κοίταξε να νοικοκυρέψει το Δήμο. Που λοιπόν διαφωνείτε σε αυτό; Που βρίσκεται το διαφορετικό;
Στο ότι έχουν γίνει λάθη, κα Πιρπινιά και ότι σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος δεν νοικοκυρεύτηκε. Για παράδειγμα, αντί να ξενοικιάσουμε κτίρια, νοικιάσαμε καινούρια, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε φίλα προσκείμενους. Αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα. Όταν τα έξοδα αυξάνονται, δεν είναι νοικοκύρεμα. Ο Δήμος έχει πάρει δάνεια περίπου 100 εκατομμύρια. Μπορείτε να μου πείτε, τι έχει κάνει, να μου δείξετε ένα έργο που έγινε με τα δάνεια; Όλα έγιναν μισθοδοσία…
Το ποσό που αναφέρατε δεν αφορά, φαντάζομαι, μόνο την παρούσα διοίκηση αλλά και προηγούμενες…
Ασφαλώς και προηγούμενες. Όταν εμείς ήμασταν δημοτική αρχή, παίρναμε δάνειο, για παράδειγμα, 50 εκατομμύρια δραχμές και κάναμε την αποχέτευση μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Πλήρωνε ο δημότης ότι του αναλογούσε και με αυτά αποπληρωνόταν το δάνειο. Γι΄ αυτό και δεν χρωστούσαμε τότε.
Πόσα χρόνια επικρατεί αυτή τη λογική των δανείων στην οποία αναφέρεστε;
Σίγουρα τα δέκα τελευταία χρόνια. Κοιτάξτε, υπάρχουν λειτουργικά έξοδα. Δεν μπορεί η δημοτική επιχείρηση να πάρει 250 υπαλλήλους. Κάποτε, όταν ήμουν δημοτικός συμβουλος της αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης έλεγε στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου ότι σε δυο μήνες θα είχε περισσότερους υπαλλήλους εκείνος, από ότι είχε όλος ο Δήμος. Ε, λοιπόν, αυτό έγινε και κοιτάξτε τι ακολούθησε. Έχει πτωχεύσει τρεις φορές. Δεν είναι λογική αυτή.
Η γενικότερη οικονομική κρίση που υπάρχει, εκφράστηκε τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Πρόβλημα υπάρχει. Αν πούμε ότι έχουμε εφεύρει τη μηχανή που κόβει χρήματα, θα πούμε ψέματα. Εκείνο που λέμε είναι ότι θα μπούμε σε μια αναπτυξιακή διαδικασία. Γι΄ αυτό και αναφέρθηκα νωρίτερα στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Επίσης, η τόνωση της αγοράς είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία. Για παράδειγμα η πρωτοβουλία της παράταξης με τα εκπτωτικά κουπόνια στα βιβλιοπωλεία, ήταν μια κίνηση τόνωσης της αγοράς. Αυτό μπορεί να γίνει και με άλλα προιόντα. Να δώσουμε κίνητρα σε κάποιον να κάνει πάρκινγκ στο κέντρο των Αχαρνών ή να ψωνίζει από τα καταστήματα της πόλης.
Τι εννοείτε όταν λέτε κίνητρα; Η έκπτωση του 10% που έγινε από τα βιβλιοπωλεία στους δημότες των Αχαρνών, μπορούσε να γίνει και χωρίς τη δική σας μεσολάβηση. Γιατί ένας Δήμος θα πρέπει να είναι χορηγός ή μεσάζων ακόμα και στα αυτονόητα;
Όλοι θέλουμε ένα κίνητρο, κα Πιρπινιά. Ο κόσμος επιλέγει συγκεκριμένες περιοχές με καταστήματα, γιατί του εξασφαλίζουν θέσεις στάθμευσης, γιατί δεν τσαλαβουτά μέσα στα νερά, γιατί μπορεί να πάρει τα παιδιά του κ.λ.π. Είναι ένα σύμπλεγμα πραγμάτων που οδηγεί σε κρίση τα καταστήματα των Αχαρνών. Γιατί δεν έχει κόσμο στη Δεκελείας ή την Πάρνηθος; Μα, πως να έχει, όταν φοβάμαι μην περάσει κάποιος και με ληστέψει, ή με λερώσουν τα αυτοκίνητα από τα βρωμόνερα που έχει ο δρόμος ή δεν έχω που να αφήσω το αυτοκίνητό μου. Θα είναι κίνητρο, όμως, αν φτιάξουμε ένα πάρκινγκ και διαθέτουμε δωρεάν στάθμευση σε όποιον αγοράζει τα πράγματά του από τα καταστήματα των Αχαρνών.
Θέλω να γυρίσουμε στο χρίσμα στο οποίο αναφερθήκατε νωρίτερα. Κάποιοι θα πουν πως λέτε ότι λέτε, γιατί δεν πήρατε το χρίσμα. Ξέρω πως θα μου απαντήσετε ότι δεν μπήκατε καν στη διαδικασία του χρίσματος…
Είναι ρητορική, δηλαδή, η ερώτηση, δεν θέλετε απάντηση;
Θέλω να μου απαντήσετε, αν δεν μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία γιατί ξέρατε ότι δεν θα το πάρετε…
Δεν μπήκα στη διαδικασία του χρίσματος, γιατί δεν το ήθελα. Ήθελα κοινωνική συναίνεση και μια διαστρωμάτωση ανάλογα με τους εκπροσώπους της κοινωνίας. Επιπλέον, ήθελα πολιτική συναίνεση, γιατί δεν πάμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, όπως αυτή που υπάρχει τώρα στις Αχαρνές. Σας πληροφορώ ότι αν κάποιος πήγαινε να ζητήσει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, θα το έδιναν. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι Αχαρνές ήταν από τα τελευταία χρίσματα που δόθηκαν; Αυτό συνέβη, γιατί αυτοί που τα ζητούσαν δεν ήταν της απολύτου εκτιμήσεως των κομμάτων.
Τι ζητούν οι πολίτες από τον Σωτήρη Ντούρο και την παράταξή του;
Να σκύψουμε στα προβλήματά του για να αλλάξει η πόλη. Μας λένε ότι αναγκάζονται και κλείνονται στα σπίτια τους, γιατί δεν έχουν που να πάνε. Είναι μια πόλη άφιλη. Επιπλέον, θέλουν πια να ζουν με ασφάλεια. Τα έργα που προτείνουμε εμπεριέχουν και θέματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, η λίμνη με τα όμβρια, είναι συνδεδεμένη με την απομάκρυνση κάποιων παραβατικών.
Πως κρίνετε τον προεκλογικό αγώνα μέχρι στιγμής; Είναι σε πολιτισμένο επίπεδο ή υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση;
Υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση και εφημερίδες παραταξιακές που δεν μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους. Λένε ψέματα, διαστρεβλώνουν, λασπολογούν. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνομιλήσουμε για τα προβλήματα που έχει το τόπος. Δεν μπορούμε να αναλώνουμε τον προεκλογικό αγώνα, σε πράγματα που δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Ποιο είναι το όραμα του Σωτήρη Ντούρου;
Να πάρει κάποιος ένα ταξί από την Αθήνα και ο ταξιτζής να χαρεί που τον φέρνει στις Αχαρνές. Να ακούσει παιδιά στην ηλικία των 20 και 25 ετών να λένε ότι μένουν στις Αχαρνές, χωρίς να ντρέπονται γι΄ αυτό.
Είναι έτοιμος να το υλοποιήσει;
Με τη βοήθεια των συνδημοτών, ναι. Εμείς έχουμε ανακοινώσει θέσεις, οι οποίες μπορεί να ενοχλούν κάποια συμφέροντα. Έχουμε εκβιαστεί και μάλιστα από συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει – χωρίς να τα καταφέρει. Θα σας απαντούσα απερίφραστα ότι, ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη όχι μόνο το όραμα το δικό μας αλλά το όραμα όλων των μελών της παράταξής μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία
Εγώ σας ευχαριστώ