11.4 C
Athens
3 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΜια δεύτερη ευκαιρία για όλους...

Μια δεύτερη ευκαιρία για όλους…

- Advertisement -
- Advertisement -

Bazaar Σχολείο Δεύτερης ΕυκαιρίαςΧριστουγεννιάτικα στολίδια, βιβλία, κοσμήματα, ρούχα, γλυκά αλλά και προσωπικές κατασκευές των μαθητών ήταν στην διάθεση των επισκεπτών του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας, από τις 13 έως και τις 17 Δεκεμβρίου, στο χώρο του σχολείου. Το bazaar λειτουργεί από το 2003 και διαρκεί τρεις μέρες, κατ’ εξαίρεση αυτή την χρονιά κράτησε παραπάνω λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που δεν επέτρεψαν στον κόσμο, να παραστεί τις πρώτες ημέρες.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αν και η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη – από πολλές απόψεις – για τους μαθητές του σχολείου, ο στόχος της πραγματοποίησης του bazaar επετεύχθη. Λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί μαθητές του σχολείου δούλευαν επιπλέον ώρες, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλά μαθήματα και να μην μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο φετινό bazaar ήταν τα ζωγραφισμένα αντικείμενα πάνω σε μάρμαρο ενώ πολλοί θαύμασαν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με φύλλο κασσίτερου και ασημιού όπως και τα ποτήρια που μετατρέπονται σε ρεσό, χειροποίητες κατασκευές των μαθητών για το παζάρι.

Τα σχολεία 2ης Ευκαιρίας έχουν 8 βασικούς γραμματισμούς στην θέση των μαθημάτων ενώ υποστηρίζουν και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι τα σχέδια δράσης και τα εργαστήρια. Μέσα από αυτή την διαδικασία, οι μαθητές μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο, τα αντικείμενα, να διαχωρίζουν, να τακτοποιούν αλλά και να κοστολογούν. Έτσι ακριβώς γίνεται και με τους 8 γραμματισμούς που διδάσκονται, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη και βιβλιογραφία, ούτε κάνουν συγκεκριμένα κείμενα και γραμματική όπως στο γυμνάσιο. Οι φιλόλογοι επιλέγουν τα κείμενα που θέλουν να διδάξουν, την χρήση της ελληνικής γλώσσας γενικά αλλά και ειδικά, όπως σε ένα δημόσιο έγγραφο, για να μπορούν να το κατανοούν όταν το διαβάζουν, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Όπως τονίζει η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Παπαγούλα, «στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, η μάθηση γίνεται πιο οργανωμένα και στοχευμένα. Δεν χρειάζεται να μάθουν συγκεκριμένο κανόνα γραμματικής, αρκεί να ξέρουν πως θα γράψουν μια επιστολή. Μαθαίνουν πράγματα που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην καθημερινότητα».

Δικαίωμα να κάνουν αίτηση στα σχολεία 2ης Ευκαιρίας – στον δήμο Αχαρνών λειτουργεί ένα σχολείο και σε όλη την Ελλάδα 58 – έχουν πολίτες από 18 ετών και άνω, οι οποίοι διαθέτουν απολυτήριο δημοτικού. Η φοίτηση είναι υποχρεωτικά διετής, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, με απογευματινό ωράριο. Προτεραιότητα έχουν άτομα νεότερης ηλικίας, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε μειονοτικές εθνοτικά ομάδες, αλλά και σε ειδικές ομάδες, όπως αποφυλακισμένοι ή άτομα ψυχικά νοσήματα. Φέτος έκαναν αίτηση 75 άτομα και ικανοποιήθηκαν τα 60. Σαράντα άτομα φοιτούν συστηματικά ενώ στον δεύτερο κύκλο φοιτούν συστηματικά 50 μαθητές.

Όπως υπογράμμισε στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ η διευθύντρια κ. Παπαγούλα, τα έσοδα από το χριστουγεννιάτικο παζάρι τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι μαθητές και αποφασίζουν από κοινού που θα διατεθούν, κυρίως σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της περιοχής.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -