11.4 C
Athens
2 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΠαντελής απουσία κυβέρνησης και φορέων αυτοδιοίκησης από την ημερίδα για το ΧΥΤΑ...

Παντελής απουσία κυβέρνησης και φορέων αυτοδιοίκησης από την ημερίδα για το ΧΥΤΑ Φυλής. “Πρώτα κλείσιμο της χωματερής και μετά ανάπλαση” είπαν και οι Ισραηλινοί

- Advertisement -

Προσπάθεια να αναδείξει σε «μείζων» την επίσκεψη του αντιδημάρχου του Τελ Αβίβ στο δήμο Φυλής και να εξαπολύσει επικοινωνιακή «θύελλα» σχετικά με τα αποτελέσματα της ημερίδας με θέμα την ανάπλαση της χωματερής Χιρίγια στην Ισραηλινή πρωτεύουσα, κατέβαλλε η διοίκηση του δήμου Φυλής. Παρά την προσπάθεια, πάντως, τρία ήταν τα γεγονότα που έκλεψαν τις εντυπώσεις: η πλήρης απουσία κάθε κυβερνητικού και αυτοδιοικητικού  φορέα, η παντελής απουσία δημοτών και η προσπάθεια του Χρήστου Παππού να υποκαταστήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, επιτρέποντας στο Σάββα Σάββα (δημοτικό σύμβουλο της τρίτης παράταξης της αντιπολίτευσης) να γίνει, σε μια μόλις στιγμή, αναπληρωτής δήμαρχος!

- Advertisement -

Η πλήρης απουσία των αρμόδιων θεσμών της κυβέρνησης (υπουργός, υφυπουργός, γ.γ, υπηρεσιακός παράγοντας έστω κ.λ.π), των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ κ.λ.π), της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του αρμόδιου συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) και οποιουδήποτε φορέα θα νομιμοποιούσε τις ενέργειες του δημάρχου Φυλής γύρω από την ανάπλαση της χωματερής με την τεχνογνωσία της Χιρίγια, σημάδεψε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Φυλής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ακόμα και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Φυλής τους είχε διαβεβαιώσει πως έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, αφού κανείς δεν παρουσιάστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου που παραβρέθηκε, στο χαιρετισμό του, «άδειασε» ανοιχτά το Χρήστο Παππού, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα και προτρέποντάς τον πριν από τις μεγάλες “ιδέες” να εκπονήσει το “ταπεινό” Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς είναι ο μόνος δήμος που δεν το έχει κάνει.

Το δεύτερο γεγονός που σημάδεψε την ημερίδα ήταν η παντελής απουσία δημοτών από αυτήν. Ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά – σύμφωνα με όσους παραβρέθηκαν – ήταν εμφανές ότι είχαν επιστρατευτεί υπάλληλοι του δήμου για να γεμίσουν την αίθουσα και πάλι δεν τα κατάφεραν, αφού ο δήμος έχει πάνω από 800 υπαλλήλους και στην αίθουσα ζήτημα να ήταν 100.

Το τρίτο γεγονός αφορούσε, ασφαλώς, στην αναγόρευση του Σάββα Σάββα σε αναπληρωτή δήμαρχο Φυλής. Χρειάστηκε μια μόλις φράση στο λόγο του ο Χρήστος Παππούς για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του Κώδικα δήμων και κοινοτήτων, επιτρέποντας στον επικεφαλής της τρίτης αντιπολιτευόμενης παράταξης να γίνει αναπληρωτής δήμαρχος. Ούτε ο υπουργός εσωτερικών τέτοια ταχύτητα! Άλλωστε, δεν ήταν τίποτε για το δήμαρχο Φυλής, στους 20 δημοτικούς συμβούλους (με τον τίτλο του αναπληρωτή δημάρχου) που διαθέτει, να προσθέσει άλλον έναν. Σιγά το δύσκολο!

Επί της ουσίας της ημερίδας, τώρα, απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός».  Οι Ισραηλινοί προέβησαν σε μια γενικόλογη ανάλυση, δεν αποκάλυψαν κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό και επεσήμαναν τη μεγαλύτερη αλήθεια που θα μπορούσε να ειπωθεί γύρω από την ανάπλαση που ευαγγελίζεται η διοίκηση του δήμου Φυλής: πρώτα μεταφέρθηκε ο δικός τους ΧΥΤΑ 400 χιλιόμετρα μακριά και ύστερα ξεκίνησαν τη διαδικασία της ανάπλασης στη Χιρίγια. Διότι η όποια ανάπλαση προϋποθέτει ότι στην περιοχή δεν πρέπει να εξακολουθούν να θάβονται σκουπίδια και, συνεπώς, θα έπρεπε ήδη να είχε αποφασιστεί που αλλού θα πάνε εκτός από τη Φυλή. Κάτι που δεν έχει γίνει και για το οποίο όχι μόνο δεν έχει αντιδράσει ο Χρήστος Παππούς αλλά, επιπλέον, έχει ψηφίσει  τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και έχει πει «ναι σε όλα».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθούν δυο ακόμα σημαντικές παράμετροι σχετικά με πράγματα που αναφέρθηκαν: η μεταφορά στοιχίζει στους Ισραηλινούς 60 εκατομμύρια ετησίως ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμος Φυλής δε μπορεί να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για αξιοποίηση χώρου που δεν του ανήκει. Ο χώρος του ΧΥΤΑ ανήκει στον ΕΔΣΝΑ και αν επιθυμεί ο δήμος Φυλής να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία, θα πρέπει ο Ενιαίος Σύνδεσμος να τον παραχωρήσει.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -